COLUMN 25: Hardloopschoenen 3.0 en zo.

De eerste dag van februari 2016 stond voor mij in het teken van product informatie van het sportmerk Saucony. Een gemêleerd gezelschap van 150 medewerkers van diverse hardloop-speciaalzaken uit Nederland en België werd hiervoor uitgenodigd bij Mercedes Nederland in Utrecht. In een fraai pand  met glanzende bolides waar de organisatie van Mercedes Nederland is gehuisvest, werden we door Saucony uitgebreid geïnformeerd over hun (nieuwe) producten. En daar is momenteel wel veel goeds over te melden. Op onze Facebookpagina en website hebt u waarschijnlijk het testverslag al gelezen van de Saucony Triumph Iso 2. Omdat wij de 2 vorige versies van de Saucony Triumph niet hadden opgenomen in onze collectie kregen we in december 2015 de kans deze verbeterde versie te testen in onze winkel. En wat waren we aangenaam verrast door deze nieuwe Triumph Iso 2. Door een nieuwe constructie en het gebruik van EverRun materiaal in de tussenzool is deze schoen sterk verbeterd. Dit EverRun werd speciaal hiervoor ontwikkeld in het laboratorium van Saucony en als nieuw materiaal toegevoegd aan een aantal modellen van dit voorjaar. Uiteraard volgen in het najaar nog een aantal modellen die profiteren van deze nieuwe techniek.

Best interessant, maar dat is niet het onderwerp waar ik op aan wil sturen in deze column.. Een deel van die dag werd daarna besteed aan het ontmoeten van collega’s uit andere delen van het land. En niets is leuker dan met collega’s sparren over hardlopen, hardloopschoenen en alle gadgets die hier bij van pas komen, en hoe dat allemaal in andere regio’s wordt ervaren en ook of er weer nieuwe ontwikkelingen gaande zijn op hardloopgebied.

Al snel werd een uitzending van RADAR (eind november 2015) onderwerp van gesprek. In dit TV programma werd gesuggereerd dat het helemaal niet uitmaakt of u op goede of slechte schoenen loopt. Dit zou de blessures niet verminderen. Er werd in die uitzending hier en daar gefilmd in sportwinkels en een kort oppervlakkig gesprek met een verkoper was alles wat deze uitzending van dit goed bekeken consumentenprogramma te bieden had. Een bondige conclusie of een tip waar de consument iets van zou opsteken, werd niet gegeven. Na de uitzending is mij vaak gevraagd naar mijn mening over die uitzending. Ik antwoordde dan, dat ik het er wel mee eens was. Mee eens?!?!  Dat vroeg natuurlijk om uitleg.

Blessures ontstaan NIET ALLEEN door verkeerd schoeisel, maar door meerdere factoren. Even enkele  feiten over de gemiddelde beoefening van de hardloopsport momenteel:
a. Men begint vaak met hardlopen omdat er sprake is geweest van een korte of langere periode met te weinig lichaamsbeweging en dit leidde tot overgewicht;
b. Er wordt meestal met lopen begonnen zonder trainer (eigenlijk vreemd, omdat bij vorige sporten wel werd getraind bij een trainer of coach) die kan corrigeren en begeleiden t.a.v. bijvoorbeeld opbouw, programma, houding, intensiteit en afwisseling;
c. Meestal wordt door de beginners een toekomstig doel te snel gepland en wordt er afgeweken van het 10% principe (= maximaal 10% uitbreiden per week) om toch het doel te halen;
d. Wanneer dat doel (5 km hardlopen aan een stuk) bereikt is en men de smaak te pakken heeft gaan alle remmen los: In april wil men dan meteen de 10 kilometer of de halve marathon lopen;
e. Doorsnee genomen worden dan 2-3 trainingen per week gedaan die dan vaak in dezelfde intensiteit worden gelopen. En ook de wedstrijden worden steeds met dezelfde intensiteit (lees: het inspanningstempo) afgewerkt;

  1. Het niet meer kunnen sporten in teamverband was ook vaak de aanleiding om te gaan lopen. Maar welke sport men ook voordien heeft beoefent, één verkeerde gewoonte wordt wel meegenomen naar het hardlopen: na ieder training moe en voldaan thuis op de bank neerploffen! Hard getraind dus, en dit iedere training opnieuw!Wanneer u loopresultaat wilt boeken zonder blessures (ah, dat wilt u) zult u moeten variëren: langzamer als het langzaam moet en en hard als het harder moet. Jammer, dat dit meestal niet wordt gedaan. Meer variatie kunt u ook aanbrengen in uw programma door op verschillende ondergronden te lopen, met lichtere schoenen te lopen of door kortere of langere afstanden te lopen. Dit soort variaties in de looptrainingen draagt bij aan het voorkomen van blessures.

Kun je op slechte schoenen hardlopen? Ja, dat kan. Maar er zijn meer redenen om toch op betere schoenen te lopen. In geen enkel programma heb ik iets gehoord over comfort. In de periode dat ik mijn marathons voorbereidde, bestond mijn trainingsprogramma uit minimaal 4 verschillende soorten trainingen per week. Over variatie gesproken. En voor elk type training gebruikte ik andere schoenen! Bij een lange of middellange duurloop op asfalt liep ik graag op zachte, goed gedempte hardloopschoenen. Tijdens een intervaltraining liep ik op lichtere, iets steviger gedempte schoenen en bij een wedstrijd op nog directere en lichtgewicht schoenmateriaal.
Voor die lange duurlopen koos ik dus schoenen die comfortabel waren op zo’n lange training. Het is te vergelijken met het autorijden naar je zonnige vakantiebestemming in de zomer. Met een klein autootje, misschien zelfs zonder airco, is het minder prettig zo’n lange reis te maken dan in een auto met airco en wat meer comfort en (been)ruimte.

 

In Utrecht is ook het trainingsprincipe ‘Sportrusten’ besproken.  Een nieuwe trend die veel blessureleed kan veroorzaken. Het uitgangspunt van Sportrusten is dat een marathon kan worden gelopen zonder langer dan 14 km te hebben gelopen in de voorbereiding. Laat ik als voorbeeld stellen iemand die over 14 km ongeveer anderhalf uur doet. Met dit niveau zal men in de marathon  4,5 of 5 uur eindtijd lopen. Met zo’n schrale voorbereiding is het lijf niet gewend geraakt aan de belasting door langere afstanden. Zo kan tijdens die marathon onherstelbare schade ontstaan! Zo is niet uitsluitend de schoenenkeuze bepalend maar tevens een gezond verstand dat een (overbelasting) blessure kan voorkomen.

Bij een verantwoorde voorbereiding op een marathon kan ik mijn persoonlijke ervaringen delen: er is niets mooier dan een marathon voorbereiden in ongeveer 12 weken, gefundeerd op voldoende loopervaring! Wekelijks die 5-6 trainingen volbrengen in weer en wind, meestal in groepsverband en met een mooie eindtijd als resultaat. Deze serieuze voorbereidingen heb ik altijd als erg leuk ervaren en de voorbereiding met z’n allen is minstens net zo’n vet avontuur als uiteindelijk de wedstrijd zelf. (zie bv. de Enschede Marathon clinics).

Graag zou ik een jaar de Postbus 51 spotjes op TV willen vullen!  Doorgaans gaan deze over maatschappelijke problemen. Met > 3 miljoen Nederlanders die af en toe hardlopen zouden in zo’n maandelijkse uitzending tips over hardlopen en vooral HET VOORKOMEN van blessures niet misstaan. Het overgrote deel van de lopers kan niet putten uit de kennis van een trainer of vereniging omdat ze geen lidmaatschap hebben. Middels zo’n Postbus 51 spotje zouden we veel trainingsinformatie kunnen geven en zo een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van blessures EN het bedrijfsleven veel kosten besparen.

Soms vragen klanten ‘Wat is nu de beste schoen?’  Wel, ‘de beste schoen’ bestaat niet. Wat voor de ene klant de beste schoen is kan voor een andere klant de slechtste schoen zijn. Zaken zoals lichaamsbouw en -gewicht, voet vorm, stabiliteit, mobiliteit en loophouding en -techniek hebben hierop invloed. En een opvolger van een schoentype kan een ander effect geven. In onze hardloopspeciaalzaak Running Center aan De Heurne 30 te Enschede wordt hier tijdens de loopanalyse veel aandacht besteed.

In mijn eindconclusie stel ik dat goede schoenen wel degelijk bijdragen aan het voorkomen van blessures. Maar dat het niet van goede schoenen alleen afhangt, om geen blessures te lopen! De wijze van trainen en begeleiding is ook van grote invloed en niet alleen welke schoenen wel of niet voldoen. Ik ga niemand verplichten te investeren in geschikt schoeisel maar om risico’s uit te sluiten is het wel raadzaam.

Waar ik u nogmaals op wil attenderen:  Ons trainingsspreekuur op donderdagmiddag (14.00-18.00) met vrije inloop. Tijdens dit gratis spreekuur kan ik iedereen die daar behoefte aan heeft, persoonlijk (verder) helpen met het hardlopen. Het maakt niet uit waar de vragen over gaan, ik zal ze allemaal proberen te beantwoorden met als doel: meer plezier bij het hardlopen, minder blessures en mooier resultaat.

@ Looppatroon  Huub van Langen