COLUMN 40: LICHTGEWICHT SCHOENEN

In columns 38 & 39 schreef ik over de looptechniek die je wekelijks moet trainen voor verbetering van je prestaties en het weren van blessures.

In deze column ga ik in op het type hardloopschoenen die voor het uitvoeren van de looptechniek ideaal zijn, en waarom. Want het uitvoeren van loop-technische oefeningen gaat beter op reactieve schoenen. Dit zijn schoenen die aanzienlijk lichter van gewicht zijn en minimaal gedempt. Dus minder comfort: reactiever, je voelt duidelijker de ondergrond, want minder demping. Vooral dit laatste is heel belangrijk!

Even ter herinnering: de ‘traditionele’ looptechniek bestaat uit: één serie triplings, skippings, kaatssprongen, pendelpassen en de hoge knieheffingen. De triplings om je voeten te leren soepeler af te wikkelen; de skippings verbeteren je kniehefbeweging en hierbij dient ook de armzwaai goed te worden uitgevoerd; kaatssprongen stimuleren het kortere grondcontact en de hoge kniehef verbetert o.m. je rompstabiliteit.
Bij de hardloopclub of -vereniging wordt na het onderdeel looptechniek doorgaans een intervalprogramma gelopen.

Onze klanten zijn meestal op zoek naar een paar goed gedempte hardloopschoenen. De gewenste demping in de trainingsschoenen zorgt namelijk voor het opvangen van de schokbelasting van onze pezen en gewrichten tijdens langere loopjes of trainingen op een harde ondergrond. Met die trainingsschoenen kun je verantwoord, comfortabel en jaren achtereen vele kilometers maken op harde ondergrond.

Heb je ALTIJD maximale demping nodig?
Nee, niet altijd is zoveel demping gewenst. Demping betekent ook dat er een hoeveelheid energie ‘verloren’ gaat bij iedere landing. En bij rustige trainingen is dat geen probleem…

…demping is een vertragende factor op je snelheid ….

Maar bij een intervaltraining en zeker bij wedstrijden is de energie die verloren gaat door demping een vertragende factor op je snelheid. Want een deel van je eigen inspanning en arbeid gaat verloren in de comfortabele demping, in plaats van in voorwaartse snelheid.

Ook bij het uitvoeren van de looptechniek is veel demping meer een remmende factor dan een beschermende factor. Om kort grondcontact te trainen dien je ook via je schoenen dat korte grondcontact te kunnen ervaren. En dit voel je beter aan met lichtgewicht schoenen dan met comfortabele trainingsschoenen. Looptechniek leren is eenvoudiger met lichtgewicht ‘reactieve’ schoenen omdat je hiermee direct voelt wat een oefening voor jou doet.

Echter, zulke lichtgewichtjes kies je altijd als 2e paar schoenen! Eerst gedempte trainingsschoenen voor de lange afstanden aanschaffen en dan lichtgewicht schoenen voor de intervaltrainingen en de wedstrijden overwegen.
Bij 2 hardlooptrainingen per week is het absoluut niet nodig om een tweede paar hardloopschoenen aan te schaffen. Veel lopers trainen structureel 3 keer per week met vaak in het voor- of najaar een halve marathon. Dan wordt de trainingsfrequentie tijdelijk verhoogt naar 4 keer per week. En dat is wel een ideaal moment om te investeren in een 2e paar. Dan kun je overwegen lichtgewicht schoenen aan te schaffen met de voordelen die hier staan vermeld. Zo kan je nu je schoenen afwisselen. Dat betekent in de praktijk dat beide typen schoenen iets langer mee zullen gaan: een paar voor de lange duurlopen en de andere voor korte intervallen/looptechniek en wedstrijden.

@Looppatroon Huub van Langen