COLUMN 41: Harder of zachter in 2019

‘Harder of zachter’ in 2019.

Het nieuwe loopjaar is gestart met de Wooldereslopen – cyclus. DE manier om het nieuwe hardloopseizoen aan te snijden in Twente. Januari betekent voor onze winkel: het testen van weer veel nieuwe modellen hardloopschoenen van bekende merken. Nagenoeg alle modellen hebben een update gehad, enkele alleen qua kleur, maar ook totale veranderingen.
De trend van jaarlijkse wijziging van een goede schoen naar ‘nog beter dan het vorige model’ zal niet meer verdwijnen, verwacht ik. Er worden soms veranderingen doorgevoerd waarbij wij grote vraagtekens zetten. Wat is de bedoeling van dit gewijzigde model?
Een half jaar eerder bij de voor-orders, werden de komende wijzigingen ons als een worst voorgehouden: de veranderingen zouden spectaculaire verbeteringen zijn…. Nou, helaas niet altijd….! In eerdere columns (14 en 25) heb ik hieraan ook al eens aandacht besteed.

Gelukkig voor 2019 ziet de nieuwe schoenencollectie er kwalitatief veel beter uit bij de testopnames, dan toen in 2014. We hebben nu slechts 2 modellen afgekeurd in onze uitvoerige tests, vanwege onvoldoende kwaliteit. Met deze schoenen sturen we onze klanten niet op weg!
Nu zijn er ook veranderingen doorgevoerd in schoenen-typen waar we erg blij van worden. Dat gaan echt favoriete toppers worden de komende maanden. Ze bieden een goede demping, een comfortabele pasvorm en zeer veel stabiliteit tijdens het hardlopen. Whow!!

Er is ook een andere trend gaande: Veel schoenen worden nog lichter en veel zachter… In het grammen-jagen kunnen wij ons vinden maar niet in extreem zachte tussenzolen. Bij het ontwikkelen van hardloopschoenen staat de demping natuurlijk voorop. Echter bij een aantal merken zijn schoenen echt ‘doorgeslagen’ naar boterzacht. Er bestaan zelfs merken die adviseren na 800 km de schoenen te vervangen voor nieuwe, omdat de zachte demping dan al is uitgewerkt! Het moge duidelijk zijn dat wij dergelijke merken niet in onze collectie opnemen. Want …

..Echter bij een aantal merken zijn de schoenen echt ‘doorgeslagen’ naar boterzacht..

Want naast dat deze extreme zachtheid ten koste gaat van stabiliteit, kan dit fenomeen ook zorgen voor het teveel doorzakken van je voeten in de schoenen. Dat merk je niet meteen, want deze blessure openbaart zich pas na enkele maanden.. Overbelaste pijnlijke voeten of erger, een stressfractuur. Zo’n voetblessure gooit al je gestelde doelen overhoop. Met een stressfractuur mag je bijvoorbeeld 6 weken je voet niet belasten en daarna moet je 6 weken geleidelijk weer opbouwen naar belastbaarheid. Dus 12 weken training weggegooid… Het spreekt voor zich dat wij dergelijke zachte schoenen niet willen verkopen. Demping is prima, maar teveel vormt een risico.

Begin december organiseerden we een testochtend voor klanten en lieten hiervoor diverse lichtgewicht schoenen komen. Dit type schoenen kenmerkt zich door minder gewicht, minder comfort en zuinige demping. Ze zijn bedoeld en geschikt voor intervaltrainingen, wedstrijden en trainingen op een atletiekbaan. Diverse klanten liepen een rondje buiten, eerst op hun eigen goed gedempte trainingsschoenen en daarna hetzelfde rondje op deze lichtgewicht schoenen. Na afloop was iedereen positief over het nut van deze schoenen, die je perfect als 2e paar (naast je trainingsschoenen) kunt gebruiken. Meest gehoorde opmerking: ‘Tikkeltje harder dan de trainingsschoenen, maar nog steeds voldoende demping!’ Deze vaak gehoorde opmerking staat dus haaks op het ‘nog-zachter-dan-zacht-schoenenbeleid’ bij enkele merken.

Zouden de marketing afdelingen wel eens lopers naar hun mening vragen???

Looppatroon @ Huub van Langen