COLUMN 43: WANDELSCHOENEN EN HARDLOOPSCHOENEN

Column 43     Wandelschoenen en hardloopschoenen.

Na de NS-wandeling ‘Bomendijk’ die ik samen met mijn vrouw liep (Deventer-Klarenbeek, een aanrader!) denk ik aan de opmerking van collega Bart: ‘Schrijf eens een column over wandelen’. We zijn naast het hardlopen immers ook gespecialiseerd in het aanmeten van wandelschoenen.

Hardloopschoenen zijn vanwege hun zachte demping en relatief lichte opbouw geschikt voor trainingen van maximaal zo’n 3 uur. Voor korte wandelingen kun je dus best eens voor je soepele hardloopschoenen kiezen. Echter, langere wandelingen loop je beter op specifieke wandelschoenen omdat deze meer stevigheid en stabiliteit bieden. De tussenzolen van wandelschoenen zijn van steviger en harder materiaal opgebouwd dan bij hardloopschoenen.

Bij het wandelen is geen sprake van een zweefmoment zoals bij het hardlopen. Er is steeds een voet aan de grond. Daardoor is de impact van de wandel-landing minder groot. Ongeveer 1,1 x je lichaamsgewicht plaats je telkens op een voet. Bij het hardlopen moeten de tussenzolen telkens 3 tot 5 x je lichaamsgewicht opvangen bij de landing na het zweefmoment, afhankelijk van je techniek en snelheid. Vanaf 3 uur wandelen (en bij minder conditie eerder!) sluipt er vermoeidheid in het lijf en zijn wandelschoenen die stevig zijn en voorzien van een hardere tussenzool te prefereren omdat deze meer stabiliteit bieden.

Stabiliteit is belangrijk tijdens het wandelen. Net als bij de hardloopschoenen. Bij vermoeidheid is het prettig dat jouw stabiele schoenen helpen voorkomen dat je geblesseerd raakt. In de winkel zien we wel eens meegebrachte versleten hardloopschoenen die ook slijtageplekken hebben aan de bovenrand van de schacht. Dat duidt erop, dat bij vermoeidheid de coördinatie bij het lopen minder wordt. Deze verzwakte coördinatie veroorzaakt een loopbeweging waarbij steeds met één schoen de andere schoen wordt geraakt. Dat fenomeen zien we wel vaker, zowel bij hardloop- als ook bij wandelschoenen.
Die verminderde coördinatie kan voorkomen worden, door beter te trainen:
1. Pas het tempo aan naar jouw niveau.
2. Zorg voor een gedoseerde uitbreiding van de duur: maximaal zo’n 10% per week uitbreiden.
3. Neem de tijd voor een gedegen opbouw.

Hoe hoger het looptempo, hoe lager de schoenen!

Wandelschoenen kunnen we grofweg verdelen in 2 categorieën:

1.  Bergwandelschoenen.
Deze zijn bedoeld voor een tempo van maximaal 3 á 4 km/uur. Met deze geringe snelheid wikkelt je voet niet af. Je wandelt hiermee traag, stap voor stap, om hoogteverschillen stabiel te overbruggen en de schoenen mogen daarbij hoog zijn en stijve zolen hebben. Zeer goed bruikbaar in de bergen, maar sterk af te raden in ons vlakke land! Want hier kan het wandeltempo omhoog naar 5 á 6 km/uur. Bij dit tempo MOET de voet juist kunnen afwikkelen.
Door een hoge en stijve bergwandelschoen wordt deze afwikkel-beweging van je voet en enkel danig belemmert en probeert je lichaam dit elders te compenseren! Dit kan scheenbeen- en/of kuitklachten opleveren en zelfs leiden tot ernstige knie-, heup- of rugklachten.

2.  Lage wandelschoenen.
Wandelen met een snelheid van 5 á 6 km/uur doe je verantwoord op lage of mid-hoge wandelschoenen waarbij de zool bij de voorvoet voldoende buigzaam is, en de enkel vanwege de geringe schacht-hoogte nog vrij kan bewegen. De schoen mag de voet niet strak omsluiten.
Bij langere wandelingen (>2 uur) adviseren wij 1,5 tot 2 maten groter dan je voetlengte. De tenen hebben ‘speelruimte’ nodig en mogen de voorzijde van de schoen niet raken bij het afwikkelen.
Hoe hoger het wandeltempo, hoe lager de schoen.

Hardloopschoenen worden door onze klanten altijd even op straat getest om de demping te ervaren. Wil men wandelschoenen aanschaffen dan adviseren we onze klanten de schoenen ongeveer een halfuurtje te testen. We sturen ze dan even de stad in…

Door hardlopers wordt het wandelen van de langere afstanden vaak onderschat. Iedereen die wel eens een halve of hele marathon heeft gelopen, denkt dat deze afstanden ook simpel wandelend zijn te doen.
Wandelen betekent dat je voeten langzamer afwikkelen dan bij het hardlopen. Je voeten worden zo sneller vermoeid en gevoeliger. De huid gaat branderig aanvoelen. Door de vermoeidheid ga je meer ‘wringen’ en zo kunnen er snel blaren ontstaan. De armen die tijdens het hardlopen ‘gehoekt’ zijn, hangen nu meer, en dat zorgt voor dikkere vingers. Doe je ringen af!

Wandelen is een mooie loopdiscipline die ook training vereist. Een prettig voordeel van wandelen is dat je ‘de vetverbranding’ optimaal benut. Frequent wandelen is een goede en veilige methode om af te vallen, natuurlijk in combinatie met gezonde voeding. Vraag ons om een gratis wandelschema, wanneer je een goede opbouw wilt. Of kom naar het inloop-trainingsspreekuur op donderdag 14.00-18.00u bij RUNenschede, De Heurne 30.

@Looppatroon Huub van Langen