Hardlopen is een heerlijke sport! Je kan elk moment vertrekken vanuit je huis of werk. Blessurevrij blijven hardlopen is, om je plezier te behouden, belangrijk. Wij geven je graag wat tips om de meest gemaakte fouten te voorkomen.
Schok- en spierbelasting
Hardlopen lijkt zo simpel. Hardloopschoenen aan en gaan. Zeker als je al een andere sport beoefend, is het conditioneel niet zo lastig om een rondje van 5km te rennen. Maar let op: tijdens het hardlopen moet je lijf bij iedere pas een schok van 3 tot 4 keer je lichaamsgewicht opvangen. Je voet waarop je land, vangt de schok op. De schok wordt via het onder- en bovenbeen naar het heupgewricht en de lage rug gestuurd.
Stel je weegt 80 kilo. Dan vang je per pas dus 240 tot 320 kilo op. Dat is best een belasting!
Om niet geblesseerd te raken is een langzame opbouw dus belangrijk, ondanks dat je wellicht een goede conditie hebt. Langzaam tempo (hoge pasfrequentie = kleine pas) verkleint de schokbelasting. Daarnaast mag je af en toe rustig even wandelen zodat je lichaam kan herstellen tijdens het lopen (ook als je nog niet moe bent). Een opbouwschema is er dus niet voor je conditie, maar voor de schokbelasting.
Demping
Een goed dempende schoen is belangrijk om de schokken te kunnen opvangen. Schoenen die ongeveer 1000 kilometer hebben gemaakt of ongeveer 2 jaar oud zijn, geven onvoldoende demping om de schok te kunnen opvangen. Dempingsmateriaal droogt uit, ook als de schoen niet wordt gebruikt. Dat zie je aan de buitenkant niet, maar je lichaam zal het snel merken.
Train je vaker per week waarbij er regelmatig geen rustdagen zijn? Dan zal de schoen sneller de demping verliezen omdat het materiaal onvoldoende tijd heeft gekregen om terug in vorm te komen. Een tweede schoen is dan raadzaam (en uiteindelijk: voordeliger).
Schoenen met korting?
Soms kom je schoenen tegen met behoorlijke korting. Zelfde merk, zelfde type. Het lijkt een super goede koop, maar zoals gezegd hebben de dempingswaarden van een hardloopschoen een einddatum. Zorg dat je altijd de laatste versie van de schoen koopt met een ‘verse’ datum. Anders heb je mogelijk een hardloopschoen waarbij de demping al is uitgedroogd en is de kans op blessures groot. Een behoorlijke tegenvaller dus met lichamelijke klachten tot gevolg.
Looppatroon
Maar wat is dan een goede hardloopschoen voor een beginnende hardloper? Dat is een terechte vraag, maar hangt af van je looppatroon. Heb jij een overpronatie bij de landing of de neiging om op de zijkant van je voet te landen? Dan heb je wellicht een reactievere of meer ondersteunende schoen nodig. Een goede analyse is belangrijk voor een loper. Je looppatroon kan veranderen en het materiaal van de schoenen verandert ook. Het kan dus zomaar zijn dat je minder of andere ondersteuning nodig hebt als je schoenen aan vervanging toe zijn.
‘De buurman vertelde mij dat ik deze schoenen moest proberen’.
De meest geschikte schoen voor alle lopers bestaat dus niet. Het gaat om jouw loopstijl, voetmaat, belasting en pronatie.
Zijn dure schoenen altijd beter?
De hardloopschoenen die wat duurder zijn, zijn niet altijd beter. De materialen die ze gebruiken zijn anders en/of de technieken nieuwer. Het belangrijkste voor jou is dat je weet dat de hardloopschoen bij je past met goede demping en goede ondersteuning.
Voetmaat en schoenmaat
Tijdens het hardlopen maakt je voet een strekkende beweging. Loop je daarnaast behoorlijke afstanden? Dan zal je voet ook door de warmte ‘groeien’. Daarom adviseren wij je altijd een maat groter te nemen dan je voetmaat. Let op: merken van schoenen hebben altijd een eigen maatvoering. Daarom zitten de schoenen nooit hetzelfde aan de voet. Zelfs een opvolger van een bepaald type kan anders aan de voet vallen omdat er een ander malletje is gebruikt bij het maken van de schoen. Check, check, dubbel check. Want ook te kleine schoenen geven blessures. Jammer van je geld en nog vervelender dat je mogelijk een blessure kunt oplopen.
Wist je dat hardloopschoenen ook een breedtemaat hebben?
Tip: gebruik een goede sok (bij voorkeur geen badstof) die het schuiven in de schoen tegen gaat. Zo voorkom je dat je blaren krijgt. Daarnaast is er een super handige strikmethode.
Hardloopschema
Kom je bij ons schoenen kopen? Dan ontvang je de volledige statische en dynamische analyse gratis, net als een hardloopschema voor beginners 0-5km / 5-10km. Zo ga jij altijd, ook als je bekend bent met oude blessures, goed op pad met eerlijk advies.
Doe het samen.
Moeite met volhouden? Zoek een loopmaatje! Zeker in de winterperiode is het fijn om samen op pad te gaan. Zo houd je elkaar in beweging! Geen loopmaatje in de buurt? Kijk eens naar de plaatselijke hardloopvereniging. Dat is niet alleen erg gezellig, maar vaak krijg je daar ook de benodigde loopscholingsoefeningen om efficiënter te lopen (blessurepreventie). Ben je al lid van een loopvereniging? Dan krijg je bij ons standaard 10% korting bij aankoop van nieuwe schoenen. Zo is de contributie snel terugverdiend!
Tot slot
Goede schoenen op basis van een analyse en een goed schema zijn preventief tegen blessures.
Doe vooral wat goed voelt voor jou! Jij kent je lichaam en je eventuele (oude) blessures het best.
Goed en eerlijk advies is daarom enorm belangrijk om blijvend te kunnen genieten.
Team RUNenschede
Wij weten hoe het hoort te voelen.