Het gemiddelde vochtverlies tijdens hardlopen ligt rond de 1 liter per uur. (Deze richtlijn kan per persoon en afhankelijk van de weersomstandigheden iets verschillen). Daarom is het belangrijk om goed na te denken over welk systeem jij wilt gebruiken om te voorkomen dat je lichaam bij een duurloop vocht te kort komt. Zo zijn er verschillende drinksystemen van hydrapak, Rab of Salomon. Wij helpen je met handige tips en belangrijke informatie.
Vochtverlies tijdens het sporten
<1% bij een persoon van 70kg staat gelijk aan ca 0,7 liter vocht. Wordt het vochtverlies onvoldoende aangevuld, dan zal dit leiden tot prestatievermindering of zelfs kramp en uitdroging.
Goed hydrateren tijdens het hardlopen heeft dus absoluut een positief effect op je prestaties én herstel.
Bij (ultra)trailruns gaan ze er zelfs vanuit dat je je eigen watervoorziening meeneemt voor onderweg.
- Vochtverlies van 3%+ van het lichaamsgewicht vermindert de krachtprestatie.
- Vochtverlies van 1% van het lichaamsgewicht vermindert de sportprestatie
- Vochtverlies van 2% van het lichaamsgewicht vermindert het duurvermogen
Vertel ons wat je doelen zijn, dan helpen we je in je keuze.
Bij kleine afstanden heb je niet veel drinken en voeding nodig. Het werken met kleine flacons kan voldoende zijn. Wil je doortrainen naar een marathon dan kun je het vest uitbreiden met handige (kleine toevoegingen). Als je daar in het begin onvoldoende rekening mee houdt, ben je dubbele kosten kwijt of heb je materiaal die je later niet meer gebruikt! Dat is natuurlijk jammer.
Wij hebben verschillende drinksystemen in ons assortiment die op elkaar zijn afgesteld. Zo kan jij altijd direct bij je vocht en voeding.
- waterrugzakken – diverse maten
- gordels
- softflask
- handflessen
- trailgordel
- zippers
Kies de perfecte maat en kwalitatief sterke materialen
Een goed watersysteem sluit perfect aan op je lichaam maar knelt niet en houdt geen warmte vast. Dat is enorm belangrijk omdat een hobbelt trailvestje gaat storen. Zorg dus altijd dat je een trailvest kunt passen en vraag om advies. Ook gevuld met drinken en kleding moet het vestje nog lekker zitten!
Ook dient het watersysteem goed vacuüm te trekken om een klotsend effect op de rug te voorkomen. Houd er rekening mee dat je het drinksysteem schoon moet houden om groei van bacteriën te voorkomen. Kwalitatief sterk materiaal wat makkelijk is schoon te maken is dus een pre!
Afhankelijk van je afstand kies je een geschikte optie die ook toekomst bestendig is voor jouw opbouw. Er zijn verschillende formaten in omvang en in rugtas. Er zijn zelfs tasjes met meegeleverde camelbags.
Een goed trailvestje voel je niet zitten en belemmerde je beweging niet. Zelfs als deze gevuld is.
Voor een goede vochtopname is het advies regelmatig kleine slokjes te nemen.
Neem bijvoorbeeld elke 15 minuten een slokje uit je softflask
Functionele kleding
Stoffen die warmte vasthouden zorgen voor extra vocht verlies. Functionele sportkleding kan helpen om je lichaamswarmte goed af te voeren en overmatig zweten zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast voorkomt functionele kleding schuurplekken als je gaat sporten met een racevest.
Elektrolyten
Tijdens een uur intensief sporten verlies je, zoals eerder aangegeven, gemiddeld een liter zweet met daarin 1000 milligram natrium en in mindere mate andere elektrolyten zoals kalium, magnesium en calcium. Het drinken van alleen water zorgt niet voor aanvulling van de elektrolyten. Hiervoor is het essentieel om elektrolyten toevoegen aan je drinken.
De belangrijkste redenen om elektrolyten toe te voegen aan je water:
- Bloeddrukregulatie: Natrium en kalium zijn betrokken bij het handhaven van een gezonde bloeddruk.
- Spierfunctie: Elektrolyten zoals kalium, natrium en calcium zijn van essentieel belang voor spiercontractie.
- Zenuwstelsel: Natrium en kalium spelen een cruciale rol bij het geleiden van zenuwsignalen in ons lichaam.
- Hydratatie: Elektrolyten helpen ons lichaam vocht vast te houden.
Bij intensieve inspanning waarbij je veel zweet, is het daarom belangrijk om naast water ook natrium en andere elektrolyten binnen te krijgen. Dit helpt het lichaam voldoende vocht op te nemen en de gewenste vocht- en elektrolytenbalans weer te herstellen.
Vochtbalans en sportvoeding
Hydratatie is essentieel wanneer je sportvoeding gebruikt. Kom jij vocht te kort? Dan zal de sportvoeding, zoals bijvoorbeeld gel, minder goed worden opgenomen in je lichaam.
Heb je vragen over wat je precies moet gebruiken voor het juiste resultaat?
Wij weten hoe het hoort te voelen en helpen je graag!
Bij een lange afstand, zeker bij een wedstrijd, voorkomt een goede vochtbalans dat je eerder vermoeid raakt. Zeker wanneer je net uit een koude periode komt en het de dag van de wedstrijd warm is.