Effect nieuwe technologieën hardloopschoenen op pronatie

Effect nieuwe technologieën hardloopschoenen op pronatie

De wereld van hardloopschoenen evolueert in rap tempo. Nieuwe modellen worden steeds vaker gepromoot met geavanceerde technologieën en materialen die beloven het hardlopen efficiënter, comfortabeler en sneller te maken. Maar er is één belangrijk aspect waar vaak niet genoeg aandacht aan wordt besteed, en dat is de impact die deze veranderingen kunnen hebben op de stabiliteit van je pronatie bij de landing..

Nieuwe materialen in hetzelfde type schoen kan zorgen voor verandering bij de landing. Zo is de Brooks – Ghost 16 anders opgebouwd dan de Ghost 15.

Pronatie, oftewel de manier waarop je voet tijdens het hardlopen rolt, is van cruciaal belang voor het bepalen van de juiste hardloopschoen. Er zijn lopers met een neutrale pronatie, maar sommige hebben een overpronatie (waarbij de voet te ver naar binnen draait) of supinatie (waarbij de voet niet genoeg naar binnen rolt). Deze verschillen hebben invloed op de belasting van je gewrichten en de kans op blessures. Daarom is het belangrijk om schoenen te kiezen die passen bij je pronatie, iets wat vaak wordt ondersteund door de stabiliteit en de structuur van de schoen.

Verschillende materialen
Wat echter niet altijd duidelijk is, is dat de nieuwe materialen en ontwerpen van moderne hardloopschoenen de manier waarop je voet landt kunnen beïnvloeden. Vroeger werden stabiliteitsmodellen vaak gekarakteriseerd door stevige, stugge zolen en extra ondersteuning aan de binnenkant van de schoen. Maar tegenwoordig zie je een verschuiving naar lichtere schoenen met materialen zoals EVA-schuim, TPU en verschillende hybride dempingssystemen. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op de manier waarop de schoen zich aanpast aan je voet, vooral als het gaat om pronatie.

Niet alle veranderingen zijn altijd beter voor jouw looppatroon
Het probleem is dat niet elke loper zich bewust is van hoe zijn pronatie wordt beïnvloed door deze veranderingen. Hardloopschoenen zijn tegenwoordig niet alleen sneller, maar ook vaak meer “aangepast” aan het lichaam. Wat er echter kan gebeuren, is dat de veranderde demping of de flexibele zolen je voet anders ondersteunen dan je gewend bent, met als gevolg dat je pronatie zich kan aanpassen – misschien onbewust. Dit kan leiden tot nieuwe vormen van belasting op je gewrichten of zelfs blessures als de schoenen niet meer goed aansluiten bij je specifieke behoefte.

Zachtere materialen kunnen, wanneer de zool onvoldoende ondersteuning biedt, zorgen voor meer doorzakken/overpronatie omdat de schoen het gewicht niet meer kan opvangen. Dan krijg je een verkeerde hoek in je enkel, knie en heup.

Daarom is het belangrijk om een analyse van je pronatie te laten uitvoeren, vooral wanneer je overstapt op een nieuw type, model of merk. Door middel van een loopanalyse kan worden gemeten hoe je voet landt en waar je de meeste druk uitoefent. De analyse helpt om te begrijpen of de nieuwe schoenen wel goed bij je pronatie passen en of je ondersteuning nodig hebt die het nieuwe model misschien niet biedt.

Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat niet alle lopers hetzelfde reageren op de nieuwste technologieën. Wat voor de één werkt, kan voor de ander een negatieve invloed hebben op de loopervaring. Het is dus niet altijd genoeg om simpelweg te vertrouwen op de marketingclaims van fabrikanten die zeggen dat hun schoen de ideale oplossing biedt voor iedere loper.

Conclusie
Hardloopschoenen kunnen een wereld van verschil maken voor je prestaties en comfort, maar alleen als ze goed aansluiten bij jouw persoonlijke behoeften. De veranderingen in materialen en ontwerpen maken het noodzakelijk om de effecten op je pronatie goed te begrijpen. Een goede analyse is daarom niet alleen een handige extra stap, maar een essentieel onderdeel van je keuzeproces bij het aanschaffen van nieuwe hardloopschoenen. Alleen dan weet je zeker dat je voeten – en je lichaam – goed ondersteund worden tijdens iedere stap van je run

En hoe je weet of je hardloopschoen aan vervanging toe is, lees je hier.