Is hardlopen je hoofdsport en voer je verschillende trainingen uit? Dan kun je eens overwegen om een tweede paar hardloopschoenen aan te schaffen. Het voordeel van een tweede paar schoenen is dat je precies pakt wat past bij de training. Zo worden je schoenen minder belast en gaan ze langer mee. Daarnaast profiteer jij maximaal van je materiaal.
Je doel
Train je voor een specifiek doel of een specifieke wedstrijd? Begin dan op tijd met het doorrekenen van je afstand. De demping van een trainingsschoen gaat maximaal 1000 – 1200 km mee. Dat staat ongeveer gelijk aan een jaar lang 20 km per week. Ga je meer trainen? Dan verhoog je de belasting op je spieren maar is ook de demping van je schoen sneller op. Wissel dus tijdig van schoen of neem een schoen ernaast zodat je ook aan het einde van je doel maximale demping hebt om blessures op het laatst te voorkomen of op een nieuw paar schoenen je wedstrijd moet gaan doen. (ai!).
Internet/reviews weet en zeggen niets over jouw persoonlijke looppatroon, ondergrond, tempo of doelen. Het is raadzaam om altijd een statische en dynamische analyse te maken en trainingsinformatie te delen met een ervaringsdeskundige die de opbouw van de schoen kent. Zo weet je zeker dat de schoen bij je past!
Het gaat immers om jouw loopplezier en lichaam.
Verschillende ondergronden
Wanneer je traint op verschillende ondergronden dan kun je je hardloopschoen daar op afstemmen.
Voor een duurloop op asfalt is een comfort schoen met veel demping belangrijk. Ga je daarnaast ook regelmatig naar het bos? Dan kun je daarnaast kiezen voor een wat reactievere schoen of een trailschoen.
Een trailschoen heeft aanzienlijk minder demping, deze demping haal je namelijk uit de zachte ondergrond. Neem hierbij een 80-20% regel aan. 80% onverhard – 20% verhard (Om bijv. naar het bos toe te rennen). Gebruik bij het inlopen en uitlopen van je training naar en van het bos dus tijd voor een rustige warming up om de klappen op je pezen en gewrichten te minimaliseren.
Omdat een trailschoen minder demping heeft, gaat deze dus langer mee dan en hardloopschoen. Zet je deze goed in, gaan beide schoenen dus langer mee! Dat is maximaal winst in comfort en vervanging.
Omdat een trailschoen minder demping heeft, gaat deze dus langer mee dan en hardloopschoen. Zet je deze goed in, gaan beide schoenen dus langer mee! Dat is maximaal winst in comfort en vervanging.
Verschillende trainingen
Doe je naast je rustige duurloop ook intervalletjes of wedstrijden? Of loop je wel eens op een atletiekbaan? Dan ligt je tempo een stuk hoger tijdens deze trainingen. Je kan dan naast je trainingsschoen kiezen voor een wat lichtere interval/wedstrijdschoen. Deze schoenen ondersteunen je in je tempo.
WAUW! De ontwikkelingen in de wedstrijdschoenen gaan super snel. Tijdens het testen en omdat we zelf ook wedstrijden lopen merken we een aanzienlijk verschil met een paar jaar terug.
Er zit aanzienlijk veel verschil in de wedstrijdschoenen van de verschillende merken. Ze zijn natuurlijk ook allemaal verschillend opgebouwd met van ander materiaal gemaakt. Het is ook op hoog tempo belangrijk dat je wedstrijdschoen past bij je looppatroon en loopsnelheid. De klappen zijn op hoog tempo namelijk harder dan tijdens je trainingen. Wanneer je een verkeerde hoek krijgt tussen je enkel, knie en heup, zul je langer moeten herstellen van je wedstrijd. Daarnaast is er een opbouw in wedstrijdschoenen die aansluiten bij je tempo. Hoe hoger je tempo hoe meer je een voorvoetlanding krijgt. Een laag tempo op een ‘snellere’ schoen waarbij er meer mid-voet of haklanding ontstaat kan door het zachte materiaal van deze schoen veel instabiliteit/overbelasting zorgen.
Thinks about this: hoe lager je snelle tempo, hoe stabieler je (wedstrijd)schoen moet zijn.
Train je vaker dan 3 keer in de week of heb je minder dan 1 dag rust tijdens je trainingen?
Dan doe je er goed aan om minimaal een tweede paar hardloopschoenen aan te schaffen. Schoenen hebben namelijk ook rust nodig en na een training duurt het tot wel 48 uur tot je schoenen in hun oorspronkelijke staat zijn teruggekeerd.
Wanneer je rondje en je trainingen elke keer hetzelfde zijn kun je kiezen voor 2 paar verschillende schoenen. Zolang de schoen past bij je looppatroon en de bouw van je voet kun je kiezen voor een tweede paar ernaast. Zo wissel je bijvoorbeeld comfort met reactief waardoor je ook net weer wat andere spieren gebruikt tijdens het hardlopen.
Slecht weer
In de herfst kun je last krijgen van natte schoenen. Deze dien je eerst goed te laten drogen voor je ze weer gaat gebruiken. Dat zit niet alleen fijner, het is ook beter voor de schoen. Bij meerdere trainingen in de week bij slecht weer is het dus goed om je schoenen te wisselen.
Let op: gebruik geen externe verwarmingselementen om je schoen te drogen! Deze drogen ook meteen je dempingsmateriaal uit. Gebruik dus geen föhn, ventilatoren, verwarming en vermeld directe zon.