Tips voor koude runs

Tips voor koude runs

4 tips om je voor te bereiden op de kou die elke hardloper zou willen weten. Wanneer het kouder wordt of regent is het (mentaal) soms lastiger om er op uit te gaan voor een rondje. Maar wanneer je dit goed aanpakt, kan je echt genieten van de frisse lucht. Bij een duurloop kan het zelfs een kalmerend effect hebben.

Een goede voorbereiding en de juiste materialen laten je echt genieten van de herfst en de winter.

Vier tips om je voor te bereiden op kou tijdens het hardlopen

De koude maanden komen eraan, en voor hardlopers betekent dit een extra uitdaging: hoe blijf je warm? Gelukkig zijn er een paar slimme aanpassingen die je kunt maken om de winterse omstandigheden te trotseren. Hier zijn vier tips om je goed voor te bereiden op koude runs:

1. Draag sokken tot over je enkels voor extra bescherming van je achillespees

Wanneer de temperatuur daalt, voelen je enkels en voeten vaak het eerst de kou. Een plek die je niet moet vergeten, is de achillespees. Door sokken te dragen die tot boven je enkels komen, geef je deze gevoelige plek extra bescherming tegen de koude wind. Niet alleen houdt het je voeten warmer, maar het voorkomt ook dat de kou direct op de pees werkt, wat kan leiden tot blessures. Kies voor warme, ademende sokken die de vochtafvoer bevorderen. Zorg er daarnaast voor dat ze tot boven je enkel komen en niet afzakken om je pees warm te houden.

2. Doe een warming-up met elastieken binnen

Een goede warming-up is essentieel, vooral in de kou. Maar in plaats van direct buiten in de ijskoude lucht te beginnen met stretchen, kun je beter een dynamische warming-up binnen doen. Gebruik elastieken om je spieren actief en opgewarmd te krijgen, voordat je de deur uitgaat. Dit helpt om je bloedsomloop op gang te brengen en voorkomt dat je spieren verstijven door de kou. Elastieken zijn bovendien ideaal voor het activeren van je core en benen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam al warm is wanneer je de kou tegemoet treedt. Zo kun je de eerste kilometers zonder stijfheid doorkomen.

3. Zorg voor ademende lagen die goed samenwerken

De kunst van kleden in de winter is het vinden van de juiste balans tussen warm blijven en niet oververhit raken. Laagjes zijn de sleutel, maar let erop dat al je lagen dezelfde ademende eigenschappen hebben. Dit voorkomt dat je extra zweet ophoopt of te veel warmte vasthoudt. Begin met een ademend shirt dat zweet snel afvoert, gevolgd door een isolerende laag die de lichaamswarmte vasthoudt, en eindig met een wind- of waterdichte jas die je beschermt tegen de elementen. Het doel is om je lichaam in staat te stellen om warmte te reguleren zonder dat je het tijdens de run te warm krijgt. Kies dus voor ademende stoffen die zich goed aanpassen aan je lichaamstemperatuur, zodat je comfortabel blijft, ongeacht hoe koud het is.

4. Neem een trailtas mee

Wanneer je voor een langere duurloop gaat kun je de trailtas ook gebruiken om eventuele handschoenen of regenjasjes in op te bergen. Zo kun je je tijdens je run aanpassen aan de omstandigheden en loop je niet te ‘slepen’ met allerlei materialen. Gun jezelf dat gemak en comfort!

Met deze vier tips kun je de kou buiten de deur houden en je winterse runs probleemloos doorgaan. Vergeet niet dat voorbereiding het halve werk is. Als je je goed voorbereidt, kun je de winterse omstandigheden met een gerust hart trotseren, en misschien zelfs genieten van de frisse lucht en de kalmte die een winterse run met zich meebrengt