De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 900 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen snel of verdwijnt deze zelfs helemaal.
Wanneer een hardloopschoen precies aan vervanging toe is, heeft met verschillende factoren te maken. Maar, op het moment dat je merkt dat de demping uit je schoenen is, ben je eigenlijk al te laat.
Loop je 20 kilometer in de week? Dan gaan je schoenen ongeveer een jaar mee. (1000 / 20km per week = 50 weken).
Check het slijtagepatroon
Gebruik je de hardloopschoen intensief? Dan zal de schoen sneller slijten. Om te bepalen of je schoenen aan vervanging toe zijn kun je kijken naar het slijtagepatroon aan de onderkant van de schoen. Zie je daar dat het profiel minder wordt? Dan is dat een belangrijk signaal dat de oorspronkelijke demping achteruit is gegaan.
Hardlopers die lopen op een harde ondergrond (bijvoorbeeld asfalt) zijn sneller aan nieuwe schoenen toe dan een hardloper die veel over zandpaden loopt.
Houd er rekening mee dat de buitenzool minder snel verslijt dan de dempende werking aan de binnenzijde.
Kilometers bijhouden
Over het algemeen geldt de dat je na 1000 kilometer een hardloopschoen moet vervangen. Je hardloopschoenen zijn dan meer dan 35 procent van hun oorspronkelijke demping kwijt, waardoor je een grotere kans loopt op blessures.
Strava heeft een functie waarbij je je gelopen schoenen kunt toevoegen aan je activiteiten. Op die manier zie je in één keer hoeveel je je hardloopschoenen gebruikt hebt.
Tip: loop je meer dan 3 trainingen en voer je deze trainingen verschillend uit? Denk dan eens aan een intervalschoen naast je trainingsschoen. Zo heb je maximaal effect van je schoen tijdens je training.
Geef je schoenen rust
Na een training duurt het ongeveer 48 uur tot de schoenen in hun oorspronkelijke staat zijn teruggekeerd. Wanneer je meer dan drie keer in de week hardloopt, doe je er goed aan om minimaal een tweede paar hardloopschoenen aan te schaffen. Schoenen hebben namelijk ook rust nodig. Wanneer je hetzelfde paar schoenen kort na elkaar zwaar belast zal de demping snel minder worden. Twee paar schoenen is dus voordeliger en duurzamer.
Verouderingsproces
De kwaliteit van een schoen kan ook afnemen terwijl ze in de kast staan. Het probleem is dan niet de slijtage, maar het verouderingsproces van het materiaal. De schoen droogt uit, de soepelheid van de zool verdwijnt en de demping neemt af.
Heb je schoenen die ongebruikt ongeveer 2 jaar oud zijn? Dan zijn ze toe aan vervanging.
Verzorging
Een hardloopschoen hoef je niet te verzorgen met speciale spray. Wel is het goed om de schoen, wanneer deze nat is geworden van regen of zweet, te luchten. Dit doe je door de inlegzool uit de hardloopschoen te halen. Zo kan die lekker even ventileren.
Gebruik bij het drogen absoluut geen verwarming, föhn of schoenventilatiesysteem met warmte. Dit droogt het materiaal, ongemerkt, nog sneller uit.
Loop je veel in het bos?
Informeer dan eens naar trailschoenen. Deze gaan langer mee omdat er minder demping in de schoen zit. De demping haal je namelijk uit de ondergrond van je off-road route. Dat loopt een stuk voordeliger, stabieler en ervaar je meer grip bij de afzet.