Tips voor het kopen van wandelschoenen

Waar moet je op letten bij het kopen van wandelschoenen als je een huttentocht gaat lopen? (en nog 11 andere vragen over wandelschoenen)

Nel van Huttentochtmetkinderen.com heeft een blog geschreven in samenwerking met ons. Samen hebben we jarenlange wandelervaring en is ons doel gezinnen veilig op pad te sturen zodat ze optimaal kunnen genieten van de natuur en vrijheid.

Hieronder lees je de blog van Nel die uiteraard ook op haar website is te vinden.

 

Vraag 1: ‘Mijn kinderen zijn in de groei en ik vind het eigenlijk zonde om dure wandelschoenen voor ze te kopen. Volgend jaar zijn ze er toch uitgegroeid. Zijn er alternatieven?’

Bart geeft hierover het volgende advies: ‘Ik heb zelf ook kinderen. En ja: het geld vliegt eruit, als je niet oppast. Toch zijn geschikte schoenen voor je kinderen een van de belangrijkste dingen als ze een huttentocht gaan lopen. De huttentocht voor kinderen wordt ook mooier wordt als ze lekker kunnen klimmen op stenen of een veilig bergpaadje kunnen afrennen. Een stabiele schoen voor kinderen is sowieso iets wat we vanuit de podologie aanraden. Een goede schoenen is ook veiligheid voor je kinderen bij een activiteit die ze niet dagelijks doen: een schoen met grip werkt preventief tegen valpartijen.

Mocht je meerdere kinderen hebben, kies dan voor neutrale kleuren. Grote kans dat de schoen goed genoeg is om deze volgend jaar door te schuiven naar een broertje of zusje. Daarnaast kunnen wandelschoenen voor kinderen ook gebruikt worden voor boswandelingen, dierentuin bezoekjes, etc..’

Nel: wij hebben het geluk dat de Salomon-gympen die onze – toen nog kleine – kinderen graag naar school droegen ook geschikt zijn voor in de bergen. Na hun 12e droegen ze liever Nike-gympen, die minder geschikt zijn voor het lopen van een huttentocht… 😉

Vraag 2: ‘Wat is het verschil tussen wandelschoenen en bergschoenen?’

Bart vertelt: ‘Wandelschoenen zijn verdeeld in categorieën, van wandelschoen (categorie A) tot bergschoenen waar je stijgijzer kunt onderbinden om op gletsjers te kunnen lopen (Categorie D):

  • Categorie A: Wandel
  • Categorie A/B: Wandel
  • Categorie B: Berg
  • Categorie B/C: Berg
  • Categorie C + C/D + D: Alpinisme (geschikt om stijgijzers onder te binden, handig voor op de gletsjers).

Wandelschoenen kun je tot bepaalde hoogte en omstandigheden goed inzetten in de bergen. Een bergschoen is vele malen stijver en gemaakt voor het echte klimwerk waarbij de voet nauwelijks meer kan afwikkelen. Deze schoen doe je niet snel aan op vlakke stukken in Nederland.’

Nel: voor het maken van een kindvriendelijke huttentocht, zoals wij die vanuit huttentocht met kinderen aanbieden, volstaan schoenen in de categorie A, A/B en B. Ezelsbruggtje: B van Berghutttentocht. 🙂 B/C kan ook mocht je die nog in de kast hebben staan, maar is niet nodig. Bij enkele van de huttentochten hebt je uitzicht op gletsjers (zoals bij de huttentocht in het Raurisertal, Ötztal en het Virgental). Maar zelf zullen jullie zeker er niet op lopen. 🙂

Vraag 3: ‘Is het nodig om speciaal wandelschoenen voor in de bergen te kopen als je een huttentocht gaat maken?’

Bart: ‘Als eerste is het goed om te weten dat bergwandelschoenen suggereren dat je er alleen mee in de bergen goed mee kan wandelen. Niets is minder waar. Ga je wandelen in de bergen met een A/B wandelschoen, dan kun je deze ook prima gebruiken bij lange wandeltochten in Nederland. Wandelschoenen die geschikt zijn voor een huttentocht geven daarbij ook een stukje veiligheid. De paden in de bergen zijn gemaakt van oneffen terrein wat bij regen redelijk glad kan zijn. Daarnaast heb je vaak een rugzak op en wil je dus veel stevigheid en balans.’

Nel: wij komen tijdens het wandelen van een huttentocht, zeker als het juni of begin juli is, nog wel eens een sneeuwveld tegen. Ook dan is het extra fijn om schoenen aan te hebben die ook geschikt zijn voor in de bergen en extra grip geven.

Vraag 4: ‘Ik heb heerlijke hardloopschoenen. Kan ik daarmee een huttentocht lopen?’

Bart bendrukt: ‘Ons advies is om dat niet te doen. Ik snap dat hardloopschoenen zitten heerlijk comfortabel zitten als je gewend bent om hiermee te lopen. Maar hardloopschoenen bieden geen stevigheid en weinig tot geen grip. Daarnaast: dubbelklappen van je enkel en uitglijden kan je sneller overkomen. Een hardloopschoen is gemaakt om een uurtje of 2 aan te hebben; wandelschoenen moeten jou tijdens een huttentocht de hele dag vervoeren en zijn dus veel sterker en duurzamer.’

 

Nel: en stel dat je een dag regen hebt tijdens de huttentocht met je kids? Of ’s morgens de gordijnen open goed en het landschap versiert is met een magisch laagje sneeuw (wat iedere zomer wel een keer voorkomt), Dan wil je liever niet op je gympies in de bergen lopen…

Vraag 5: ‘Waar moet je op letten bij het kopen van wandelschoenen als je een huttentocht gaat lopen?’

Er zijn heel veel verschillende wandelschoenen voor veel verschillende activiteiten. Bart legt graag uit waar je op moet letten:

‘Bij de aankoop van je wandelschoenen is het belangrijk om de antwoorden op de volgende vragen duidelijk te krijgen (en als je een goede verkoper hebt, stelt hij/zij deze vragen ook aan je):

  1. Welk type schoen is dit en past deze bij mijn activiteit?
  2. Past de schoen bij mijn voet (breedte en lengte maat)?
  3. Wil je een waterdichte schoen (gore-tex)? (Dit is zeker handig als je op huttentocht gaat! Zie ook vraag 10)
  4. Wikkelt de schoen lekker af en past deze bij mijn lichaam? Loopt-ie lekker?
  5. Van welk materiaal is de slijtzool gemaakt?*
  6. Wil je een duurzame schoen (gemaakt uit verschillende compartimenten zodat je deze kunt laten vervangen)?
  7. Wat wil je voor een wandelschoen uitgeven?

Bij een fijn zittende wandelschoen gaat wandelen bijna vanzelf en deze werkt preventief tegen blessures.

*Wandelschoenen worden gemaakt voor meerdere landen. Nederland is verreweg het land waarbij de meeste mensen op asfalt lopen. Asfalt is hard materiaal en zorgt voor een snellere slijtage van de slijtzool. Er zit een groot verschil in de slijtzool van een wandelschoen. Het is belangrijk om je hier goed over te laten inlichten.

Nel: een wandelschoen aanschaffen is vaak een hele uitgave. Maar het is zo fijn als je goede wandelschoenen hebt. Beknibbel daar niet te veel op. Je hebt meer grip tijdens het stijgen en afdalen, ze geven je balans en je kunt jaren doen met goede wandelschoenen. Zelf doe ik (Nel) vaak 8-10 jaar met een paar. (Mits je ze maar regelmatig gebruikt).

Vraag 6: ‘Er zijn zo ontzettend veel soorten wandelschoenen. Ik weet niet welke ik moet kiezen.’

Bart zegt hierover: ‘De eerste vraag die een verkoper aan je zou moeten stellen is: “Wat ga je met de wandelschoen doen en hoe wil je deze gebruiken?”

Zo zijn verschillende factoren afhankelijk van je type schoen, zoals:

  • Een licht persoon die dagwandelingen gaat maken heeft een wandelschoen nodig die makkelijk afwikkelt, maar voldoende grip heeft.
  • Mensen met wat meer lengte en gewicht wikkelen een stijvere wandelschoen makkelijker af.

Koop je een schoen die past bij je activiteit en je lichaamsbouw, dan kun je daar vaak ook goed mee overweg in Nederland.

En zie ook de antwoorden bij vraag 5. 

Vraag 7: ‘Kun je het beste hoge of lage wandelschoenen kopen als je een huttentocht gaat lopen?’

Bart kan daar kort over zijn: ‘Bij een huttentocht draag je best een flinke rugzak en kan het terrein onregelmatig zijn. Dan kunnen je enkels wel wat stabiliteit gebruiken en is een hogere wandelschoen fijn. Daarnaast zorgt een hoge wandelschoen voor minder kans op steentjes in de schoenen.’

Nel: ik ben zelf fan van hoge wandelschoenen, dus die ook om je enkels stevigheid geven. Ik heb al wat zwakke enkels van mezelf en op oneffen bergpaden zwik je toch gemakkelijker. Onze kinderen hebben al hun huttentocht op Salomon-sportschoenen gelopen. 

Vraag 8: ‘Is het slim om wandelschoenen voor de huttentocht via internet te kopen?’

Ons advies is om dat zeker niet te doen. Bart legt uit waarom: ‘De twee belangrijkste zaken om je dag in de bergen lekker door te kunnen brengen is een goed bed en goede schoenen. Er zijn veel factoren die meespelen bij het kiezen van een schoen. Dit is per persoon afhankelijk. Een review over een schoen zegt niet of de schoen ook bij jouw looppatroon, activiteit of lichaamsbouw past.’

Nel: daar voeg ik, naast een goed bed en goede schoenen, graag nog één belangrijk ding aan toe: een goede rugzak. Gezinnen die al eerder een huttentocht hebben gelopen, zullen dat beamen. 🙂

Vraag 9: ‘Waarom kun je wandelschoenen beter een maat groter kopen?’

Bart legt daarover uit: ‘Soms wel twee maten groter! Afhankelijk van het merk valt een schoen groot of klein uit. Bij het bepalen van de maat zijn er voor de fabrikant geen wettelijke regels. Per merk kan dit dus verschillen.

Drie factoren zijn bepalend voor de maat:

  1. Als je tijdens een huttentocht afdaalt, dan schuift je voet naar voren. Heb je een te krappe schoen, dan voel je dit al snel aan je tenen en dat kan heel pijnlijk zijn.
  2. Bij lange wandelingen wordt je voet warmer en zet je voet uit. Je voet heeft dus meer ruimte nodig in de schoen.
  3. Je voet staat licht in een boogje. Je hak en tenen raken de grond en in het midden heb je iets een holling (dat verschilt overigens per persoon en wordt met een voetscan in beeld gebracht). Wanneer je wandelt zet je je lichaamsgewicht op je voet. Op je midvoet komt druk te staan en zakt iets door (zeker wanneer dit onvoldoende wordt ondersteund in de schoen). Daardoor wordt je voetlengte dus wat langer. Heb je onvoldoende ruimte voorin? Dan ga je hier last van krijgen.

Een deskundige verkoper haal altijd het zooltje uit de schoen waar jij vervolgens je voet op moet zet. Waarom? Om vast te stellen of er inderdaad voldoende ruimte voorin over is.  Een wandelschoen is van hard materiaal. Een verkoper kan dus niet voelen bij je schoenpunt of de maat goed is.’

Nel: wandelschoenen zijn vaak al wat lompere schoenen. En met 1-2 maten groter kan het helemaal zo voelen. Maar onthoudt maar dat in de bergen comfort boven schoonheid gaat. Die schoonheid vindt je 360 graden om je heen. <3

Vraag 10: ‘Moeten bergwandelschoenen voor een huttentocht waterdicht zijn?’

Bart spreekt uit ervaring: ‘Onderweg kom je wel eens waterbeekjes tegen waar je je schoenen niet altijd droog houdt. En ga uit van een (flinke) regenbui. Het is fijn dat je voeten dan droog blijven. Natte voeten kunnen gaan schuren wat blaren kan veroorzaken. Dat verpest de rest van je wandeltocht. Mochten waterdichte schoenen echt niet lukken, neem dan altijd een extra paar sokken mee. Worden je voeten tocht nat, heb je altijd een back-up plan.’

Nel: er zijn huttentochtgezinnen die 3 dagen stralend weer hebben. En dat gun ik iedereen. Er zijn ook wel eens huttentochtgezinnen die pech hebben en 3 dagen regen treffen. Waterdichte wandelschoenen en goede regenkleding maken het huttentochtleven dan een stuk plezieriger!

Vraag 11: ‘Hoe lang kun je met bergwandelschoenen doen?’

Daar weet Bart als deskundige alles van: ‘Niets zo vervelend als je schoenen achterin de auto stoppen voor een fijne (berg)wandeling en halverwege de tocht op één schoen verder moeten. Je hoort het wel eens dat wandelschoenen ‘uit elkaar vallen’ ondanks dat ze niet veel zijn gebruikt. Dit horen we meerdere keren per jaar in de winkel. De kans is juist groter dat ze uit elkaar vallen als je ze minder vaak gebruikt.

Dus: het is voor de zool belangrijk dat je regelmatig op je wandelschoenen loopt. Wat de levensduur van je wandelschoenen is, hangt dus van verschillende factoren af: gebruik, ondergrond, looppatroon en onderhoud, dus daar is geen éénduidig antwoord op te geven.’

Nog iets meer uitleg voor de liefhebber:
De tussenzolen van de meeste wandelschoenen worden gemaakt van polyurethaan (PU). Dit polyurethaan is dempend en geeft stabiliteit. Als je de schoen langere tijd niet gebruikt, treedt een verouderingsproces op in deze PU-laag. Dit wordt ook wel hydrolyse genoemd. De zool brokkelt af. Als je de schoen regelmatig gebruikt, treedt dit proces niet op. De schoen gaat dus langer mee. 

Nel: sinds ik wandel in de bergen (vanaf mijn 25e), doe ik zo’n 8-10 jaar met mijn wandelschoenen. Dat is lang en ik zeg erbij dat ik ze regelmatig gebruik. Dat is dan ook een voorwaarde. Ik baal er altijd wel van als mijn ‘lievelingswandelschoenen’ in de container moet gooien. Gelukkig vind ik altijd weer fijne nieuwe.

Vraag 12: ‘Ik heb gelezen dat je bergwandelschoenen moet inlopen. Hoe lang moet je ze inlopen zodat je geen blaren meer krijgt tijdens de huttentocht?’

Bart adviseert: ‘Doe je nieuwe wandelschoenen eerst een dag thuis aan en let op wat je daarbij voelt. Een schoen moet gewoon goed voelen. De lekkerste wandelschoen is er een waar je vertrouwd mee bent geraakt, lekker zit en een beetje naar je voet is gaan staan.

Voor het inlopen: bouw het langzaam op. Begin met een uurtje en test verschillende oppervlaktes. En vergeet niet om passende wandelsokken aan te doen. Wandelsokken zijn mede bepalend voor hoe je schoenen lopen. Heb je bijvoorbeeld te grote sokken of niet de juiste sokken, dan kun je alsnog blaren krijgen. En dan wensen we je natuurlijk een fijne huttentocht met je nieuwe wandelschoenen!’

Nel: voordat ik een huttentocht ga wandelen met nieuwe schoenen, trek ik eerst mijn wandelschoenen aan tijdens het uitlaten van de hond en met huis, tuin en keukenbezigheden, inclusief trappen lopen. Daarna ga ik vrij snel een wat langere wandeling maken van bijvoorbeeld 1,5-2 uur. Dan kan ik normaal gesproken blaarvrij de bergen in. Maar voor de zekerheid pak ik een setjes blarenpleisters in. En ik heb inderdaad gemerkt hoe bepalend goede wandelsokken zijn!

Nel van
www.huttentochtmetkinderen.com

Volg haar op instagram of facebook voor meer waardevolle tips.