Waarom zonetraining helpt..

Wat is zone training?

Steeds meer hardlopers maken gebruik van zonetraining in hun trainingsschema om hun prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. Zonetraining is een methode waarbij je jouw trainingen baseert op je hartslag. Door te trainen in specifieke hartslagzones kun je gericht werken aan het verbeteren van je conditie en het verhogen van je snelheid.

Maar hoe werkt zonetraining precies? Je hartslag is een goede indicator voor de intensiteit van je training. Door je hartslag te meten tijdens het hardlopen, kun je bepalen in welke hartslagzone je traint. Het is belangrijk om te weten dat elke hartslagzone een ander effect heeft op je lichaam. Zo train je in de lagere hartslagzones voornamelijk je uithoudingsvermogen, terwijl je in de hogere hartslagzones voornamelijk je snelheid traint

Als je merkt dat je hartslag te hoog is, kan het zijn dat je overtraind raakt

Om te bepalen in welke hartslagzone je traint, kun je gebruik maken van een hartslagmeter. Deze kun je eenvoudig om je pols dragen en geeft realtime informatie over je hartslag. Op basis van je maximale hartslag kun je vervolgens bepalen in welke hartslagzone je traint.

Polar Vantage V3

zonetraining is een effectieve methode om je prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen.

Als je eenmaal weet in welke hartslagzone je traint, kun je gericht gaan trainen op het verbeteren van je conditie en snelheid. Zo kun je bijvoorbeeld in de lagere hartslagzones lange duurlopen maken om je uithoudingsvermogen te verbeteren. In de hogere hartslagzones kun je intervaltrainingen doen om je snelheid te verhogen.

Het is belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam tijdens zonetraining. Als je merkt dat je hartslag te hoog is, kan het zijn dat je overtraind raakt. Neem dan gas terug en pas je trainingsschema aan.

Kortom, zonetraining is een effectieve methode om je prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. Door gericht te trainen op basis van je hartslag, kun je jouw trainingen optimaliseren en het maximale uit jezelf halen tijdens het hardlopen. Met behulp van een hartslagmeter en een goed trainingsschema kun je stap voor stap je doelen behalen. Succes!

Een zonetraining is dus per individu verschillend. Een getrainde atleet kan sneller lopen op een lagere hartslag en daarom de snelheid langer vasthouden. Start je net met hardlopen? Da is het extra belangrijk nog beter op je hartslag te letten om overbelasting te voorkomen.

Heb je vragen over jouw zonetraining of ben je benieuwd hoe dit werkt?
Kom langs of maak een afspraak.