Alles over wedstrijdschoenen

Verschil met een trainingsschoen
Een wedstrijdschoen is in vergelijking met een trainingsschoen aanzienlijk lichter en voelt soepeler aan. Ook ligt de focus van de wedstrijdschoen meer op lichtgewicht en minder op extra demping of ondersteunende blokken.
Reden: hoe lichter de schoen, hoe minder je hoeft mee te dragen. Hierdoor loopt je sneller.
Daarnaast heb je bij een wedstrijdschoen een hoger tempo waardoor je eerder op een midvoet-voorvoet landing komt. Een ondersteunend blok is dus niet nodig.

Deze materialen maken het verschil
De carbonplaat is zodanig stijf dat hij je bijna dwingt om sneller te lopen. Daarnaast speelt ook het foam een belangrijke rol.

Het veerkrachtig schuim zorgt bij elke afzet voor een noemenswaardige energieteruggave. Daarnaast vangt het een groot deel van de impact op je spieren en gewrichten op. Zo ervaar je achteraf aanzienlijk minder spierpijn. Minder spierpijn betekent een sneller herstel en dus groen licht om meer te lopen. Het feit dat je meer kilometers aankan, heeft uiteraard een belangrijke invloed op je presaties.

Internet/reviews weet en zeggen niets over jouw persoonlijke looppatroon, ondergrond, tempo of doelen. Het is raadzaam om altijd een statische en dynamische analyse te maken en trainingsinformatie te delen met een ervaringsdeskundige die de opbouw van de schoen kent. Zo weet je zeker dat de schoen bij je past!
Het gaat immers om jouw loopplezier en lichaam.

Kan iedereen een wedstrijdschoen aan?
Jazeker, maar dit is niet altijd verstandig. Zoals we hierboven al hebben vermeld is het wenselijk dat je een bepaald tempo loopt waarbij je in de midvoet-voorvoet landing komt. Je gaat effect merken met een wedstrijdschoen wanneer je in de wedstrijden of tempotrainingen 5 minuut per kilometer (12 km/u)of sneller loopt. Loop je langzamer dan ben je beter af op een comfortabele schoen omdat je dan de demping en steun nodig hebt.

Volgens de organisatie van de London Marathon verscheen maar liefst de helft van de 45.000 deelnemers in 2022 aan de start met een carbonschoen.

Verschillende trainingen

Doe je naast je rustige duurloop ook intervalletjes of wedstrijden? Of loop je wel eens op een atletiekbaan? Dan ligt je tempo een stuk hoger tijdens deze trainingen. Je kan dan naast je trainingsschoen kiezen voor een wat lichtere interval/wedstrijdschoen. Deze schoenen ondersteunen je in je tempo.

WAUW! De ontwikkelingen in de wedstrijdschoenen gaan super snel. Tijdens het testen en omdat we zelf ook wedstrijden lopen merken we een aanzienlijk verschil met een paar jaar terug.

Er zit aanzienlijk veel verschil in de wedstrijdschoenen van de verschillende merken. Ze zijn natuurlijk ook allemaal verschillend opgebouwd met van ander materiaal gemaakt. Het is ook op hoog tempo belangrijk dat je wedstrijdschoen past bij je looppatroon en loopsnelheid. De klappen zijn op hoog tempo namelijk harder dan tijdens je trainingen. Wanneer je een verkeerde hoek krijgt tussen je enkel, knie en heup, zul je langer moeten herstellen van je wedstrijd. Daarnaast is er een opbouw in wedstrijdschoenen die aansluiten bij je tempo. Hoe hoger je tempo hoe meer je een voorvoetlanding krijgt. Een laag tempo op een ‘snellere’ schoen waarbij er meer mid-voet of haklanding ontstaat kan door het zachte materiaal van deze schoen veel instabiliteit/overbelasting zorgen.

Thinks about this: hoe lager je snelle tempo, hoe stabieler je (wedstrijd)schoen moet zijn.

Verschillende type wedstrijdschoenen
Volgens de organisatie van de London Marathon verscheen maar liefst de helft van de 45.000 deelnemers in 2022 aan de start met een carbonschoen.

De ontwikkelingen in de wedstrijdschoenen gaan ontzettend snel. Elk merk past op dit moment nieuwe innovaties toe op basis van de laatste testen. Dit kan een goede ontwikkeling zijn, maar hangt sterk af van de loper die de schoen aantrekt.

Tip 1
Bepaalde wedstrijdschoenen zijn uitermate geschikt voor de echt snelle loper (14km/u of harder). Daaronder zit een categorie wedstrijdschoenen die ook geschikt zijn voor veel wedstrijdlopers maar meer stabiliteit hebben bij een iets lager tempo. Het is belangrijk dat je de schoen neemt die past bij je tempo om blessures te voorkomen.

Hoe langzamer je snelle tempo hoe stabieler de wedstrijdschoen mag zijn.

Tip 2
Een iets stabielere wedstrijdschoen helpt ook wanneer je veel wedstrijden loopt met veel bochten. De schoen moet de krachten die jij hebt op je snellere looptempo in combinatie met het ingaan van een bocht goed kunnen houden. Het is natuurlijk jammer wanneer je niet voluit kunt doorknallen wanneer je een bocht in gaat of door de instabiliteit/zachtheid door je enkel zwikt.

Tip 3
De meeste wedstrijdlopers doen ook regelmatig interval trainingen. Wanneer je de wedstrijdschoen ook wilt combineren met de intervaltrainingen dan is het ook handig om hier bij de aanschaf van je schoen rekening mee te houden.

Levensduur van een wedstrijdschoen
De levensduur van een carbonschoen gaat, in vergelijking met een trainingsschoen, qua kilometers minder lang mee.

Een deel heeft te maken met het doorbuigen van de carbonplaat. Deze hoort stijf te zijn voor het gewenste effect. Daarnaast heeft het ook te maken met de slijtzool, het rubber aan de onderkant van de schoen. Om het gewicht zo veel mogelijk te drukken, is er slechts een geringe hoeveelheid rubber aangebracht. De ondergrond komt daardoor snel in contact met het foam en vermindert de kwaliteiten.

Afhankelijk van je loopstijl, gewicht en de ondergrond gaan carbonschoenen zo’n 300 tot 600 kilometer mee. Maar bedenk dat je de interval/wedstrijdschoen ook minder vaak draagt en vaak op kortere afstanden. Dus je kunt er wel lang mee, maar minder ver qua kilometers

Bewaar deze snelle schoenen dus voor momenten waar het er écht toe doet: tijdens pittige intervaltrainingen of op je wedstrijddagen. Werk je (rustige) trainingen bij voorkeur voornamelijk af met een trainingsschoen.