Basisvoeding en sportvoeding

ʙᴀꜱɪꜱᴠᴏᴇᴅɪɴɢ ᴀʟꜱ ꜰᴜɴᴅᴀᴍᴇɴᴛ

De afgelopen tijd zijn er allerlei fantastische evenementen georganiseerd. Als hardloper kon je hier genieten van allerlei afstanden. En dat op eigen niveau, voor ieder een prestatie om trots op te zijn. Om goed voorbereid aan de start te staan is (naast het trainen zelf) voeding en je vochtbalans van enorm belang.

Zoals wellicht bekend is een gezond voedingspatroon de basis voor iedere hardloper. Deze voeding bevat alle voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten en vetten) die je graag in de juiste verhouding binnen wilt krijgen.

Voor je verder gaat kijken naar sportvoeding en/of supplementen is het belangrijk dat je dit op orde hebt. Hier wordt vaak te snel aan voorbij gegaan, terwijl hier de meeste winst uit te halen is. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon vormt de basis voor het verbeteren van je fitheid en sportieve prestaties, dit staat los van je niveau.

Voor je verder gaat kijken naar sportvoeding en/of supplementen is het belangrijk dat je de basis op orde hebt.

Voor, tijdens en na je inspanning 👉

💦 Houd je vochtbalans op peil
Begin vroegtijdig met drinken wanneer jouw inspanning langer is dan anderhalf uur. Dit is essentieel voor een goed verloop van de training of wedstrijd ter compensatie van het zweetverlies. Het is belangrijk om preventief te drinken, om op tijd je voorraad aan te vullen. Wanneer je dorst krijgt is dit eigenlijk al te laat.

🍞🥚 Vul je energievoorraad tijdig aan
Om uitputting van je spieren te voorkomen is het van belang om vooral in te zetten op je koolhydraten. Daarbij mogen (vooraf na afloop) de eiwitten niet vergeten worden. Dit voor herstel van je spiermassa en het op peil houden hiervan. Daarnaast wil je wellicht de opbouw hiervan verhogen.

🫘 Vergeet de (gezonde) vetten niet
Het is een belangrijke voedingsbron, ook al heeft het vaak een slechte reputatie. Vet kan ontstekingen remmen en mogelijk ook spierpijn voorkomen. Dit betekent wellicht een sneller herstel.

Wat exact datgene is wat jij als hardloper nodig hebt aan basisvoeding, sport specifieke voeding en eventuele supplementen is afhankelijk van wie je bent als persoon, hoe intensief en lang jij traint en wat voor jou werkt!

💊 Sommige supplementen kunnen een aanvulling zijn. Maar wanneer je een uitgebalanceerd voedingspatroon hanteert voldoe je aan je minimale behoefte wat betreft je voedingsstoffen zonder dat je wat extra nodig hebt. Uitzonderingen daargelaten!

Wat exact datgene is wat jij als hardloper nodig hebt aan basisvoeding, sport specifieke voeding en eventuele supplementen is afhankelijk van wie je bent als persoon, hoe intensief en lang jij traint en wat voor jou werkt!

Wil je voorbereid aan jouw volgende wedstrijd staan en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Laat DEBB met je meekijken! 

Check www.debbinbalans.nl voor meer informatie of stuur een bericht 0630390385

𝒁𝒐𝒓𝒈 𝒂𝒍𝒕𝒊𝒋𝒅 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒆𝒆𝒏 𝒑𝒍𝒂𝒏 𝒆𝒏 𝒈𝒆𝒍𝒐𝒐𝒇 𝒆𝒓𝒊𝒏. 𝑵𝒊𝒆𝒕𝒔 𝒈𝒆𝒃𝒆𝒖𝒓𝒕 𝒑𝒆𝒓 𝒐𝒏𝒈𝒆𝒍𝒖𝒌!