Blijf in je loopflow

Heb jij de marathon van Enschede gelopen? Dan hopen wij dat je net zo genoten hebt als wij! Het was prachtig weer om te lopen en veel doelen zijn gehaald.

Graag geven we een paar tips om lekker in de loopflow te blijven hangen.

Stel een nieuw doel
Afhankelijk van je inspanning mag je je lichaam echt wel even wat rust geven. De trainingen mogen weer wat minder intensief om goed te kunnen herstellen. Toch helpt het om na een week of 3 a 4 week weer lekker in je ritme te komen. Een nieuw doel stellen helpt daarbij! Dus zoek een mooie loop uit (bijvoorbeeld de halve marathon van Oldenzaal of de Singelloop).

Als je je schoenen wilt vervangen, is dit het moment.

Trainingsschoenen
Wat hebben de schoenen in de voorbereiding wat meters afgelegd! Goed om even stil te staan of ze nog even mee kunnen. Als je je schoenen wilt vervangen, is dit het moment. Vaak liggen je trainingen wat lager qua intensiteit en afstand na een wedstrijd. Dat is een goed moment om te wennen aan je nieuwe schoenen.

Wil je daarbij je behaalde doelen aanscherpen? Vergeet de kracht van de juiste voeding niet.

Luister dus goed na je lichaam. Ook als dit langer duurt dan de aangegeven 3 a 4 weken

Luister naar je lichaam
Hardlopen is een pittige belasting. Tijdens het lopen ontstaan er kleine beschadigingen in je spieren. Deze moeten goed herstellen voor je weer kunt gaan opbouwen. Luister dus goed na je lichaam. Ook als dit langer duurt dan de aangegeven 3 a 4 weken. Krijg je tijdens het lopen ‘last’, dan kun je 3 dingen doen:

– langzamer lopen
– stukje wandelen
– afstand verkorten

Doe dit net zo lang tot het weer helemaal goed voelt.

Vraag ook eens na het effect van het trainen in hartslagzones. Dit helpt niet alleen bij het behalen van je aangescherpte doelen maar ook preventief tegen blessures en het versnellen van herstel.

Herstel(training)
Veel hardlopers onderschatten de waarde van een herstelloopje. Een herstelloopje doe je de dag na je grote inspanning/wedstrijd. Een herstelloop duurt doorgaans 30 tot 60 minuten. Dit doe je in zone 0 – 1. Ga je harder lopen, omdat het zo goed voelt, dan schakel je over van herstel naar inspanning en dan herstel je niet.

Hoe herstellen je benen het snelst?
3 tips voor het bevorderen van je herstel

1. Eet eiwitrijk voedsel. Eiwitten zijn immers de bouwstenen van spieren
2. Hydratatie: zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft door extra water te drinken
3. Voldoende slaap: tijdens je slaap herstelt je lichaam zich. Dus ook je spieren. Ga lekker een uurtje eerder naar bed.