Ademhaling & sport bh’s

Ademhaling & sport bh’s/hartslagband

Adem maar is rustig en diep in. Wellicht merk je direct al dat je middenrif uitzet. Je lichaam creëert door het uitzetten van je middenrif extra ruimte voor zuurstof. Tijdens het sporten wil je dat het middenrif ruim en breed kan bewegen. Want dat zorgt ervoor dat de longen zich openen en je meer ademruimte creëert.

Een (te!) strakke band van een sport bh kan de ademhaling beïnvloeden. Je hebt mogelijk meer inspanning nodig om te ademen, terwijl de efficientie van de ademhaling afneemt. [studie: ‘Sports Bra Restriction on Respiratory Mechanics during Exercise’.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een hartslagband om je middenrif.

Uit het hiervoor genoemde onderzoek bleek dat vrouwen met een te strakke sport-bh een hogere ademhalingsfrequentie hadden met een lager volume. De sporters moesten dus harder werken voor dezelfde prestatie.

Elke vorm van belemmering in ons ademhalingsomgeving kan ervoor zorgen dat je  lichaam uit balans raakt en dat je harder moet werken voor dezelfde prestatie. Dat is natuurlijk ontzettend jammer en niet nodig!

Het is overigens wel belangrijk dat een goede sport-bh voldoende ondersteuning biedt.

Mocht je gebruik maken van een sport-bh of een hartslagband, test voor jezelf dan eens of je voldoende vrije ademruimte hebt wanneer je rustig in- en uitademt. Voel je belemmering? Wellicht is een ruimere band of een andere afstelling van de omvang beter. Wanneer de elasticiteit nog in orde is, hoeft het niet ten kosten te gaan van de ondersteuning die het materiaal moet bieden.