Wanneer gebruik je wandelstokken

Wat is het voordeel van wandelen met stokken?
De beste reden om met wandelstokken te gaan lopen is de ontlasting van je kniegewrichten. Dit is inmiddels onderzocht en bevestigd door diverse onderzoeken.
gebruik stokken zeker wanneer je een lange afstand gaat lopen, een rugzak mee neemt of veel niveauverschil in je route hebt.

Door het gebruik van wandelstokken zul je de tocht dus langer kunnen volhouden zonder klachten. Daarnaast heb je meteen een full body workout, omdat je jouw armen en gehele lichaam gebruikt bij het wandelen. Ook zul je ervaren dat je een betere houding hebt, omdat je rechter op loopt.

Wandelstokken ontlasten je spieren, rug en knieën tijdens het lopen tot wel 30%.

Waar kun je op letten bij de aanschaf van een paar wandelstokken?
Laat je adviseren door iemand met ervaring. Hij/zij weet hoe je de stokken het beste kunt gebruiken, waar je ze kan opbergen wanneer je stukken loopt wanneer je ze niet nodig hebt en welke lengte je nodig hebt.
Let op dat je de goede maat neemt! Wandelstokken zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Ze variëren van 110 cm tot 140/145 cm. Wij helpen je graag met het aanmeten van de juiste maat.

Als we in de bergen lopen zien we ook vaak mensen wandelen zonder stokken. Is het perse nodig? Let op: kijk naar je eigen ervaring en belastbaarheid. Locals hebben vaak geen stokken nodig omdat zij gewend zijn aan de omgeving. Omdat wij (helaas) geen bergen in de buurt hebben, zal de ervaring van bergwandelen een stuk belastende zijn.

  • Kanttekening: loop je met een rugzak dan is het cruciaal dat deze goed is ingepakt en juist is afgesteld.
    Wij verkopen alle soorten en maten rugzakken. Vraag advies over de grote, pasvorm en laat deze gelijk goed afstellen. Wel zo makkelijk!

Wat voor handgreep is prettig?

Vermijd in ieder geval handvatten van hard kunststof. Dit absorbeert geen vocht en houdt minder lekker vast bij langere wandelingen. Het fijnst zijn handvaten van foam of een kunststof/kurk combinatie.

De lengte van een handvat heeft vooral te maken met de plek waar je ze gaat gebruiken. In de bergen moet je bij het stijgen de stokken soms wat korter maken en bij het dalen juist wat langer. En soms heb je zelfs een korte en een lange stok als je langs een helling schuin omhoogloopt. Bij stokken met een lang – vaak foamen – handvat hoef je ze niet te verstellen; je houdt ze gewoon op een andere plek vast. Loop je alleen op vlak terrein, dan is een kort handvat prima.

Wat is de juiste manier om de lus te gebruiken?

Eigenlijk is er maar een manier die als de juiste wordt gezien. Eerst maak je de lus los zodat hij op z’n grootste stand staat. Zorg ervoor dat de lus als een rondje naast de stok hangt. Steek je hand van onderaf door de lus heen. Pak het handvat vast zodat de twee luseinden – bij de bovenzijde van het handvat dus – tussen duim en wijsvinger vallen. Daarna trek je de lus aan. Niet te strak want dat is slecht voor je bloedsomloop, maar wel zo strak dat je handen er goed in rusten.

Klantervaring: ‘Het zijn fijne stokken! Ik moet zeggen dat de straps van Leki ook fijn werken’.
Getest in Ibbenbüren – gebied met veel hoogtemeters.