Hoe stel ik mijn rugzak correct af

PLAATS DE RUGZAK CORRECT OP DE SCHOUDERS: 6-STAPPEN INSTRUCTIES

1. Maak alle riemen en bandjes los en doe hem om: vul de rugzak met een realistische lading wanneer je hem test op pasvorm.

2. Sla de heupvinnen om jouw heupen: zorg ervoor dat deze rusten op het midden van jouw heupbotten en maak de heupgordel vast met de gesp. Als de gordel te hoog zit, dan zal hij teveel druk op je buik/maag zetten. Als hij te laag zit, dan kan er wrijving ontstaan tussen de heupvinnen en benen tijdens het wandelen.

Opmerking: Het is ook vaak een persoonlijke keuze of je het fijn vindt om de rugzak hoog of laag te dragen.

3. Hierna ga je de schouderbanden verstellen: zet ze niet te strak, want de last van de lading moet worden gedragen/opgevangen door de heupgordel.

4. Het ankerpunt voor de schouderbanden moet tussen de schouderbladen liggen: en de padding van de schouderbanden moet zich om de hele schouder wikkelen. Als dit niet goed zit, dan is de schouderbanden verstellen niet het goede antwoord. Dit ligt namelijk aan de ruglengte; met de juiste ruglengte krijg je een maximaal bereik voor de armen én zal de anatomische S-vormige padding spanning bij de nekspieren weghalen.

Selecteer de juiste ruglengte (Standaard, SL of EL) bij kleinere rugzakken, of bij grotere modellen, selecteer het aanpasbare draagsysteem (VariQuick en VariFlex).

5. Zet de verstelbare borstriem op de juiste hoogte, maak hem vast en trek deze strak: en zorg ervoor dat deze de ademhaling niet beïnvloedt. Deze riem stabiliseert de schouderbanden (zo glijden ze niet naar de zijkant) en wordt standaard geleverd op de meeste Deuter rugzakken.

6. Trek de riemen op de heupgordel strak (stabilisatie-riemen) voor een betere beheersing van de lading of zet ze losser voor meer mobiliteit. Bij grotere rugzakken zit ook een stabilisatie-riem op de schouderbanden. Als deze losser zitten, heb je meer ventilatie tijdens het wandelen. Als je ze vastzet, zit de lading op je rug een stuk compacter en meer ingesnoerd. Hierdoor heb je meer stabiliteit op uitdagend terrein.

Het correct afstellen van de rugzak kan het draagplezier vergroten! Wanneer de rugzak goed is afgesteld op een individu, wordt hij makkelijker te dragen.

Hardloop en wandelaccessoires

RUGZAK CORRECT AFSTELLEN: STABILISATIE-RIEMEN

Bij het correct afstellen van de stabilisatie-riemen is er veel om rekening mee te houden: ze kunnen – afhankelijk van de instelling – je wandeling compliceren of vergemakkelijken:

  • Wanneer je een wandelrugzak op de juiste manier instelt, moet je de stabilisatie-riemen van de heupgordel afhankelijk van het terrein strakker zetten voor meer lastoverdracht of deze losmaken voor meer bewegingsvrijheid.
  • Bij rugzakken met een groot volume kan je de riemen op de schouderbanden van je rugzak aanpassen: los gezet zorgen ze voor betere ventilatie op licht terrein. Strak gezet geven ze een beter contact met de rug en dus meer stabiliteit op moeilijk terrein.
  • Op langere tochten kan je de verdeling van de lading van de rugzak tussen heup en schouders variëren door de schouderbanden of stabilisatieriemen los te maken of vast te zetten.
  • De banden voor het instellen van de positie werken het best met een hoek tussen 30° en 45° ten opzichte van het horizontale vlak.
  • Bij de deuter trekrugzakken kan de juiste hoek worden ingesteld door een hogere of lagere gesp op de rugzak in te stellen.
  • Bij rugzakken met een klein volume gaat het iets anders vanwege het lagere gewicht van de lading. Hier is een nauwkeurige afstelling van de lengte van de rug mogelijk: het losdraaien of vastdraaien van de riemen voor het verstellen van de positie en de schouderbanden regelt de rugpositie van de rugzak. De hoek kan hier veel kleiner of zelfs negatief zijn.

Omdat de heup band goed af te stellen is, draag je het gewicht niet op je rug maar op je heupen. Dat scheelt zo’n 80% van het totale gewicht aan rug belasting!

20% draag je op je rug en 80% op je heupen.

TIP: Een (grotere) rugzak zit pas écht lekker als de tas goed is afgesteld. Bij RUNenschede hebben we diverse gewichten liggen zodat je het verschil goed kunt ervaren. Zo kunnen we je meteen helpen met het afstellen van je wandeltas.

Bekijk de gehele collectie wandeltassen in de winkel
of op onze website