Hoe maak ik een rugzak schoon?

LANGERE LEVENSDUUR MET DE JUISTE ZORG!

Je rugzak vergezelt je op veel wandeltochten. Om jou en je rugzak zoveel mogelijk avonturen te laten beleven, kun je de levensduur van je rugzak met regelmatig onderhoud verlengen. Hieronder vind je enkele praktische en simpele tips.

Bewaar de rugzak altijd op een droge plaats.

KAN IK MIJN RUGZAK IN DE WASMACHINE DOEN?

Nee, je kan een  rugzak niet in de wasmachine wassen. De wrijving tijdens het wassen veroorzaakt veel spanning op het materiaal (en de PU coating) en kan de rugzak beschadigen. Ook blijven er vaak resten achter van wasmiddelen, wat weer voor irritatie kan zorgen bij mensen met een gevoelige huid (schouderbanden gaan schuren). De chemische reactie die optreedt tussen zweet, het wasmiddel residu en UV stralen versnelt ook de afbraak van materialen.

De beste manier om jouw rugzak schoon te maken is om hem onder te dompelen in een emmer of bad gevuld met water en was de tas met pH-neutrale zeep of douchegel. Hardnekkig vuil kan met een borstel worden verwijderd (ga echter niet schrobben!). Zoutafzettingen op het draagsysteem of schouderbanden kunnen worden verwijderd door zeep en veel water door de vulling te duwen en inmasseren. Stijve ritsen kunnen het beste met een beetje siliconenspray worden behandeld.

Bewaartips voor tussen je avonturen

  1. Maak de rugzak na elke trip helemaal leeg. Verwijder vlekken met de hand met een simpele zeepoplossing en een borstel
  2. Stop de rugzak niet in de wasmachine of droger, dit beschadigt de PU-coating
  3. Rugzakmateriaal is niet geschikt om te strijken
  4. Houd ritsen vrij van vuil
  5. Wanneer je de tas opbergt, maak de schouderbanden vast en bewaar de tas in een droge, goed geventileerde ruimte
  6. Zorg dat de rugzak schoon en droog is
  7. Let bij het opbergen op het rugpand. Leg hier geen zware gewichten op bij het opbergen. Zo voorkom je beschadigingen en verbuigingen
  8. Trek alle bandjes goed aan. Zo voorkom je dat ze ergens vast tussen of in gaan zitten. Bijvoorbeeld je kastdeurtje
  9. Laat ritsen open, zo zorg je voor voldoende ventilatie.

MOET HET MATERIAAL VAN EEN RUGZAK OPNIEUW GEÏMPREGNEERD WORDEN?

Het materiaal van de rugzak blijft de eerste jaren voldoende waterdicht. Na langdurige blootstelling aan regen dringt er echter water door de ritsen en naden. Voor bergtochten, klimmen en skitochten kunnen waterdichte zakken in de rugzak worden geplaatst om te voorkomen dat de inhoud nat wordt. Het voordeel: alle bevestigingslussen voor het dragen van uitrusting, bijv. ijspikken, ski’s, stokken of sneeuwschoenen, blijven gemakkelijk toegankelijk. Een regenhoes wordt gebruikt voor wandel- en trekkingrugzakken.

Bij oudere modellen is opnieuw impregneren slechts effectief voor korte periodes. Let op: impregnaties (spray- en badimpregnaties) dringen door in de basislaag van de rugzak en kunnen huidirritaties veroorzaken.

TIP: Een (grotere) rugzak zit pas écht lekker als de tas goed is afgesteld. Bij RUNenschede hebben we diverse gewichten liggen zodat je het verschil goed kunt ervaren. Zo kunnen we je meteen helpen met het afstellen van je wandeltas.

Bekijk de gehele collectie wandeltassen in de winkel
of op onze website