Hoe was ik sportkleding?

Als je een beetje flink sport of beweegt, dan ga je zweten. Heel normaal maar bij een volgende training wil je het liever niet, ondanks het wassen, nog steeds ruiken. Het verzorgen van de speciale stoffen die worden gebruikt voor outdoor- en trainingskleding is niet ingewikkeld, maar het heeft wel wat extra aandacht nodig als je geurtjes wilt verwijderen en de vorm, kleur en functionaliteit van je sportkleding na het wassen wilt behouden.

Trainings- en outdoorkleding zijn vaak vochtig van het zweet en kunnen een voedingsbodem zijn voor bacteriën.

Volg deze eenvoudige stappen om je functionele kleding op de juiste manier te wassen:

  • Als je iets niet meteen kunt wassen, laat het dan buiten luchten in plaats van het lang in een sporttas te laten liggen. Gooi ze zeker niet op een hoopje in de wasmand. Dit vormt namelijk een ideale broedplaats voor bacteriën. Het gaat dan nog meer stinken. Dat wil je natuurlijk niet.
  • Maak je zakken leeg, doe de ritsen dicht en draai alles binnenstebuiten (dit zorgt ervoor dat de kleuren levendig blijven).
  • Overweeg om erg vuile kleding voor te weken in water vermengd met een halve kop witte azijn.
  • Zorg voor een apart zakje voor kwetsbare materialen of materialen met scherpe materialen zoals, sluiting van een bh of ritsjes van een heuptasje.

Zodra je een heleboel functionele kleding in de machine hebt zitten, kun je het volgende doen:

  • Was altijd in koud water. Heet water zal rekbare stoffen beschadigen. Controleer of je machine een speciaal programma voor buitenkleding heeft, deze instellingen zijn ideaal.
  • Gebruik een mild, dagelijks reinigingsmiddel, maar gebruik minder dan de aanbevolen hoeveelheid. Te veel afwasmiddel betekent onreine kleding, omdat een opeenhoping van afwasmiddel bacteriën voedt.
  • Gebruik geen wasverzachter wanneer je sportkleding gaat wassen. Wasverzachter legt een laagje over de stof en dit zorgt ervoor dat de kleding het vocht (zweet) niet meer kwijt kan aan de buitenlucht. Er blijft dan dus meer zweet in de sportkleding zitten. Er is echter nog een nadeel. Wanneer je wasverzachter hebt gebruikt bij sportkleding zorgt dit laagje dat de vezels verstopt raken en hierdoor kan het water met zeepmengsel niet meer goed in de sportkleding kan trekken en de zweetgeur er niet goed uitgewassen kan worden.
  • Laat het natuurlijk opdrogen of selecteer een goed programma op je droger zodat je kleding niet beschadigt.