Laat een wandelschoen niet stilstaan.

Naast dat beweging allerlei positieve effecten heeft, is het voor je materiaal ook belangrijk om in beweging te blijven.

Je hoort het wel eens dat wandelschoenen ‘uit elkaar vallen’ ondanks dat ze niet veel zijn gebruikt. Juist daar kan het probleem optreden. Goed om dus op de hoogte te zijn van onderstaand advies.

Niets zo vervelend als je schoenen achterin de auto stoppen voor een fijne (berg)wandeling en halverwege de tocht op 1 schoen verder moeten.

 

Het verouderingsproces wordt hydrolyse genoemd en is niet direct zichtbaar aan de buitenkant.

Je kunt je wandelschoenen beter vaker gebruiken, dan dat je ze na je vakantie een jaar in je kast zet. Of langer. Het is voor de zool belangrijk dat je regelmatig op je schoenen loopt. De tussenzolen van de meeste wandelschoenen worden gemaakt van polyurethaan (PU). Dit polyurethaan is dempend en geeft stabiliteit.

Als je de schoen langere tijd niet gebruikt, treedt een verouderingsproces op in deze PU-laag. Dit wordt ook wel hydrolyse genoemd. De zool brokkelt af. Als je de schoen regelmatig gebruikt, treedt dit proces niet op. De schoen gaat dus langer mee.

Wandelschoen

Wat de levensduur van je wandelschoenen is, hangt van verschillende factoren af. We kunnen je daardoor geen eenduidig antwoord geven. Dit is afhankelijk van veel factoren. Gebruik, ondergrond, looppatroon en onderhoud.

Mocht je twijfels hebben, dan kom gerust langs. Wanneer je er tijdig bij bent, kun je soms met een duurzame oplossing al een heel eind zijn, zoals onderhoudsproducten of het verzolen van de hak.

We helpen je graag met eerlijk en duurzaam advies.