Het nut van een goede sport-BH

Waar moet je op letten bij het kopen van een sportbeha?

Een sport-BH is voor dames een van de belangrijkste kledingitems van je hardloop outfit. Hardlopen is een intensieve sport. Je borsten hebben dus optimale support nodig. Door een stuiterende beweging kan de huid uitrekken en je huid rekt niet meer terug. Daarnaast moet een sport-BH van een zacht en vochtafvoerend materiaal zijn zodat je geen schuring krijgt tijdens het sporten. Een goed sport-BH voorkomt irritatie en hierdoor kun je comfortabel hardlopen.

Goede sport BH’s zijn gemaakt van een speciaal materiaal dat snel vocht afvoert. Daarnaast heeft een goede sport BH brede schouderbandjes die gemaakt zijn van zacht materiaal voor extra comfort.

Wanneer je geen goede sport BH draagt tijdens het sporten kun je sneller last krijgen van nek- en rugklachten.

Is een sportbeha écht nodig?

De korte versie: ja. Sportbeha’s zijn ontworpen om extra comfort en ondersteuning te bieden aan de borsten. Een goede sportbeha absorbeert zo’n 75-80 procent van de schokken die door het sporten ontstaan. Een normale beha of oude sport-BH absorbeert slechts 35 tot 40 procent.

Waar moet je op letten bij het kopen van een sportbeha?

De sportbeha die voor jou geschikt is, hangt onder andere af van de sport die je wilt beoefenen. Met een sport zoals yoga, die relatief minder intens is, heb je al snel genoeg aan een sportbeha met een laag support-level. Ga je echter hardlopen dan kun je maar beter een sportbeha kiezen met een hoog support-level. Andersom is natuurlijk altijd goed.

De beha moet natuurlijk niet zo strak zitten dat je amper kunt ademhalen, maar wel zo strak dat hij niet verschuift. Daarnaast hebben wij sport-bh’s die de borsten apart ‘verpakt’ waardoor ze niet gaan schuren en goed de warmte kwijt kunnen. Door het kruizen van de bandjes op de rug heb je geen last van afzakkende bandjes en krijg je net wat meer stevigheid aan de voorkant.

Een goede sportbeha absorbeert zo’n 75-80 procent van de schokken die door het sporten ontstaan. Een normale beha of oude sport-BH absorbeert slechts 35 tot 40 procent.

Hoe zorg je goed voor je sportbeha?

Door transpiratie (zout) heeft de elasticiteit van de beha veel te verduren. Idealiter zou je de beha dus na iedere sportsessie moeten uitwassen. Dit kan met de hand, maar je kunt de beha ook op een fijn wasprogramma in de wasmachine op 30 graden wassen. Wij adviseren de bh altijd apart te verpakken in een waszakje of in een daarvoor speciale BH-bol.

Merk je dat de bandjes van je huidige bh snel afzakken of dat de band om de middel geen rek meer heeft? Grote kans dat je BH op dit moment onvoldoende ondersteuning biedt.