Hardloopkleding

Het gemak van hardloopkleding

Wanneer de temperaturen aan het veranderen zijn, heb je soms net teveel of te weinig aangetrokken. Teveel zorgt voor extra vocht/mineralen/zoutverlies omdat je lichaam extra gaat transpireren,. Te weinig kleding zorgt voor veel kou op de spieren en kost je lichaam extra energie om je goed warm te houden.

Gewone kleding bestaat uit voornamelijk katoen. Als je gaat transpireren of er valt een bui dan neemt katoen dit vocht op en houdt het vast. Een plakkend shirt dat zwaar aanvoelt is dan het gevolg. Het voelt niet alleen oncomfortabel maar daardoor koel je ook snel af. Dit is niet fijn voor je spieren.

Hardloopkleding is gemaakt van sneldrogend, licht en ventilerend materiaal. Dit technische materiaal heeft speciale eigenschappen die ervoor zorgen dat het vocht wordt weggevoerd van je huid en droogt snel. Zo blijf je droog, warm en heb je geen last van zweetplekken. Daarnaast ruikt kwalitatief goede hardloopkleding minder naar (oude) zweetluchtjes.

Naast de bovenkleding is een goede hardloopsok absoluut een must. Vochtig katoen leidt tot wrijving en dat levert je eelt en blaren op. Vochtregulerende, naadloze, ademende hardloopsokken helpen deze ellende voorkomen. Want trainen met een recent opgelopen blaar, dat is zeker geen pretje.

Hardloopkleding draag je tijdens het sporten. Ga je hier voorzichtig mee om, dan gaat het jaren en jaren mee. Een prima reden om jezelf van goede hardloopkleding te voorzien!

Wat draag je bij welke temperaturen?

15+ graden

Korte broek en T-shirt of singlet. Zorg voor goed ademende kleding, zodat je lichaam de warmte kwijt kan. Een petje of zonneklep houdt je hoofd koel en voorkomt verbranding. Via je hoofd koel je ook af, het is dus raadzaam een ventilerende pet te dragen van licht materiaal. Vergeet ook je Goodr zonnebril niet als de zon fel schijnt, daardoor hoef je niet met je ogen te knijpen tijdens het lopen en heb je goed overzicht op het verkeer of andere lopers en voorkomt hoofdpijn.

Bij warm weer is het heerlijk om je pet of hoofdband voor de race of training te koelen met water. Zo blijf je langer koel.

10 – 15 graden

Met temperaturen tussen de 10 en 15 graden kan je een longsleeve aan doen. Optioneel een extra basislaag (t-shirt of singlet). Combineer dat met een korte, driekwart of lange tight, waarvan de stof niet te dik is.

5 – 10 graden

Het is koud, maar je krijgt het tijdens het lopen vanzelf warm. Kleed je aan in lagen, dan kun je onderweg altijd wat uittrekken. Een ondershirt, hardloopshirt met lange mouwen en daaroverheen een jasje zouden voldoende moeten zijn. Combineer dat met een lange tight. Hierin zit variatie qua dikte, dus dat kun je afstemmen op de temperatuur. Om je hoofd te beschermen tegen de kou kun je een muts of hoofdband dragen.

Als je teveel aantrekt dan krijg je het te warm waardoor je extra vocht verliest. Wanneer je dit niet goed aanvult raak je eerder vermoeid en duurt je herstel langer.

Wanneer je een lange afstand loop is het handig om een fijn zittende (bijna niet te merken) hardlooptas aan te schaffen. Hier kun je niet alleen je isotone sportdrank en voeding in kwijt maar is er ook ruimte om je handschoenen, muts of longsleeve in op te bergen als je het warm krijgt.

< 5 graden

Een lange tight (eventueel thermo) en lange mouwen met daaronder een thermoshirt houden je warm. Vergeet ook niet een muts, handschoenen en warme hardloopsokken aan te trekken. Zo blijf je van top tot teen warm!

Neem met deze temperaturen altijd sokken tot over je enkel. Zo bescherm je je enkels, waar je een dunne huid hebt, tegen kou. Het kan blessures voorkomen.

Bij bovenstaande temperaturen gaan wij uit van gevoelstemperatuur. Kou in combinatie met een koude wind maken het aanzienlijk kouder dan wat de thermometer aangeeft.

Tip
Gebruik je een logboek zoals bijvoorbeeld Strava en vind je het lastig om elk jaar weer de goede keuzes te maken? Noteer je kleding en temperaturen van je training/race in het opmerkingenveld. Zo kun je het altijd weer terugvinden.

De bovenlagen van je hardloopkleding zijn ook goed te gebruiken als wandelkleding. Met uitzondering van sokken en de 3de laag, zoals (fleecejassen).
Ook hebben wij ademende regenjasjes die volstaan voor hardlopen (intensief gebruik) en een (berg)wandeling.

Kwalitatief goede kleding kopen = minder kopen = minder productie = beter voor het milieu!