Hardlopen in de sneeuw
Goede schoenen
Het beste kun je lopen op trailschoenen als het heeft gesneeuwd. Deze hebben meer profiel en bieden meer grip dan de meeste normale hardloopschoenen. De trailschoenen kan ook later goed op off-road paden worden gebruikt.
Daarnaast gaan trailschoenen langer mee dan een hardloopschoen. Er zit minder demping in omdat je deze demping uit de ondergrond haalt. Je hebt er dus jaren plezier van! Zorg er wel voor dat je trailschoen voldoende grip en stabiliteit heeft voor jouw training en gewicht. Zo voorkom je instabiliteit en doorzakken.
Tip: ga je op wintersport? Dan is dit ook een perfecte schoen om bij je te hebben!
Trailschoenen gaan langer mee dan hardloopschoenen en hebben meer profiel. Het is een perfecte schoen om altijd naast je hardloopschoenen te hebben voor trainingen met sneeuw, off-road routes of bostrainingen.
Neem een bekende route
Het is verstandig om op paden te lopen waar je de weg kent. Gaten, hobbels in de weg en vooral stoepranden en putten in de steden zijn door de sneeuw vaak slecht zichtbaar. Door een bekende route te lopen, weet jij precies wat je kan verwachten.
Loop op verse sneeuw
Het lijkt misschien praktisch om te rennen op al platgetrapte sneeuw of stukken waar je de weg door de sneeuw kunt zien. Maar juist die stukken zijn vaak het gladst door bevriezing. Het beste kun je lopen op de verste laag sneeuw. Die is het minst glad.
Kleine pasjes
Kleinere pasjes zetten verkleint de kans op uitglijden. En je kunt jezelf makkelijker corrigeren als je gaat glijden. Je lichaamszwaartepunt ligt dan meer onder je lichaam in plaats van voor je lichaam. Dat zorgt voor meer grip.
Zichtbaarheid
Je bent vaak niet alleen op de weg en als het gesneeuwd heeft hebben andere voertuigen zoals auto’s en fietsers een langere remweg. Bovendien zijn ze vaak geconcentreerd bezig met het op de weg houden van hun eigen voertuig en letten ze minder op eventuele hardlopers. Ook is uitwijken op het laatste moment vaak lastig door de gladheid. Let daarom extra goed op en pak zoveel mogelijk wegen zonder of met minder verkeer. Iets met reflecterende eigenschappen of directe verlichting is aan te raden (ook overdag).
Draag laagjes
Wanneer het heeft gesneeuwd is het vaak nog koud. Het is daarom praktisch om thermo ondergoed te dragen of als je dat niet hebt in ieder geval een warm ondershirt met lange mouwen. Daarboven nog een trui/shirt en daarover kun je nog een jack of bodywarmer dragen. Als je laatste laag maar winddicht is.
Lees ook ons kleding advies over het drielagensysteem.
Handen en hoofd warm houden
Omdat je via je hoofd, handen en voeten de meeste warmte verliest is het verstandig en fijn om tijdens het rennen in de sneeuw deze lichaamsuiteinden extra goed warm te houden. Een hoofdband, muts en handschoenen zijn dan ideaal. Omdat je handen tijdens het rennen niet heel actief zijn worden ze snel koud en daardoor kwetsbaar. En mocht je toch uitglijden dan is het ook fijn dat je jezelf kunt opvangen met handschoenen in plaats van met blote handen.
Pas je tempo aan
Houd er rekening mee dat lopen door de sneeuw sowieso al een zwaardere inspanning is. Het zetten van kleinere stapjes, het warm houden van je lichaam en het geconcentreerder zetten van passen om niet uit te glijden zal er voor zorgen dat je iets langzamer loopt. Dat is helemaal prima! Het langzamere tempo zorgt er namelijk ook voor dat je jezelf beter kunt corrigeren.
Vochtverlies
Veel mensen vergeten goed te drinken na het sporten in de kou. Ook in de kou zweet je tijdens het sporten. Zorg dus dat je goed gehydrateerd blijft. Ga je voor een wat langere duurloop en wil je drinken meenemen? Doe er dan een klein beetje zout in, dan bevriest het minder snel.