Tips tegen koude voeten
Last van koude voeten tijdens het wandelen
Als de temperatuur zakt, dan trekken de bloedvaten in de huid zich samen om warmteverlies te beperken. Als de samentrekking van de bloedvaten te groot is dan kan het zijn dat de bloedtoevoer wordt beperkt. Het gevolg is: koude voeten.
Wij geven je graag wat tips om koude voeten zoveel mogelijk te voorkomen.
Goede sokken maken echt een verschil en gaan jaren mee.
Het is warmer, voorkomt schuiven, voorkomt blaren, nemen goed vocht op en door de naadloze uitvoering voelen ze zeer aangenaam aan.
Tip 1
Blijf in beweging. Als je tijdens je wandeltocht een pauze neemt, blijf dan zeveel mogelijk met je voeten/tenen bewegen. Dit helpt om de doorbloeding op gang te houden.
Tip 2
Trek dikke sokken aan van merinowol (dit kriebelt niet). Het is af te raden om 2 paar sokken aan te trekken. Dit gaat namelijk knellen en dat zorgt voor een mindere doorbloeding (zie tip 1).
Tip 3
Kies sokken waarin je geen zweetvoeten krijgt tijdens het wandelen. Worden je voeten nat, dan koelen ze snel af.
Tip 4
Let er op dat je schoenen niet te strak zitten. Te strak zittende schoenen knellen de bloedtoevoer naar je voeten af waardoor je sneller last krijgt van koude voeten. Je moet je tenen nog kunnen bewegen in je schoenen.
Tip 5
Trek liever geen sokken of schoenen aan die nog vochtig zijn. Laat schoenen na gebruik altijd goed drogen en trek voor je wandeling schone en droge sokken aan.
Tip 6
Het kan helpen om je voeten in te smeren met vaseline. Vaseline heeft een isolerende werking. Nadeel hiervan is wel dat je de huidporiën van je voeten dichtsmeert en dat je voeten niet meer goed kunnen ademen. Dit vergroot de kans op blaren.
Tip 7
Tot slot: warm je (koude) voeten weer op na je wandeling door ze bijvoorbeeld in lauwwarm water te houden. Gebruik nooit heet water om je voeten (of andere lichaamsdelen) weer op te warmen