COLUMN 34: 50e Enschede Marathon
Het is eind november, tijd voor een korte terugblik op afgelopen seizoen. Dit om de goede elementen van het afgelopen seizoen vast te houden of zelfs uit te breiden en van de verkeerde keuzes te leren zodat je ze niet meer laat gebeuren. Een aantal vragen draag ik aan, om je in te spiegelen voordat ik met de titel van deze column verder ga.
Heb je afgelopen seizoen de progressie geboekt die je voor ogen had? Of had je (iets) meer verwacht? Stel dat je antwoord nee is, ga dan analyseren waar dit aan heeft gelegen. Heb je die vereiste 3-4 keer training die hiervoor nodig zijn, niet kunnen doen, door welke omstandigheden dan ook? Neem in dit geval dit antwoord eens mee naar volgend jaar: Als voor jou de factor ‘tijd’ de ontbrekende factor is voor die 3 tot 4 keer training, kies dan gewoon een andere afstand die je wel met 2-3 trainingen kunt volbrengen! Vaak ook nog met een prima resultaat. De 5 en 10 km zijn hier uitermate geschikt voor. Haal je je neus op voor een 5 of 10 km? En haal je daarvoor je schoenen niet van de plank? Ik zal je uitleggen waarom dat een enorme onderschatting van deze afstanden is.
Stel, je wilt hoe dan ook meedoen aan de 50e Enschede Marathon op 22 april 2018, de jubileumeditie van de (op een na) oudste Europese marathon. Wil je het hele traject of de halve lopen, dan dien je nu al ‘tijd’ te plannen om 4 of zelfs 5 keer per week te gaan trainen, dit vanaf half januari 2018. En is dat onmogelijk in je agenda in te passen plan dan op de feestdatum 22 april de 5 of 10 km. Want ook deze afstanden worden gelopen op een gloednieuw parcours en zowel de 5 als de 10 km zullen exact zijn qua afstand. En om je progressie op de halve of hele marathon op te vijzelen is de keuze voor een 5 of 10 km helemaal perfect. Ga nu eens een jaar lang trainen voor die 5 en 10 km wedstrijden en je zult prachtige resultaten zien als je hier op focust. Een hogere basissnelheid die progressie biedt op de langere termijn voor die halve of hele marathon. Het doorbreken van vaste patronen en afstanden is een goede prikkel voor je lichaam. Door vaak 5/10 km wedstrijden te lopen vorm je het fundament voor jouw basissnelheid.
22 april 2018 ! Dus! Een jubileum voor de Enschede Marathon, ooit tijdelijk omgedoopt tot Twente Marathon en uiteindelijk werd de naam weer Enschede Marathon. In de beginjaren ging het parcours via Losser en Oldenzaal. De start en finish vonden plaats in het Volkspark. In de tachtiger jaren besloot men de route via Haaksbergen en Buurse te leggen, met de start- en finishlocatie in het Diekmanstadion. In Haaksbergen werd een houten wand opgebouwd, daar was toen het keerpunt. De start van de marathon vond plaats op een zaterdagmiddag in augustus. Zo rond 16.00 uur, zo hadden de lopers de hele dag de tijd om nerveus de wedstrijdspanning op te bouwen.
Toen werd om de 2 jaar alleen de hele marathon gelopen. In het begin van de 90er jaren werd besloten dit evenement ieder jaar te organiseren. Daar kwam toen eerst de halve marathon bij en niet veel later ook een 5 en 10 km. Voor elk wat wils. Toen moest je nog onder de 1u40 lopen op de halve, alvorens je mocht inschrijven voor de hele marathonafstand. Tegenwoordig is er geen drempel meer om in te mogen schrijven. De hardloopsport is tijdens de laatste 20 tot 30 jaar onderhevig geweest aan enorme veranderingen.
toen moest je nog onder de 1u40 lopen op de halve, alvorens je mocht inschrijven voor de hele marathonafstand
De start- en finishlocatie was in die tijd (90er jaren) in het oude Diekmanstadion. Daar kwam je na 42 km het stadion binnen door een marathonpoort, die na exact 5 uur werd gesloten opdat je niet meer kon finishen.
Enkele jaren later werden de kortere afstanden, de halve, 10 en de 5 km toegevoegd. De lopers van de halve marathon werden met TET-bussen vervoerd naar Beckum. De 10 km lopers werden in Hengelo gedropt en de 5 km lopers naar de UT gereden. Om klokslag 13.00 uur werden alle 4 afstanden tegelijk weggeschoten en ongeveer 10 minuten nadat de laatste lopers van de hele marathon het Diekmanstadion hadden verlaten, kwamen de eerste atleten van de 5 km het stadion alweer binnengerend. Steeds grote groepen lopers van de verschillende afstanden bereikten de eindstreep in het Diekmanstadion. Op deze manier kon het publiek ruim 5 uur genieten van alle lopers die fit of minder fit finishten in dit oude stadion met een gravel atletiekbaan rond het toenmalige speelveld van FC Twente.
De Enschede Marathon heeft zich aangepast aan het lopen anno 2017. Niet zonder slag of stoot, want menig felle discussies vonden de laatste jaren plaats tussen de loperscommisie en het bestuur. Het is een gegeven dat vele Twentse lopers het lange saaie, rechte traject van 2 x naar Glanerbrug en terug al jaren verfoeien. Dit ervaar je pas als je het zelf loopt! Met de loperscommisie, waar ik al meer dan 15 jaar deel van uitmaak, hebben we met veel moeite het huidige bestuur kunnen bewegen om het parcours aan te passen naar een uitnodigende route die langs de Enschedese kroonjuwelen voert. De halve en de hele marathon lopen nu eerst naar Glanerbrug waar veel ruimte op het parcours is om vanaf de start je eigen tempo te kunnen lopen. Dan ‘val’ je als het ware Lonneker binnen, vanaf de Lonneker Molen (citaat van Marti ten Kate, ook lid van de loperscommisie) en hierna het gebruikelijke traject door Roombeek. Tot 20 km lopen de halve en hele marathon lopers dezelfde route en dan bij het 20 km-punt draait de halve richting de finish. De hele marathon lopers denderen richting de MIRO voor hun 2e ronde. Niet meer naar Glanerbrug nu, maar bij de MIRO links richting Lonneker. Na Lonneker gaat het parcours over de Waalstraat richting Deurningerstraat waar we oversteken naar de Horstlindelaan. Vandaar lopen we over het prachtige terrein van onze Universiteit Twente. Dan tussen de fraaie gebouwen door in een rechte lijn naar onze volgende trots: De Grolsch Veste. Vanaf het plein met de fontein nemen we de fietssnelweg F35 richting de binnenstad. Ook betreden we het ‘jarige’ knusse Van Heekpark op onze route richting centrum. Via het H.J. van Heekplein naar De Klomp, Espoortstraat vervolgens Marthalaan waar we 2 keer rechtsaf slaan om via Oliemolensingel en de Boulevard 1945 te finishen.
En wat is er mooier dan dit fraai aangepaste loopparcours te presenteren bij de 50e editie, hulde! Eindelijk!!!
Ook de wens van de loperscommisie om de halve marathon eerder te starten i.v.m. de warmte, wordt dit jaar ingewilligd. Daarnaast is de 5 km nu echt 5 km lang (of kort 😉 zodat hier menig officieel p.r. kan worden geregistreerd. Zeer positieve ontwikkelingen waarbij ik iedere lo(o)p(st)er uit Twente wil uitdagen een van de 4 afstanden te lopen op 22 april 2018.
Wij als lopers zorgen voor de sportieve sfeer en feestelijkheden door met grote getale deel te nemen aan deze fantastische 50e editie Enschede Marathon. Zorg dat je erbij bent!
Graag tot ziens op 22 april 2018.
@looppatroon, Huub van Langen.