COLUMN 36: SCHOENEN DILEMMA’S

Momenteel werkt werkelijk heel hardlopend Twente zich in het zweet voor EM18. Mooi dat zoveel mensen iets hebben met dit 50-jarige hardloopevenement. En nu maar hopen dat we met ons allen op 22 april een flink deelnemersrecord gaan vestigen op welke afstand dan ook.

Voor de meeste lo(o)p(st)ers is het besluit om aan een van deze afstanden mee te doen al in november of december genomen. In november en december speelde Dilemma 1: Welke afstand ga je lopen op 22 april? De keuze betreft 4 afstanden. Bij jouw besluit heb je vast en zeker je agenda voor januari t/m april geraadpleegd om de juiste afstand te kiezen. Want heb je veel of weinig tijd om te trainen, kom je terug van een blessure of loopt je maatje een andere of juist diezelfde uitdagende afstand?

Aanvang januari diende zich Dilemma 2 aan: welk schema ga je volgen? De keuze in loopschema’s is divers. Via een beetje struinen op internet, je aansluiten bij de hardloopclinics voor de EM18 of toch het schema van de afgelopen jaren weer oppakken. De lo(o)p(st)ers die lid zijn van een vereniging raadplegen hun trainers voor een passend schema.

Zo gaandeweg in de maanden januari en februari gemotiveerd trainend met je gekozen schema doemde een groter Dilemma nr. 3 op: Met welke hardloopschoenen ga je die wedstrijd lopen op 22 april?

Eigenlijk zou deze keuze voor de schoenen al in Dilemma 1 ondergebracht moeten zijn (november of december), maar helaas wordt de vervanging van loopschoenen onderschat. Ieder loopschema zou moeten beginnen met een overzicht van het aantal kilometers dat gelopen wordt in het betreffende schema. Die kilometers tel je op bij het aantal kilometers welke je op dat moment al met je schoenen hebt gelopen. Zo kun je dan berekenen hoeveel kilometers je schoenen hebben afgelegd rond 22 april. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik tot heden die kilometers nog nooit heb vermeld boven de vele schema’s die ik jaarlijks maak. Punt van verbetering 🙂

Nu komt dan de titel van deze column ter sprake: midden in je wedstrijdvoorbereiding moeten er nieuwe schoenen worden aangeschaft. Soms gaat de schoenenwissel zonder problemen maar vaak blijkt het niet eenvoudig omdat je lichaam op dat moment al moet wennen aan meer trainingen, extra kilometers en de steeds langere intervallen. De bedoeling van al deze trainingen is dat je lichaam geprikkeld wordt en meer vermoeid raakt. Die vermoeidheid zorgt dan voor supercompensatie, zeg maar: je herstellend vermogen wordt meer aangesproken, zodat je beter in vorm komt. Training technisch perfect. Maar wanneer je midden in zo’n intensieve periode ook nog moet wennen aan nieuwe andere schoenen valt dat niet gemakkelijk. Je lichaam krijgt veel trainingsprikkels te verwerken, en de opvolger van jouw favoriete schoenen is helaas iets veranderd. Je kunt die verandering van je nieuwe schoenen niet zo waarderen en zie dan maar eens de juiste schoenen te vinden.

Midden in je wedstrijdvoorbereiding moeten er nieuwe schoenen worden aangeschaft… en dan blijkt jouw favoriete schoen te zijn ‘veranderd’ …

Af en toe komt er iemand naar onze winkel terug met de pas aangeschafte schoenen en veel twijfel of het aangeschafte model wel de juiste schoen is voor hem of haar. Voor ons is dit geen probleem, want schoenen mogen met verpakking en kassabon geruild worden. Voor de twijfelende klant voelt het soms wel vervelend. Want uitgerekend in deze periode komen de sportmerken met nieuwe en veranderde modellen of een verbetering/aanpassing van bestaande modellen.

Al deze veranderingen en noviteiten zijn eigenlijk niet zo welkom in je voorbereidingsperiode. Je weet eigenlijk niet wat je nu ‘anders’ voelt: is het die extra vermoeidheid door het trainen of wordt het gevoel veroorzaakt door de veranderingen in je nieuwe schoenen? Je blijft twijfelen of dit wel de juiste schoenen voor je zijn, ook al is het de opvolger van je favoriete paar. Vaak betreft het echt merkbare verbeteringen in schoenen, maar soms ook niet! In geen enkele andere sportschoen wordt zoveel innovatie toegepast als in hardloopschoenen.

De huidige trend is, dat sportmerken hun schoenen qua demping steeds zachter maken. Dit gaat soms ten koste van de stabiliteit. Daarnaast zorgen deze (te) zacht gedempte schoenen voor extra vermoeidheid tijdens het hardlopen want de energie van je afzet gaat hierdoor veelal verloren.
Een goed getraind lichaam kan wel enige demping zelf opvangen/verwerken, zeker als er al enkele jaren hardloopervaring is opgedaan. Te veel demping is eigenlijk niet gewenst.
Intervalschoenen en wedstrijdschoenen zijn daarom harder geveerd omwille van de energie die in voorwaartse snelheid moet worden omgezet en niet verloren gaan in de demping. Maar voor de duurloop trainingen is wat meer comfort natuurlijk prettiger.

Conclusie:
Dat je het liefst 2 of 3 keer achtereen steeds hetzelfde schoenen type denkt te kunnen aanschaffen, is helaas verleden tijd. Steeds vaker worden grote veranderingen in schoenen toegepast, echter niet altijd zijn dat verbeteringen.

Nieuwe schoenen gaan bij 3x gebruiken per week gemiddeld 1500 km mee. Bij vaker gebruiken per week amper 1000 km, maar in dat geval adviseer ik een 2e paar schoenen. Mijn advies is: niet wachten tot die 1500 km is gelopen maar al rond bijvoorbeeld 1200 km een nieuw paar schoenen aanschaffen.
Op deze wijze kun je de tijd nemen om deze nieuwe schoenen in te lopen en kun je daarnaast de meeste kilometers met je oude schoenen lopen. Bijkomend voordeel is, dat de oude schoenen nu weer iets langer mee kunnen!

Als je dit tijdig regelt beschik je tijdens de extra trainingen van je schema over 2 paar schoenen en zal het inlopen van je nieuwe schoenen veel soepeler verlopen. En na 22 april zijn je oude schoenen echt ‘op’ en kun je met de nieuwe goed ingelopen stappers weer een jaar vooruit.
Dilemma’s ? Regeren is vooruitzien 😉

@Looppatroon   Huub van Langen.