COLUMN 39: LOOPTECHNIEK IN CLUBVERBAND

In mijn vorige column behandelde ik looptechniek. Een goede looptechniek zorgt voor een sterk ontwikkeld hardlooplichaam en zorgt naast het voorkomen van blessures ook voor de nodige progressie. Je traint immers niet alleen voor de eerste helft van een wedstrijd maar ook voor de kwaliteit in de laatste kilometers. Voorbeelden van lopers die techniek missen in de laatste km’s heb ik onlangs weer gezien tijdens de prachtige Singelloop in Enschede. Ik stond op het 7 km punt en daar kwamen ook lo(o)p(st)ers voorbij die deze column 39 maar eens goed moeten laten inwerken. Naar aanleiding van vele reacties op mijn column 38 besloot ik op verzoek 2 keer een speciale looptechniek-training te geven. In het Volkspark liet ik op 2 zaterdagochtenden de deelne(e)m(st)ers ervaren hoe het is om loopscholing te ondergaan. Jorina (een getraind atlete) deed iedere oefening een aantal keren voor, waarbij ik uitleg gaf welke invloeden deze specifieke oefening heeft voor je lichaam/looptechniek. Hierna konden de deelnemers zelf de oefening uitvoeren en dat bleek bij lange niet zo eenvoudig als het er bij Jorina uitzag!
Ook Jorina heeft dit niet in één week geleerd maar (veelvuldige) oefening baart kunst. Een groot aantal oefeningen kwam aan bod en telkens was er verbazing bij de groep: “Wat is dit moeilijk, Huub, terwijl het er bij Jorina zo eenvoudig uitzag!” Kaatssprongen, triplings, gestrekte benenloop en enkelvoudige pendelpassen, het kwam allemaal voorbij en het was hilarisch doch leerzaam. Hardlopen is inderdaad meer dan het ene been voor het andere zetten!

Na afloop van de trainingen kwamen steevast dezelfde vragen: ‘Hoe lang duurt het voordat deze oefeningen uitwerking hebben op ons hardlopen?’ en ‘Wie kan ons dit leren?’ Mijn antwoord: ‘Elke vereniging met gediplomeerde hardlooptrainers kan je dat in 1 á 2 jaar goed aanleren. Je moet dit namelijk wekelijks trainen.’
Dit vraagt om een toelichting voor de lo(o)p(st)ers die niet zijn aangesloten bij een vereniging.

De grootste aantrekkingskracht van het hardlopen is dat je ‘niets of niemand’ nodig hebt. Op een tijdstip dat je (drukke) weekprogramma het beste toelaat. Op een plek, die thuis bij de voordeur begint. Waar vrijwel geen kosten aan verbonden zijn. Heel veel vrijheid dus. Maar na 2 à 3 jaar is het lichaam ‘uitgeleerd’ van de 3 trainingen die je gemiddeld per week doet. Er is geen progressie meer want de variatie in je trainingen is te gering. Maar erger: je techniek is er ook niet beter op geworden omdat niemand jouw lopen corrigeert. Dit kan vanzelfsprekend ook leiden tot het ontwikkelen van een blessure…

Bij elke looptechniek oefening was er verbazing: ‘Wat is dit moeilijk, Huub, terwijl de oefening er bij Jorina zo eenvoudig uitzag!’

Alle hardloopverenigingen in de regio bieden wekelijks trainingen aan ook om je looptechniek te verbeteren en hun trainingen zijn zeer gevarieerd. Deze trainingen op verschillende niveaus, beginnen met een WARMING UP van 15 à 20 minuten. Dit inlopen geschiedt op een niveau waarbij iedere loper zijn/haar spieren voldoende opwarmt voor het kernprogramma. Voor de een is dat 8 km/uur en voor een snellere atleet kan dat 12 km/uur zijn. Vandaar verschillende niveaus.
Hierna volgt een deel CORE STABILITY & LOOPTECHNIEK en voor deze onderdelen geldt: hierbij is een trainer die continue aanwijzingen/verbeteringen geeft om de oefeningen goed uit te voeren. De trainer zal hier in sommige ogen zelfs ‘streng’ op toezien, want dit is een belangrijk onderdeel van een training.
Dan volgt het KERN-PROGRAMMA van de training: de interval. Omdat de trainers van een vereniging doorgaans werken met een jaarplan kan elke week een ander intervalprogramma worden aangeboden. Er is zoveel variatie te bedenken. En de trainers bieden trainingen aan die bij het betreffende seizoen passen. Je zult verstelt staan, dat je bijvoorbeeld 4 x 1500 meter interval
wel op 5 of 6 verschillende manieren kunt uitvoeren. En tijdens deze intervallen analyseert de trainer of je de looptechniek goed in de praktijk brengt.
De training wordt afgesloten met een COOLING DOWN van 10 à 15 minuten. Samen uitlopen om de spieren weer wat te ontspannen en om de eerste afvalstoffen in je spieren te laten verminderen.

Heel veel redenen om je aan te sluiten bij een hardloopvereniging, dus. Daarbij heb ik het nog niet eens gehad over ‘de stok achter de deur’ of de gezelligheid bij het inlopen en uitlopen en de pauzes van een interval. Daarnaast maakt het samen trainen vooral de intervallen veel gemakkelijker. Je jut elkaar op (niet teveel, dan grijpt de trainer in) en stimuleert elkaar als het voor jou net even iets minder lekker gaat. Als je dus één training per week bij een vereniging doet, blijven er nog steeds 2 trainingen over om deze vrij in te vullen over de week, zoals jou het beste past.

Bij de hardloopverenigingen ben je welkom om 2 of 3 proeftrainingen mee te doen. Je kunt op deze manier een vereniging ervaren die qua dag/tijdstip of sfeer/cultuur het beste bij je past. Over de contributie kan ik kort zijn: die varieert hier in Twente van 50 euro tot 100 euro per jaar. En weet wat je daarvoor terug krijgt: beter-sneller-leuker!!! Wat wil een hardlo(o)p(st)er nog meer?

@Looppatroon Huub van Langen