Pieterpad tips en aanraders

Etappe 1

De eerste etappe begint bij Pieterburen en brengt je via landweggetjes naar de Winsum.
De etappe is redelijk vlak maar wel vaak pal in de zon/wind. Ga je bij wat hogere temperaturen de route lopen? Zorg dan voor goede bescherming.

Naast de start ligt opvangcentrum Pieterburen. Ontzettend leuk om daar even om te hoek te kijken voor je begint aan de tocht.

De route brengt je door leuke dorpjes en zelfs langs een werkende molen waar je, als deze draait en dus geopend is, koffie en thee kunt drinken. Heb je alles zelf meegenomen? Dan is er langs de route genoeg gelegenheid om ergens te zitten. Bewoners langs de route hebben leuke plekken gecreëerd om even lekker te kunnen zitten.

In Winsum is het goed kijken naar de route. Er zijn veel mooie en kleine straatjes, maar er is een kans dat je daardoor een bordje mist. Over het algemeen loop je langs de kerken van elke plaats en is dat een mooi oriëntatiepunt.
In Winsum kun je boodschappen doen bij een supermarkt en drogist, plaatsnemen op een terrasje en je eerste overnachting boeken.

Eettip: J&A is een eetcafe langs het water en op maandag geopend.
Wanneer je de route verder lopen gaat het Pieterpad langs dit eetcafe. Wij moesten hier even zoeken naar de route omdat deze onder het terras langsloopt.

Overnachtingstip Winsum: d’olle goof. Deze prachtige en goed verzorgde B&B wordt gerund door jonge eigenaren die net zijn opgestart. Je krijgt een complete kamer met ruime badkamer en keukenblok ter beschikking. De bedden liggen heerlijk en het ontbijt is meer dan genoeg. Je krijgt er zelfs een zakje bij zodat je de overgebleven broodjes kunt meenemen voor onderweg.

Etappe 2
Vanuit Winsum loop je een prachtige route langs de dijk. Onderweg kom je veel langs weilanden en boerderijen. De eerste 5 km kom je weinig gelegenheid tegen om te stoppen. Zeker omdat je in de ochtend loopt is veel horeca gesloten. Een sanitaire stop zit er dus het eerste gedeelte niet in.
Na ongeveer 8 km kom je een RUSTpunt tegen genaamd Margriethoeve. Hier kun je, tegen een klein bedrag, koffie, thee of gekoeld drinken pakken. Er is zelfs ijs en een eenvoudige wc in de schuur van de boerderij. De zitplek is leuk aangekleed en de bankjes daar hebben heerlijke kussens. Een ideale plek om even te pauzeren en te genieten van de zon, dieren en rustige omgeving. Wat een stilte!

Wanneer je uitgerust weer verder loopt is het even opletten bij de paddepoelsterweg. Hier werden wij door de digitale kaart die we gedownload hebben van de website van het Pieterpad, de verkeerde kant opgestuurd. Gelukkig werden wij behulpzaam teruggeroepen door een buurtbewoner (wij zijn immers duidelijk Pieterpad lopers met onze rugzak). De route is daar gewijzigd i.v.m. het ontbreken van een oversteek verderop. Dit is op de digitale kaart nog niet gewijzigd. De bordjes van de route zijn hier overigens wel juist.

De tocht gaat verder langs het water waar je regelmatig wordt ingehaald door prachtige bootjes. Als je gelukt hebt dan kun je zelfs zien hoe boten in de sluis worden geholpen naar hoger gelegen water. Na de sluis is het nog een eindje langs het water rechtdoor voordat je in Groningen terecht komt. Eenmaal in Groningen kun je in het park waar je doorheen komt, heerlijk zitten en eten bij Zondag Noorderplantsoen. Wij waren onder de indruk van de kwaliteit van het eten. Absolute aanrader!

In Groningen hebben wij geen gebruik gemaakt van een overnachting. Maar uiteraard zijn de B&B’s volop te vinden.

Paklijst

  • Neem, naast het volgen van de borden, altijd een kaart mee (fysiek of via je horloge/mobiel). Soms is het niet duidelijk welke afslag je moet nemen. Loop je de verkeerde route? Dan slaat je horloge alarm. Handig!
    Let op: op sommige punten is de route gewijzigd maar nog niet doorgevoerd op de digitale kaart. Volg dus altijd de bordjes van het Pieterpad en wanneer deze ontbreken je digitale kaart!
  • Neem wat muntgeld mee voor de RUSTpunten.
  • Neem voldoende bescherming mee tegen de zon of wind. De eerste 2 etappes heb je relatief weinig natuurlijke bescherming door de open ligging.
  • Goed opgeladen horloge/mobiel
  • Wandelschoenen (Wij liepen op de mid-Salomon en het lage model van Salomon). Zowel mid als lage wandelschoenen zijn goed mogelijk in de eerste etappes. Bij nat weer is Goretex fijn i.v.m. stukjes nat gras.
  • Extra paar wandelsokken