COLUMN 63: HET EERLIJKE VERHAAL

Het eerlijke verhaal.

In oktober 2021 gingen de grote Nederlandse marathons weer van start. Super dat na 1,5 jaar stilstand vanwege Covid de 3 grote organisaties weer duizenden enthousiaste deelnemers mochten verwelkomen voor het volbrengen van deze heroïsche afstand.

Voor de mensen binnen mijn eigen trainingsgroep van LAAC Twente en voor een aantal klanten van RUNenschede heb ik hiervoor de schema’s geschreven en deze lo(o)p(st)ers begeleid op weg naar hun doel. Over het algemeen verliep bij iedereen de voorbereiding voorspoedig en konden nagenoeg alle trainingen worden uitgevoerd zoals ik ze bedoeld had. En uiteraard had ik in de schema’s ook testwedstrijden toegevoegd om de voortgang van ieder te controleren en te bevestigen.
In de laatste 2 à 3 weken voor de marathon plan ik met de betreffende lo(o)p(st)ers een gesprek om ze te helpen met een raceplan. De resultaten van o.a. deze testwedstrijden vormen hiervoor de basis. In de betreffende marathons werd het raceplan uitgevoerd of benaderd en daardoor waren deze lopers tevreden over hun prestatie en eindtijd.

Voor één van de lopers verliep de voorbereiding niet helemaal optimaal. Dit had meerdere redenen. Natuurlijk hielden we hiermee rekening bij het opstellen van het ‘haalbare’ raceplan. Zo kon deze loper toch een prettige marathon lopen en tevreden zijn met het van tevoren aangepaste doel door de ‘matige’ voorbereiding. Bij de evaluatie van die marathon zat er toch een zeer tevreden loper voor me die alweer een volgende marathon aan het plannen was in 2022.

Hoe beleven andere lopers hun wedstrijd? Dit lees ik op sociale media over hun marathonresultaten:
‘Tot 30 km lekker gelopen maar daarna kwam de man met de hamer’ of
‘Halverwege voelde ik al dat mijn beoogde eindtijd niet haalbaar was’
‘Heb deze keer ook maar 2x per week kunnen trainen, mijn benen liepen vol’
‘Ik ben te snel gestart, en … etc. etc.’

Tja, een marathon heeft eigen wetten en het is geen ‘gewone’ wedstrijd.

‘… dat er met irreële verwachtingen en een totaal overschat raceplan wordt begonnen aan de 42,2 km.’

Nieuwsgierig informeer ik hier en daar hoe het raceplan was bedacht. Vaak kan ik constateren dat er met irreële verwachtingen en een totaal overschat raceplan wordt begonnen aan de 42,2 km.
Ik las bijvoorbeeld dat een loper halverwege door wilde komen in 1.18u (in zijn allereerste marathon) maar na 30 km nederig moest ervaren dat het doel: een eindtijd onder de 2.40u er niet in zat. En dus was deze loper zeer teleurgesteld met zijn eindtijd. Dat vind ik treurig want met een realistisch raceplan was hij wél tevreden geweest met zijn prima eindtijd van 2.48.00. Verder speurend in uitslagen zag ik dat deze loper het afgelopen jaar steeds rond de 35 minuten liep op 10 km wedstrijden. Mijn conclusie: 1.18u halverwege de hele marathon is veel te hoog gegrepen! Hier was een realistisch raceplan met een eindtijd net onder de 2.50u passender geweest. En een 1.24u doorkomst halverwege. Wanneer dan 2.48u wordt gelopen, zie ik betreffende loper al juichend beginnen aan zijn laatste km van die eerste gelopen marathon! Wat een SUPER gevoel: mijn eerste marathon met deze eindtijd!!! Helaas was het bericht op zijn FB-pagina beduidend minder vrolijk.

Zo kwam ik op de titel van deze column: Wees EERLIJK als begeleider/trainer naar een loper. En blijf als loper realistisch… De marathon is absoluut meer dan 2x de helft! Bij het voorbeeld hierboven wil je zo’n talentvolle loper toch een SUPER gevoel meegeven na zo’n machtige prestatie zodat hij, besmet met het goedaardige hardloopvirus,  volgend jaar wéér naar een marathon snakt?

In de sociale media zie ik ook vaak bij mooie resultaten dat de lopers in de week na een marathon al plannen maken voor een snel volgende marathon, waar de vers gelopen eindtijd uiteraard verbeterd moet worden.
Ook hierbij past een eerlijk antwoord: Wil je verbeteren op de marathon?
EERST zal dan jouw tijd op de 10 km moeten worden verbeterd voor je je op de marathon kunt verbeteren. Want ZO, middels kortere wedstrijden,  breng je je basistempo omhoog.
Dit laatste wordt wel eens vergeten, als enthousiaste plannen voor een volgende marathon worden gemaakt.

Huub van Langen @Looppatroon