COLUMN 62: FUNCTIONELE KLEDING

Functionele sportkleding.

In de duursport worden aan kleding nogal wat eisen gesteld. In mijn eigen ‘extreem actieve’ duursport-periode (dat is wel vele jaren geleden ;-)) stond ’s winters elke zaterdag een duurloop van 28 of 32 km op het programma. Dit als voorbereiding op de voorjaarsmarathon. Met 3 á 4 lagen katoenen kleding probeerde ik toch een beetje warm te blijven in het relatief rustige tempo van die duurlopen. De weersomstandigheden waren soms bar en boos in de donkere wintermaanden.
Mijn katoenen kleding raakte natuurlijk doorweekt van alle neerslag en transpiratie en daardoor kreeg ik het koud en soms last van schuurplekken. Katoen neemt snel vocht op en houdt het vast. Zo liep ik de hele training soms in drijfnatte kleding. En ja, dan koelde je behoorlijk af! Dit is van invloed geweest op de prestaties. Het lichaam moest onder deze omstandigheden 2 dingen organiseren: toch een beetje warm blijven en de trainingsbelasting goed verwerken.

Gelukkig heeft sportkleding door de jaren vele ontwikkelingen meegemaakt. Tegenwoordig heb je aan 2 functionele laagjes tijdens het hardlopen voldoende.

Laag 1: Een aansluitend thermoshirt (en slip of boxer!) van goede kwaliteit polyester, polyamide of merinowol. Deze materialen nemen snel vocht op van de huid en voeren dat meteen door naar de volgende laag die het vocht laat verdampen zodat je huid comfortabel en droog blijft aanvoelen. Niet goedkoop, maar het gaat zeker 10 jaar mee.

Laag 2: Een shirt of jack, dat laat je afhangen van de temperatuur en weersomstandigheden. Is er niet veel wind, dan kan je met een dun hardloopshirt met lange mouwen gaan. Als het vriest, kies je voor een iets warmer shirt. En als de weersomstandigheden slechter zijn met neerslag of wind dan kies je een jack of shirt met windblokker aan de voorzijde. Voordeel: je wordt minder nat en zo koel je niet af tijdens de lange trainingen. Zo hoeft je lichaam alleen te herstellen van de lange training. Zeker weten dat je zo een betere trainingsprikkel ontvangt.
Goede kleding houdt je lijf droog en warm, schuurt niet en zakt niet af. Tijdens trainingen moet je niet bezig zijn met je kleding!

Goede kleding houdt je lijf droog en warm, schuurt niet en zakt niet af. Tijdens trainingen moet je niet bezig zijn met je kleding!

Het materiaal is comfortabel en heeft een goede pasvorm, die al je sportbewegingen toelaat. Zo train je effectiever en dit draagt bij aan je herstel én zorgt dus voor betere prestaties.
Hoe onderscheid je kwaliteit? Waarin zit het verschil? Goedkope shirts worden toch ook gemaakt van polyester? Maar het ene polyester is het andere niet… Hardloopkleding is enigzins modegevoelig: Kleurtjes of de stoere print krijgen prioriteit. De kwaliteit wordt ondergeschikt gemaakt aan de prijs.
Bij kwaliteitskleding is de vezel halfopen gemaakt, anders geweven en voorzien van zilverionen die transpiratiegeuren verminderen. Zo kan zweet snel worden opgenomen en naar buiten getransporteerd. Dit verschil in kwaliteit wordt zichtbaar tijdens het sporten: natte plekken op goedkopere kleding, vooral op het achterpand en dat zorgt voor een te snelle afkoeling. Nog een verschil: Bij kwaliteit kleding worden naden ergonomisch geplaatst, waardoor ze niet kunnen schuren op je huid. En kwaliteits-hardlooptights zakken niet af! Kwaliteit in sportkleding is kostbaar, maar wel duurzaam.

Dit seizoen hebben we FUSION Sportwear opgenomen in onze collectie. Naast functioneel richten zij zich op een milieuvriendelijke productie met OEKO-TEX keurmerk als resultaat. We hebben een aantal kledingitems kunnen testen en zijn onder de indruk van dit duurzame FUSION-kleding merk naast bijvoorbeeld ons vertrouwde ODLO (FairWear, met inmiddels 70% gerecyceld materiaal) en NIKE (dat 10 petflessen verwerkt in een tight) en GORE Wear. Goede functionele kleding heeft invloed op je prestaties en is voor iedere serieuze loper die wil verbeteren een must.

Een nadeel van duurzaam? Het gaat lang mee zodat je meerdere jaren in dezelfde outfit loopt 😉

Huub van Langen @Looppatroon