COLUMN 61: Hazen en Pacers

Het is intussen oktober 2021 en er kan gelukkig weer op normale wijze worden getraind voor de halve of hele marathons in het najaar.  En zoals gebruikelijk in een trainingsschema loop je daarvoor al enkele testwedstrijden.

Deze testwedstrijden zijn bedoeld om, evt. in overleg met je trainer, in te schatten op welke reële eindtijd je de halve/hele marathon gaat lopen. Voor het bepalen van een eindtijd op de halve marathon kijken we naar de eindtijden van een of twee recent gelopen 10 km testwedstrijden. Stel dat je die 10 km testwedstrijden hebt gelopen in 50 minuten dan kun je in de halve marathon starten op een geschatte eindtijd van 1u50. Na 5 km doorkomen in een tijd van 26.15 en op de 10 km in een tijd van 52.30 enz. Met behulp van de huidige sporthorloges is dat niet moeilijk.  ‘Klip en klaar’: als je kan klokkijken, dan kan je ook zo’n tijdschema lopen!

Veel organisaties zetten Hazen en Pacers in om lopers te begeleiden in hun tempo. Een prima service waar ik begrip voor kan opbrengen. Toch zegt mijn trainershart: niet doen! Door deze service help je twee belangrijke leermomenten uit je trainingen om zeep:
a. tempogevoel en
b. indelen.
Naast het vele trainen om de fysieke belasting van een bepaalde afstand aan te kunnen is ook het aanvoelen van jouw tempo een belangrijk leerelement van het wedstrijdlopen. Dit is te leren door het tempo zelf te maken. Niet door op de automatische piloot van een pacer te lopen.

Als je kunt klokkijken, dan kan je ook zo’n tijdschema lopen!

Race-indelen betekent, dat je zelf moet nadenken waartoe jij in staat bent na drie maanden trainen. Dat noemen we de race-strategie. Wees wel realistisch: als je traint op een niveau van 1u50 op de halve, moet je niet al op 23 minuten doorkomen in die eerste 5 km. De laatste 5 km van de wedstrijd zullen dan een lijdensweg worden, waarbij de kansen op overbelasting en blessures enorm toenemen.

Achter een Pacer lopen is gemakkelijk en gezellig maar je mist totaal de ontwikkeling van je eigen tempogevoel. Probeer zelf eens te berekenen op welke eindtijd je moet lopen in de wedstrijd en gebruik de testwedstrijden voor een juiste race-strategie. Stel, dat je de 1e wedstrijd te langzaam loopt, en de 2e keer start je te snel. Bij de 3e keer heb je geleerd om je race vlakker in te delen en het leermoment is daar.

Nog een belangrijke reden om zelf de regie in een wedstrijd te houden: Het risico dat je neemt door ‘blind’ achter een voor jouw onbekende pacer aan te lopen. Ken je betreffende lo(o)p(st)er? Hoe weet jij of diegene wel een goede indeling kan waarborgen? Ik heb vaak gezien dat pacers niet op de tijd binnenkwamen die op hun hesje gedrukt stond. Zeker een reden om ZELF je race-strategie te bewaken en jouw wedstrijdresultaat niet over te dragen aan iemand die je niet of nauwelijks kent.

Wil je hulp bij de berekening van je persoonlijke race-strategie? Kom dan naar onze winkel waar wij je kunnen helpen met de juiste indeling.

Succes met de wedstrijden komend najaar!

Looppatroon @ Huub van Langen