COLUMN 60: SPORTMENTALITEIT

Tijdens het schrijven van deze column dacht ik: Zow, de 60e alweer! Toen ooit onze website online ging vroegen we Rob Veer als vaste columnist. Na een poosje opperde Rob vanuit Frankrijk, waar hij woont, dat ik met mijn loopervaring best zelf een aantal columns kon schrijven. Over het lopen. Over hetgeen ikzelf heb meegemaakt in het hardlopen. Over trainingen. Over wedstrijdlopen. Over alles wat ik vanaf de zijlijn observeer.
Ik dacht dat ik het niet kon, dus heb ik het maar gedaan. Bij deze: Column nr. 60!

Column 60 Sportmentaliteit.

In Dagblad Tubantia las ik een mooie column van Thijs Zonneveld over Mathieu van der Poel. Volgens Thijs is Mathieu een alleskunner en net als Max Verstappen een winnaar. Niet naar tegenstanders kijken maar gewoon zelf het initiatief nemen en zo met volle overtuiging de duels aangaan. Deze twee sportkanjers krijgen hier ook aardig voor betaald. Net als de columnist Thijs ben ik er echter wel van overtuigd dat geld niet de enige ‘drive’ is bij deze mannen. ‘De sportmentaliteit’ zit gewoon ingebakken.

Nog een ander voorbeeld uit de amateursport: ons hockeyvrouwen-team. Deze vrouwen combineren een full time baan of studie met alle pittige trainingen om bloedfanatiek uit te komen voor ons NL-hockeyteam. Met deze sportmentaliteit strijden ze al jaren op hoogte mee in het Mondiale hockey. Altijd voorop in de strijd! Wanneer door de trainers jeugd geselecteerd wordt voor versterking en verjonging van het team, valt me weer op dat ze altijd een topsport-mentaliteit hebben ondanks dat de hockeysport bijna louter uit amateurs bestaat.

Deze gedrevenheid of mentaliteit mis ik soms bij de grote groep hardlopers die Nederland rijk is. Tijdens mijn vele gesprekken met hardlopers pols ik graag of ze niet 3 of misschien wel 5 minuten sneller zouden willen op een 10 km? Een antwoord blijft meestal uit. Wel worden de schouders opgehaald, gecombineerd met een wedervraag: ‘Denk je, dat ik dat kan?’ “Heb je het al eens geprobeerd?” vraag ik dan. Ook hier meestal een ontkennend antwoord.

We kunnen niet allemaal op het hoogste niveau sporten maar WEL het maximale uit de prestaties proberen te halen.

Dat is het cruciale verschil met bovengenoemde voorbeelden. We kunnen niet allemaal op het hoogste niveau sporten maar wél het maximale uit de prestaties proberen te halen. Allereerst natuurlijk de discipline die je in de trainingen legt. En daarnaast de juiste sportmentaliteit. Die mentaliteit die je op ieder niveau IN DE WEDSTRIJDEN kunt aanwenden en gebruiken om nog beter te worden dan je nu bent. Wees niet tevreden als je na enkele jaren 10 kilometer onder de 40 minuten hebt gelopen maar train goed gedoseerd en met kwaliteit door naar die volgende stap. Leg de lat bij de volgende wedstrijden bijvoorbeeld onder de 39 minuten. En daarna probeer je onder die 38 minuten te komen. Ik zie veel lopers die best veel sneller zouden kunnen, dan ze denken te kunnen.

HOE? Volg de verrichtingen van Mathieu en Max maar eens een tijdje: Hoe gaan deze mannen een wedstrijd in. Door hun mentaliteit, lef en brutaliteit te tonen, zorgen deze 2 voorbeelden dat ze steeds beter worden in hun sport. Zij zijn NOOIT helemaal tevreden met hun wedstrijdprestaties en dus moet het de volgende keer nog beter.

Dit kan best ook voor hardlopers gelden. Je hoeft niet elke wedstrijd braaf op zekerheid te lopen. Experimenteer maar eens met lef. En dan, wat als je stuk gaat? Nou, probeer dan eens iets te forceren. Open de eerste wedstrijdkilometer iets sneller dan gewoonlijk en houd dit zo lang mogelijk vast. Van km naar km!
Waar je de eerste keer na 5 of 6 km snelheid moet inleveren, zal dat de daaropvolgende wedstrijd pas bij 7 km zijn. Na 2 of 3 wedstrijden merk je dat het werkt: je kunt steeds langer op die hogere snelheid hardlopen. De 10 km wedstrijd is voor dit experiment de perfecte afstand.
Het gevolg?  P.R.’s lopen, dat is zo gaaf. En zo worden je wedstrijden de allerbeste trainingen!  Daar word je beter van en gretiger. Nog mooier is de winst die jij mentaal maakt als sporter. Zo is sport m.i. ook bedoeld: Qua mentaliteit kun je wel op dezelfde hoogte staan als Mathieu, Max of het hockey vrouwenteam. Wie wil dat niet?

@Looppatroon Huub van Langen