COLUMN 59: P.R.’s lopen?

Column 59 P.R.’s lopen?

Op Twente Airport is onlangs een marathon georganiseerd. Een 35-tal lo(o)p(st)ers die hier in Enschede probeerden een limiet te halen voor de Olympische Spelen in Tokyo, pardon: Sapporo.
Helaas was dit geen wedstrijd voor ons, regionale hardlopers. Wij, die gewend waren het hele jaar door in het hele land leuke wedstrijden te lopen omdat we dit zo leuk vinden in onze sport. De tweede Woolderesloop in 2020 was zo ongeveer de laatste wedstrijd waar we ons konden meten met andere lopers uit de regio. En daarna werd het stil!

Juist die wedstrijden zijn voor de meeste lo(o)p(st)ers de krenten in de pap. Zelf liep ik (in het verleden) jaarlijks zo’n 30-35 wedstrijden. Trainen is mooi, maar een wedstrijd lopen, ja, daar deed je het voor. De gezonde spanning vooraf, het inlopen met andere lopers, misschien wel je concurrenten in de wedstrijd, de sfeer in het startvak. Dan de knal van een startpistool en weg was je, voor je eigen wedstrijd. Meteen na de start viel de spanning weg en concentreerde je jezelf op het tempo, de doorkomsttijden en niet te vergeten je tegenstanders.

Hoe anders is dit nu. We zijn ruim een jaar verder en concreet vooruitzicht op een lekkere wedstrijd zit er voorlopig nog niet in. Wat nu? Als ik de sociale media bekijk zie ik regelmatig berichten van lopers die zelf een wedstrijd hebben gelopen. Afstanden van 5 km, 10 km, een halve marathon en ja, zelfs de hele marathon zie ik voorbijkomen. Meestal solo gelopen maar soms met meelopers die als haas fungeren of gewoon als ‘vulling’ van een marathon.

Ik bewonder dat. Wat een ongelooflijke motivatie om in je uppie een hele marathon te lopen. Vooruit, een 5 km liep ik ook wel eens solo, een 10 km was mentaal in je eentje al best zwaar maar een halve of hele marathonwedstrijd in je eentje lopen in deze Covid-19 periode vind ik zó knap. Respect voor alle lo(o)p(st)ers die dit hebben volbracht.

 

Het zou mogelijk moeten zijn anno 2021 een systeem te bedenken waarbij iedereen solo tóch een officieel PR kan lopen

Er zijn in deze solo wedstrijden zelfs P.R.’s gesneuveld wanneer ik de social media berichten mag geloven. Maar een ‘echt’ P.R. loop je volgens de regels van de atletiek:
a. in een officiële AU wedstrijd
b. op een opgemeten parcours en
c. waar de tijden worden vastgelegd door officiële juryleden.
In de gevallen hierboven was er in géén geval sprake van deze drie officiële voorwaarden. En dat is zonde omdat de inspanningen die voor zo’n P.R. nodig zijn, wel degelijk zijn geleverd met bloed, zweet en tranen.

En wel daarom moet het mogelijk zijn anno 2021 een systeem te introduceren waarbij iedereen solo tóch een officieel PR kan lopen. Strava, Komoot etc.! Er zijn legio mogelijkheden. Hier ligt toch een verschrikkelijk mooie uitdaging voor hardlopende IT- ers om hiervoor iets te ontwerpen?

Op een ander (hellend) vlak worden grote slalom-wedstrijden georganiseerd voor de wereld-ski-top. In deze skigebieden wordt op vrijdag (eind van de ski week) het parcours afgezet en kan iedereen d.m.v. het inwerpen van 2 euro deze afdalingen zelf skiën en klokken. Zo heb ik o.a. de Lauberhorn-afdaling in Wengen meerdere malen gedaan en de Hahnenkamm-rennen in Kitzbühel.

Zo’n systeem zou voor het wedstrijd-lopen in Twente toch ook kunnen werken. De sporthorloges zijn voorzien van GPS dus daaraan kan het niet liggen.
Een mogelijkheid is een aantal parcoursen aan te wijzen in deze regio waar je 7 dagen per week solo een wedstrijd kunt gaan lopen. Op Het Hulsbeek ligt klip en klaar zo’n mooi opgemeten 5 km rondje waar prima op te lopen is. Waarschijnlijk is op het UT-terrein te Enschede ook wel een mooie 10 km uit te meten die daar dienst kan doen als officieel 10 km parcours. Een automaat voor officiële tijdregistratie erbij (bv. met een eenmalige chip) en gaan met die banaan! Wie een ander/beter idee heeft mag het zeggen.

@Looppatroon Huub van Langen