Trainen voor een bergwandeling

Als je van plan bent om een bergwandeling te maken, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Trainen voor een bergwandeling kan helpen om je conditie en kracht te verbeteren, zodat je optimaal van de ervaring kunt genieten en blessures kunt voorkomen. In deze blog bespreken we een aantal tips voor het trainen voor een bergwandeling.

Zoek in je voorbereiding onverhard en heuvelachtig terrein op. In het weekend kun je bijvoorbeeld richting Posbank of Dorenther klippen (30 min rijden vanaf Enschede).

Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor soort bergwandeling je wilt gaan maken. Ga je een dagwandeling maken in de bergen of ben je van plan om meerdere dagen te gaan hiken? Het type wandeling bepaalt de intensiteit van je trainingsprogramma.

Om te beginnen met trainen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan zowel cardiovasculaire training als krachttraining. Cardiovasculaire training helpt bij het verbeteren van je uithoudingsvermogen en het verhogen van je hartslag, terwijl krachttraining helpt bij het versterken van je spieren en gewrichten.

Een goede manier om je uithoudingsvermogen te verbeteren is door regelmatig te gaan wandelen of hardlopen. Probeer minstens drie keer per week te trainen, waarbij je de duur en intensiteit van je trainingen geleidelijk opbouwt. Het is ook een goed idee om hellingen op te zoeken tijdens je trainingen, zodat je alvast gewend raakt aan het klimmen en dalen tijdens een bergwandeling.

Naast cardiovasculaire training is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan krachttraining. Focus op oefeningen die specifiek gericht zijn op de spieren die je tijdens een bergwandeling veel gebruikt, zoals je benen, billen en rugspieren. Squats, lunges en deadlifts zijn goede oefeningen om deze spieren te versterken.

Tot slot is het belangrijk om ook je balans en stabiliteit te trainen. Tijdens een bergwandeling loop je vaak over oneffen terrein, wat een goede balans en stabiliteit vereist. Oefeningen zoals planken, zijwaartse planken en balansoefeningen kunnen helpen om je core-spieren te versterken en zo je balans te verbeteren.

Trainen voor een bergwandeling vergt tijd en toewijding, maar met de juiste voorbereiding en training kun je optimaal van de ervaring genieten. Luister altijd goed naar je lichaam en bouw de intensiteit van je trainingen geleidelijk op om blessures te voorkomen. Veel succes met trainen en geniet van je bergwandeling!

Lange zomeravonden zijn ideaal om in de avond nog een lange wandeling te maken richting je vakantie in de bergen. Ben je een hardloper? Start dan eens met 1 training per week te vervangen voor een trailrun.

Wat neem je mee tijdens een bergwandeling?

Ook als je 1 dag gaat wandelen in de bergen heb je best wat nodig om goed voorbereid te zijn. Het weer kan ineens omslaan of de route kan anders lopen dan gedacht door een wandelpad die is afgezet. Extra kleding, eten en drinken is een absolute must.

Zorg ook voor een goed aansluitende rugzak waar je spullen in kunt meenemen met een regendichte hoes. Natte kleren met regen en kou kan op de spieren slaan. Het is belangrijk om daarom goed en droog materiaal te hebben om niet teveel af te koelen.

Wel of geen wandelstokken

Als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet meer zonder. Wandelstokken. Ze halen zoveel kracht uit je benen weg. Tijdens het klimmen en dalen geven ze extra stabiliteit en je bespaart veel kracht uit je benen.

In je voorbereiding kun je er alvast mee oefenen zodat je niet hoeft te wennen aan je materiaal wanneer het er echt toe doet.