Wandelschoenen of hardloopschoenen
Wij zien veel klanten die op hun hardloopschoenen wandelen. Wij kunnen ons dat voorstellen. Een hardloopschoen voelt ontzettend comfortabel. Maar dat is nu juist net het probleem…
Hardloopschoenen zijn vanwege hun zachte demping en relatief lichte opbouw geschikt hardlopen. Voor dagelijks gebruik of langere wandelingen/staand of lopend beroep, loop je beter op wandelschoenen omdat deze meer stevigheid en stabiliteit bieden. De tussenzolen van wandelschoenen zijn van steviger en van harder materiaal opgebouwd dan bij hardloopschoenen.
Bij het wandelen is er geen sprake van een zweefmoment zoals bij het hardlopen. Er is steeds één voet aan de grond. Daardoor is de impact van de wandel-landing minder groot. Ongeveer 1,1 x je lichaamsgewicht plaats je telkens op een voet. Bij het hardlopen moeten de tussenzolen telkens 3 tot 5 x je lichaamsgewicht opvangen bij de landing na het zweefmoment, afhankelijk van je techniek en snelheid. Bij lange wandelingen (en bij minder conditie eerder) sluipt er vermoeidheid in het lijf en zijn wandelschoenen die stevig zijn en voorzien van een hardere tussenzool raadzaam omdat deze meer stabiliteit bieden.
Kun je jouw dagelijkse schoenen makkelijk doormidden buigen? Dan zijn ze onvoldoende stabiel. Ben je een hardloper? Dan is een dagelijkse schoen met voldoende steun belangrijk om overbelasting bij het hardlopen te voorkomen!
Stabiliteit is belangrijk tijdens het wandelen. Net als bij de hardloopschoenen. Bij vermoeidheid is het prettig dat jouw stabiele schoenen helpen voorkomen dat je geblesseerd raakt.
Weten wanneer je een wandelschoen moet vervangen? Lees hier meer.
Als je 8 uur lang, elke dag, op ongeschikte schoenen loopt. Dan kan dat zorgen voor overbelaste voeten/verkeerde houding.
Wandelen betekent dat je voeten langzamer afwikkelen dan bij het hardlopen. Je voeten worden zo sneller vermoeid en gevoeliger.
Een zachte hardloop of wandelschoen is wellicht comfortabel, maar door de instabiliteit zorgt het ook veel veel onrust en dus overbelasting.
Wandelschoenen kunnen we grofweg verdelen in 2 categorieën:
- Bergwandelschoenen / B-categorie
Deze zijn bedoeld voor een tempo van maximaal 3 á 4 km/uur. Met deze geringe snelheid wikkelt je voet niet af. Je wandelt hiermee traag, stap voor stap, om hoogteverschillen stabiel te overbruggen en de schoenen mogen daarbij hoog zijn en stijve zolen hebben. Zeer goed bruikbaar in de bergen, maar sterk af te raden in ons vlakke land! Want hier kan het wandeltempo omhoog naar 5 á 6 km/uur. Bij dit tempo MOET de voet juist kunnen afwikkelen.
Door een hoge en stijve bergwandelschoen wordt deze afwikkel-beweging van je voet en enkel danig belemmert en probeert je lichaam dit elders te compenseren! Dit kan scheenbeen- en/of kuitklachten opleveren en zelfs leiden tot ernstige knie-, heup- of rugklachten. - Lage wandelschoenen / mid-hoge wandelschoenen / A-B categorie
Wandelen met een snelheid van 5 á 6 km/uur doe je verantwoord op lage of mid-hoge wandelschoenen waarbij de zool bij de voorvoet voldoende buigzaam is, en de enkel vanwege de geringe schacht-hoogte nog vrij kan bewegen. De schoen mag de voet niet strak omsluiten.
Bij langere wandelingen (>2 uur) adviseren wij 1,5 tot 2 maten groter dan je voetlengte. De tenen hebben ‘speelruimte’ nodig en mogen de voorzijde van de schoen niet raken bij het afwikkelen.
Hoe hoger het wandeltempo, hoe lager de schoen.
Kan je 20km hardlopen? Dan kan het zijn dat 20km wandelen niet meteen gemakkelijk gaat. Wandelen betekent dat je voeten langzamer afwikkelen dan bij het hardlopen. Je voeten worden zo sneller vermoeid en gevoeliger. De huid gaat branderig aanvoelen. Door de vermoeidheid ga je meer ‘wringen’ en zo kunnen er snel blaren ontstaan.
Gelukkig is een wandelschoen helemaal niet meer saai en gaaf te combineren met je dagelijkse look. Ga voor uitstraling, kwaliteit en stabiliteit.
Een voordeel van wandelen is dat je ‘de vetverbranding’ optimaal benut. Regelmatig wandelen is een goede en veilige methode om af te vallen, natuurlijk in combinatie met gezonde voeding.
Vraag ons om een gratis wandelschema.