COLUMN 24: Sportjournalistiek in de T.C. Tubantia anno 2016

Maandagmorgen 4 januari 2016. Op mijn vrije dag startte ik met het uitgebreid lezen van de T.C. Tubantia. Mijn grootste aandacht ging uit naar het sportkatern want ik ben nu eenmaal een sportfanaat. In mijn woonplaats Oldenzaal word ik vaak gekscherend de hardloopgoeroe genoemd en dat vind ik best aardig. Ondertussen kwam de verbijstering opzetten toen ik het verslag zag van de Rabo Nieuwjaarsloop Glanerbrug. Ik kon mijn ogen nauwelijks geloven: wederom een verslag van de wedstrijd van het jaar ervóór! met aanvullend ook de uitslagen van editie januari 2015. Mijn verbazing sloeg om in boosheid. Is dit momenteel de mate van betrokkenheid van Afdeling Sportjournalistiek bij de T.C. Tubantia? Het is namelijk al de 2e keer  binnen een halfjaar want ook bij de Huttenkloasloop Oldenzaal in oktober 2015 werd een oud verslag met uitslagen van het jaar 2014  geplaatst. Toen begon hardloper Thijs Theunissen hierover te twitteren en ik heb zijn berichten uiteraard geretweet, wat leidde tot een gesprek met de hoofdredacteur van afdeling Sport. In dit gesprek werd verbetering beloofd…?

Intussen is overal waar ik hardloopbijeenkomsten bezoek het verslag van Glanerbrug ter sprake gekomen; bij  de hardloopclinics van de Enschede Marathon, op de Nieuwjaarsreceptie van mijn eigen club LAAC en vandaag in Hengelo bij de 1e editie Woolderesloop waar elk jaar meer dan 1000 deelnemers aan de start verschijnen. Overal ging het over de bespottelijkheid van de T.C. Tubantia die weer in de fout was gegaan met een oud verslag. De verwensingen aan het adres van T.C. Tubantia zijn niet van de lucht.

Een poosje geleden, ergens rond 1992: De T.C. Tubantia had een plan opgevat om samen met hardloper Marti ten Kate hardloopclinics te organiseren. Men zag dat er steeds meer mensen gingen hardlopen. De Tubantia clinics werden een doorslaand succes want rond 1996 telde men 1400! deelnemers. Mijn hardlooptrainer van LAAC Twente had in die periode ook een groep van die clinic-lopers onder zijn hoede maar na die eerste training op het Hulsbeek (ja, toen ook al het Hulsbeek) vroeg hij mij  om hem de komende zaterdagen te assisteren want zijn groep bestond uit 45 lopers! Vijftien jaar lang was het een doorslaand succes. Deze Tubantia clinics waren het voorbeeld voor alle clinics die daarna in heel Nederland geïntroduceerd werden. Hulde!

Maar momenteel beschikt T.C.Tubantia over een sportredactie die geen betrokkenheid meer laat zien bij de hardloopsport! Wel is er veel veranderd sinds die eerste hardloopgolf op het Hulsbeek. Er zijn nóg meer lopers bij gekomen, die allemaal op hun eigen niveau de hardloopsport beleven. Wanneer je op een willekeurige zondagochtend waar ook in Twente buiten bent, zie je hoeveel mensen met hun favoriete loopsport bezig zijn en daarvan genieten. Wanneer alle nieuwe lopers van de afgelopen jaren naar het Hulsbeek zouden komen, zou het aantal van 1400 verdrie- of viervoudigen! Dat is toch een behoorlijke doelgroep die je als krant wel wilt bereiken?

Die doelgroep loopt regelmatig wedstrijden in de regio en men zal het waarderen wanneer de sportredactie van de krant hiervan boeiende verslagen zou schrijven. Verplaats u eens in al die sportende mannen en vrouwen en wat vindt u dan zelf van de verslaglegging van die mannenlopen hier in de regio? Mannenlopen?  Ja, want wanneer er dan wel een hardloopverslag in de T.C. Tubantia komt, betreft het alleen de mannenwedstrijd. Want er doen blijkbaar (op de Twentse Vrouwenloop na) geen vrouwen mee aan wedstrijden waarvan verslag wordt gedaan?? Wel eens gehoord van emancipatie of rolmodellen? Hoe moeten meisjes sportidolen vinden, wanneer u niets meldt?  Het is inmiddels 2016, dames en heren sportredactie van de T.C. Tubantia. En dit kan dus niet meer!

Toch ben ik ook wel iemand van nieuwe kansen. Het is al meer dan 30 jaar normaal dat driekwart van het maandag sportkatern wordt gevuld met voetbal. Nogmaals, het is 2016, dames en heren van de sportredactie. Qua aantallen sporters kan het voetbal niet tippen aan de hardlopers:  Een kleine 1,2 miljoen tegen 3,9 miljoen. De hardloper wint. Een voetballer traint hooguit 2 keer per week, een hardloper gemiddeld 3 à 4 keer per week. De hardloper wint. Een hardloper wil presteren en heeft daar veel voor over: vroeg naar bed, weinig tot geen alcohol, zeker niet roken. Een voetballer wil ook presteren maar verschuilt zich achter zijn teamgenoten omdat hij laat naar bed ging, veel heeft gedronken en heeft gerookt. De hardloper wint. Om in sporttermen te spreken: het is 3-0  voor de hardloper. Alleen de sportredactie van T.C. Tubantia die blijkbaar alleen van het voetbalspelletje houdt, ziet en meldt de interessante hardloopwedstrijden niet.
Let wel, ik ben zelf ook een groot voetballiefhebber, maar er is meer boeiende sport in Twente! Wanneer de krant zich zou verdiepen in het hardlopen, en de prestaties van de vrouwen evenveel aandacht zou geven als mannen bij loopwedstrijden, dan zou de krant voor heel hardlopend Twente een stuk interessanter worden. De krant wil toch een afspiegeling van de samenleving zijn? Nou, ik vrees dat dit met de huidige bezetting van de T.C. Tubantia sportredactie niet lukt!
Waar is de tijd dat er nog gezonde concurrentie was en dat je kon kiezen uit 2 kranten in deze regio. Of gewoon opzeggen die krant, zoals zovelen al deden. Dan hoef ik me niet meer te ergeren aan het sportkatern. Sinds mijn gesprek met de hoofdredacteur sport is er niets verbeterd en geen mentaliteitsverandering binnen de sportredactie van T.C. Tubantia doorgevoerd: de hardloopsport heeft deze wedstrijd met 0-10 verloren, helaas! Of krijgen we nog een herkansing Martha Riemsma?

@ Looppatroon  Huub van Langen