COLUMN 26: Meten is weten deel 2: ANGST
Thijs Wiggers heet ik, ben 20 jaar en studeer Bewegingswetenschappen in Groningen. Op zaterdag werk ik bij Running Center Enschede als schoenenverkoper en daar ben ik in de afgelopen jaren dus heel veel verschillende lopers tegengekomen. Daarnaast loop ik natuurlijk zelf ook veel hard, ongeveer 5x in de week en vind ik het mooi om run-bike-run te doen. Door een mindere periode in verband met de ziekte van Pfeiffer besloot ik dat ik graag deze column wilde schrijven over mijn ervaringen in de gesprekken met klanten. Een column over ANGST!
Geen vliegangst, geen angst voor spinnen en ook niet voor kleine ruimtes, maar deze column gaat over de angst om te langzaam te trainen.
Ontzettend veel lopers beschikken tegenwoordig over een hartslagmeter. Met de maximale hartslag in combinatie met de verschillende zones is dus perfect te bepalen hoe zwaar een training is. Een rustige duurloop hoort dan plaats te vinden in zone 2, een intervaltraining deels in zone 3, 4 en/of 5. Het is dan ook heel eenvoudig om te bepalen of je een goede training gedaan hebt. Tot hier is het ontzettend gemakkelijk. Maar nu.
Een docent van mij heeft eens gezegd: een van de aller slechtste zinnen in de wetenschap is ‘meten is weten’. Op het moment dat je iets meet, weet je nog helemaal niks. Het gaat om wat je met je metingen doet en hoe je ze interpreteert. Ditzelfde geldt dus ook zeker voor de hartslagmeter. Het gaat niet om het meten van je hartslag, maar wat je doet met die metingen.
Bij meer dan de helft van de lopers gaat het hier fout. Duurtrainingen worden helemaal niet in zone 2 gelopen, maar in zone 3 of 4. Gevolg hiervan is natuurlijk verhoogde vermoeidheid, meer blessures en slechtere resultaten. De vraag die zich dan voordoet: Waarom lopen deze lopers zo hard, als ze weten dat een rustiger tempo beter voor ze is en als ze dat ook te horen krijgen van de trainer/fysiotherapeut/Hardloop speciaalzaak? De reden is angst.
Lopers zijn bang om langzamer te trainen dan ze altijd gedaan hebben. Ze zijn bang dat hun prestaties daardoor verminderen. Ze zijn bang dat hun PR’s er niet mee verbroken gaan worden. Ze zijn bang dat ze door een periode van rustig aandoen na een piekmoment, nooit meer op hun topniveau terugkomen. Het begint met het erkennen van de angst. Om iets te kunnen veranderen aan je gedrag, zal je eerst moeten erkennen dat je dat gedrag vertoont. Het is helemaal niet erg om die angst te hebben, alleen je zult die onder ogen moeten komen als je je prestaties wil verbeteren.
Die angst is vaak ongegrond. Er zijn tig voorbeelden te noemen van lopers die door omstandigheden alleen maar duurlopen konden doen en toch heel aardige wedstrijden liepen. Persoonlijk merkte ik dat ik na een tijd van weinig trainen en helemaal geen snelheidswerk maar 30 seconden had ingeleverd ten opzichte van mijn PR op de 5 km. Langzamer trainen is dus op de korte termijn niet heel slecht voor de prestaties en op de lange termijn zal langzaam trainen de prestaties vrijwel zeker verbeteren.
Er is dus een portie lef nodig om het avontuur van langzaam trainen aan te gaan. Het is niet eenvoudig om tegen jezelf te kunnen zeggen dat je bang bent om langzaam te trainen. Bedenk dat langzaam trainen niet het falen is om je lichaam heel erg moe te maken, maar de kunst van zelfbeheersing en discipline. Het is heel mooi om te kunnen denken bij iedere loper die langs je heen rent: ‘Hij rent wel sneller dan ik nu, maar ik weet tenminste zeker dat ik nu goed aan het trainen ben’. Het gaat er niet om hoe snel je loopt in de training, maar uiteindelijk hoe snel je loopt in de wedstrijd.
Neem eens een half uurtje de tijd om je trainingen van afgelopen maanden te analyseren en trek zelf je conclusies.
Gaan al je rustige duurlopen in zone 2 en heb je geen last van blessures? Ga zo door! Een belangrijke tip om mee te geven: Na een piekmoment moet je lichaam herstellen van een zware trainingsperiode. Het is dus heel goed om minstens 2 weken nauwelijks (1 à 2x in de week) te lopen. Dit om blessures op lange termijn te voorkomen en de batterij weer op te laden voor nieuwe piekmomenten. Verder heb je dan veel meer tijd voor familie, leuke dingen en lekker uitrusten!
Loop je vaak te hard in duurlopen? Dan is het tijd om je angst onder ogen te komen en te leren om rustiger te gaan lopen. Een rustige duurtraining is perfect uitgevoerd als je niet boven zone 2 bent geweest. Een mooie uitdaging om minimaal 6 weken te proberen hoe het gaat om alle duurlopen zo rustig te lopen en te kijken wat voor een effect dat heeft op de loopprestaties. Het zal een aantal verrassende (positieve) effecten te weeg brengen! Zeker in het begin is het helemaal niet gemakkelijk om zo langzaam te lopen. Het voelt niet lekker en je komt niet voldaan thuis. Wacht geduldig af en je zult merken dat het na een paar weken makkelijker wordt!
Als je moeite hebt om te beginnen met rustig lopen of om dat vol te houden, ben je altijd welkom in de winkel om daar meer advies en tips over te krijgen. Op donderdag is er tussen 14 en 18 een gratis trainingsspreekuur waar je terecht kan met al je vragen en angsten.
Thijs Wiggers, MPM Hengelo. Running Center Enschede