COLUMN 27: Gestelde doel verwezenlijken!

Het avontuur van de Enschede Marathon 17 april jl. is wederom afgerond.  Wat een prachtige uitvoering met een nieuw deelnemersrecord en een parcoursrecord bij de vrouwen. Het lef van het bestuur om voor een sterk vrouwenveld te kiezen werd beloond door 3 snelle dames die allen onder het oude parcoursrecord liepen en zo zorgden voor een prachtige finale: een vrouwelijke winnaar overall. Chapeau!

Ondanks de goede weersomstandigheden (fris, zonnig, matige wind) heb ik echter ook wel verbeter- puntjes gezien bij lopers onderweg. Ook in de voorbereiding is voor veel lopers nog winst te halen.

Onderweg:
Mag gezegd: De twee hazen van het genodigde vrouwenveld deden hun werk voortreffelijk. Zo’n vlak gelopen schema, ja, zo deel je die marathon in! Als voorfietser was ik hier getuige van. Met een doorkomst van 1.14.17 liepen de dames onder leiding van hun hazen een knappe en strakke race.
Dit ondanks 2 heren, een Belg en een Nederlander,  die na 3 km de kop overnamen en een behoorlijke voorsprong opbouwden. De hazen lieten zich hierdoor echter niet gek maken en hielden consequent vast aan hun vlakke schema. Na 11 km moest de Nederlander lossen en daardoor kwam hij alleen te lopen. Tot 25 km bleef dit zo. Toen werd hij ingehaald door de damesgroep en rond 31 km werd ook de Belgische loper ingelopen door de groep vrouwen en hun 2 hazen, met als prachtig resultaat een vrouwelijke winnaar overall. Met een mooie eindtijd: 2.27.57 !

De dagen na de wedstrijd bestudeerde ik de diverse uitslagen. Wat me daarbij het meest opviel: diegenen die zich hebben ingehouden tot de 21,1 km, hebben een zeer goede (vlakke) race gelopen. Van veel lopers wist ik hun gewenste eindtijd. Maar als ik dan bekijk met welke tijd ze halverwege doorkomen om daarna met (te-)veel verval de marathon te finishen, denk ik: jammer! Hier had meer ingezeten. Als debutant mag je zo’n fout een keer maken maar hiervan moet je wel leren.

Ook in de groep die ik dinsdagsavonds  train werd deze fout gemaakt in de marathon. Zij liepen die marathonwedstrijd een week eerder, in Rotterdam. De eerste helft met 1 minuutje te snel…  ondanks de coaching en goede raad vooraf. Men voelt zich sterk, uitgerust en vol adrenaline, en zo begint men gretig.  Dan loop je snel onder je kunnen. Maar iedere minuut te snel doorkomen betaal je dubbel terug! De marathon ‘begint’ bij 30 km. Door de heren debutanten werd dezelfde (kleine) fout gemaakt. Zij hadden bij de finish 2 minuten verval nadat ze 1 minuut te snel doorkwamen op de helft.

Dit gegeven vraagt om revanche.  En ja, 1 à 2 minuten verval is wellicht nog acceptabel. Wanneer het richting 3, 4 of zelfs 5 minuten verval gaat, dan kun je spreken van een minder goede marathon ofwel: de eindtijd had beter gekund.

In de voorbereiding: Bij veel lopers van zowel de halve als hele marathon heb ik vaak opmerkingen gehoord in de trend van: “ik heb te weinig getraind”. Hoezo te weinig getraind? Je wist toch eind vorig jaar al dat de marathon van Enschede op 17 april werd gelopen?  Tijd genoeg om een en ander te plannen. Wanneer je wilt genieten van je wedstrijd, stop er dan voldoende trainingsuren in tijdens de voorbereiding. En wanneer je hulp wilt bij een effectieve voorbereiding kun je bij ons aankloppen in het trainingsspreekuur. Trouwens, Enschede Marathon biedt ook begeleiding aan d.m.v. hun clinics die al beginnen in…… oktober. Dat is niet zonder reden zo vroeg gepland!
Op de wedstrijddag krijgt de (te) late voorbereiding van de wedstrijd een vervolg: Waar is het startvak? Welke kleding doe ik aan? Heb ik speldjes voor het bevestigen van mijn startnummer? Vaseline, zonnebrand, zonnebril? Dit kun je allemaal regelen als je op tijd bent. Het is nu eenmaal zo dat bij grotere wedstrijden de afstanden tussen kleedkamer en parcours groter kunnen zijn en dat startvakken worden afgezet met hekken en dat je er vaak maar van een zijde in kunt lopen.  Iedere wedstrijd opnieuw beslis je pas na het inlopen, met welke kleding je de marathon gaat lopen. Neem  voldoende kleding mee naar de kleedgelegenheid zodat je dan nog kunt kiezen. Ook hiermee kun je door (te) laat voorbereiden op de wedstrijddag,  3 maanden trainen om zeep helpen met een verkeerde keuze van je kleding of het (te) laat bereiken van je startvak.

Respect en bewondering voor al die mannen en vrouwen die de halve en hele marathon serieus namen en hier de nodige trainingsarbeid in hebben geïnvesteerd. Met als resultaat een wedstrijd die succesvol verliep voor hen. Met trots kunnen ze de weken erna hun tijd noemen en hun medaille tonen.

De overige lopers/sters roep ik hierbij op om volgend jaar revanche te nemen voor al die punten die dit jaar niet goed genoeg waren. En voor lopers/sters met ambities adviseer ik: leg de focus nu in de komende maanden op kortere wedstrijden: 5 en 10 km wanneer je volgend jaar graag 10 minuten van je eindtijd af wilt snoepen…  Lees voor een toelichting hierover nogmaals column 18  over “Sneller worden” op onze website. Succes…..!
@Looppatroon  Huub van Langen