COLUMN 32: Wel of geen compressiekousen?

Wel of geen compressiekousen?

Veel mensen dragen compressiekousen tijdens het hardlopen. Omdat ze er iets over gelezen of gehoord hebben. Of omdat een trainingsmaatje ze ook draagt. Het is zelfs een hip modeartikel geworden, ter ondersteuning van de kleurrijke hardloopoutfits. Mijn idee hierover: Waarom? Waarom dragen veel lopers die compressiekousen? Ik ben me eens gaan verdiepen in de materie.

Regelmatig worden er onderzoeken gepubliceerd over het dragen van compressiekousen, waarvan ik de medische terminologie en diepgang probeer te doorgronden. Ik heb echter nog steeds geen onderzoek gevonden waarin men heeft kunnen aantonen dat het dragen van compressiekousen een gunstiger effect zou hebben op de training. Althans niet van invloed op je hartslag of op je maximale zuurstofopname (VO2max). Terwijl bij elke training toch vooral de maximale zuurstofopname het ijkpunt is, waarom je iedere keer je hardloopschoenen aantrekt… Twee duidelijke conclusies die uit alle onderzoeken naar voren komen, zijn 1. dat alle compressiekousen verschillend ‘van druk zijn’ en 2. dat hardlopen zonder compressiekousen eenzelfde resultaat geeft als met.

 

Herstel

Zoals ik in mijn vorige column schreef, is het van belang om na een inspanning snel te herstellen. Ook stelde ik dat je door enkele tips die ik noemde dit herstel kunt beïnvloeden en versnellen. De onderzoeken tonen aan dat compressiekousen geen enkel effect geven op (stimulering van) de bloedsomloop en hierdoor afvalstoffen beter of sneller zouden worden afgevoerd. Ook werden er geen verschillen ontdekt in lactaatwaarden (de lichte schade die ontstaat in je bloed door het gebrek aan zuurstof, veroorzaakt door kort en explosief te lopen zoals tijdens een sprint) van lopers die met en zonder compressiekousen liepen.

Zoals ik in mijn vorige column schreef, is het van belang om na een inspanning snel te herstellen.

Blessures

Sportkousfabrikanten adverteren dat het dragen van compressiekousen ook de kans op blessures laat afnemen. Er wordt voorgespiegeld dat de compressie enerzijds voor minder beweeglijke kuitspieren zorgt en anderzijds dat het de trekkrachten van het botvlies aan het scheenbeen vermindert. Daarnaast zouden ook de achillespezen van deze ‘steun’ profiteren. Het maakt de pezen minder beweeglijk en daardoor zouden deze minder snel overbelast raken. Helaas gaat het alleen om aannames, want er is nog steeds geen onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat dit waar is.
Een uitzondering hierop: Er is een onderzoek geweest waarbij een positief effect van compresssiekousen lichtjes kon worden aangetoond: bij shin splints klachten.
Dat zou kunnen, omdat gebruikers de pijn niet of minder voelden door het dragen van compressiekousen tijdens het lopen. De klachten verminderden niet, maar werden “verdoezeld” waardoor de pijnklachten even werden gemaskeerd: een placebo-effect.

 

Vernieuwing

Natuurlijk ben ik altijd nieuwsgierig naar ontwikkelingen en vernieuwing in onze sport. Zeker als het gaat om verbeteringen van prestaties. Maar om prestaties te verbeteren is het naar mijn mening veel effectiever om de kwaliteit van je trainingen te optimaliseren. Lees bijvoorbeeld mijn column 30 die gaat over ‘trainen’ en “TRAINEN”.
Stel: jij vindt dat je onvoldoende progressie boekt in je sport. Probeer dan enkele van de trainingsvariaties die ik voorschotel, toe te passen in je trainingsprogramma. Voor hardlooptrainingen gelden echter ook de volgende wetten: 1. Heb geduld, want progressie boek je over jaren en niet alleen tijdens een trainingsprogrammaatje van enkele maanden. 2. En iedere trainer kan het je inpeperen: ‘zorg dat je basis goed is’.
Deze hardloopwetten zijn vaak tegen ‘het zere been’ van een hardloper, want het klinkt zo gedateerd (weinig vernieuwend) en zo voor de hand liggend. Tja, het zij zo.

Door de jaren heb ik veel gesprekken gevoerd met lopers die compressiekousen wilden aanschaffen. Vrijwel altijd kon ik aantonen dat zij een te hoog tempo liepen in hun trainingen ten opzichte van de wedstrijdprestaties. Geen optimale trainingen, dus. Door te hard te trainen ontwikkelde men sneller spierpijn, kuitklachten en andere blessures. En door iedere training zo diep te gaan, liep men zichzelf geregeld in de lappenmand.
De compressiekousen die deze ontstane klachten een beetje maskeerden, gaven dan de mogelijkheid nog weer iets harder te trainen, tot de volgende blessure zich ontwikkelde.
Daarom vertel ik deze hardlopers dan iets over de wetten van trainingsleer.

Natuurlijk hebben onze klanten wel de vrijheid om toch die kousen te kopen 🙂 maar je kunt jezelf de aankoop van compressiekousen besparen door beter te luisteren naar je lichaam en voldoende rust te nemen. Deze trainingsprincipes brengen je als sporter echt veel verder. Dit is m.i. de meest simpele manier om progressie te boeken! Dit vraagt echter heel veel discipline. Best moeilijk, hoor. DAT zou juist de uitdaging moeten worden.
De basis van presteren: heel uitgekiend en gedoseerd trainen met gebruikmaking van innovatieve hulpmiddelen zoals hartslagmeters.
Conclusie

Ik stel dat het dragen van compressiekousen niet het gewenste effect geeft, waar menig hardloper op hoopt. Hoewel ze de mate van spierpijn enigszins zullen beperken en het herstel daarmee iets bevorderen, leidt het niet netto tot betere sportprestaties.
Ondanks de gebrekkige bewijsvoering voor de geopperde voordelen en de vele ‘aannames’ die de onderzoeken beschrijven, zullen er toch massa’s hardlopers zijn die de hoge kousen blijven dragen vanwege het comfort, de kleur of omdat het nu eenmaal zo lekker loopt.

@Looppatroon Huub van Langen