COLUMN 1:
KERST EN PIEKEN

Mijn eerste (kerst 2011) column gaat over pieken.

De afgelopen twee jaren heeft trainer/coach Rob Veer op deze plek op onze site RUNenschede.nl   vele columns geschreven. Voor alle onderwerpen die wij hem aanreikten heeft Rob zijn kijk op de sportieve zaken gegeven in prettig leesbare taal. Rob, nogmaals hartelijk dank voor alle mooie teksten.

De komende jaren zal ik zelf de columns schrijven. Met ruim 40 jaren hardloopervaring en de hierbij horende vele trainingen kan ik mezelf ervaringsdeskundig noemen. Ook ik ben door het dal van vallen en opstaan, blessures, overbelasting en wat meer wijs geworden over HOE te trainen voor bijv. een vijf kilometer wedstrijd of voor een hele marathon.
De laatste elf jaar komen daar nog de ervaringen van vele klanten bij die we mochten begeleiden bij hun hardlooptrainingen: Soms spontaan voor de gezelligheid, of gerichte training voor een hardloop evenement . Ook vaak omdat na een blessure de loper weer ‘op het spoor’ moest worden gezet en de training met beleid diende te worden opgebouwd.

Bij de Atletiekunie heb ik mijn trainersdiploma behaald en met deze bagage geef ik voor mijn eigen vereniging LAAC Twente training. De groep lopers die ik daar begeleid, bestaat uit louter wedstrijd lopers die qua niveau tussen de 32 en 40 minuten lopen over 10 kilometer.
Wekelijks verzorg ik voor hen interval trainingen uit mijn geschreven jaarplan.  Ik ben geen voorstander van zomaar wat voor de vuist weg trainen, maar wil dat iedere training iets toevoegt en onderdeel is van een plan om ergens in een bepaalde periode te gaan pieken.

Ook de trainingen die Running Center Enschede verzorgt voor het STARTTORUN project van de Atletiekunie wil ik hieraan onderwerpen, vanzelfsprekend afgestemd op het niveau van beginnende lopers.

Vanaf januari 2012 zal ik op deze plek met enige regelmaat een stukje schrijven over alles en nog wat met hardlopen en trainingen te maken heeft.  Mijn doel is dat u er als lopende lezer of lezende loper iets mee kunt,  waardoor u nog meer plezier beleeft aan de hardloopsport . Als daarmee ook uw prestaties nog zouden verbeteren in wedstrijden is mijn doel geslaagd.

Ik wens u namens Running Center Enschede prettige kerstdagen en een sportief 2012 toe!

@looppatroon(twitter)    Huub van Langen