Huttentocht tips

Huttentocht (met kinderen)

Staat een huttentocht hoog op je bucketlist maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wij helpen, vanuit ervaring, goed op weg!

Een huttentocht lopen is een groot avontuur. Je loopt van hut naar hut en neemt je eigen bepakking mee. Na een heerlijke dag buiten schuif je aan om te genieten van een welverdiende maaltijd en stap je lekker op tijd je bed in om je op te laden voor de volgende dag. Als het helder weer is kun je zelfs, als het donker is, genieten van een hemel vol sterren. Je bent immers op hoogte en hebt weinig last van vervuilend licht.

We helpen je graag goed op weg met de volgende tips. Meer informatie over je materiaal of over passende routes? Kom gerust langs bij ons in de winkel.

Zorg ervoor dat je goed advies krijgt over je wandelschoen door iemand met bergervaring. Het is belangrijk om te beseffen dat je veel van je voeten gaat vragen.

Route
Oostenrijk is een perfect land om te beginnen met je huttentocht ervaring. De routes zijn goed aangegeven en de wegen zijn ‘bijna’ altijd goed begaanbaar. Ga je met kinderen op pad? Zorg dan dat je de loopafstand niet te lang maakt. Door de verschillende hoogtemeters doe je langer over een kilometer dan in Nederland. Daarnaast is het heerlijk als je voldoende tijd over hebt om te genieten van een duik in een bergmeer of om een salamander van dichtbij te observeren. Geen haast. Geniet!

Zorg voor goede bergschoenen
Goede bergschoenen zorgen voor droge voeten, stevigheid en voldoende grip. Vooral dat laatste is echt een must. In de bergen kan het (zomaar) gaan regenen. Wandelpaden worden door de regen soms gladder. Omdat je ook nog een paar dagen in de bergen wandelt met een goed gevulde rugzak en hier en daar steil bergpaden, dan zijn wandelschoenen een must.

We krijgen wel eens de vraag: ‘Kunnen de kinderen op gympen wandelen of adviseren jullie wandelschoen te kopen?’ Ook voor kinderen zijn wandelschoenen belangrijk. Waarom? Om voldoende grip te hebben met wandelen. Belangrijk is vooral dat het profiel onder de schoenen goed is, zodat ook kinderen tijdens het wandelen – stijgen en dalen op steilere stukken – veel minder snel vallen of uitglijden. Alles voor de veiligheid.

Wij wandelen over het algemeen naar een hoogte van 2900 meter met een A/B wandelschoen. Dit zijn soepele schoenen die we thuis ook gebruiken voor wandelingen, winters weer of voor extra warme voeten tijdens het aanmoedigen langs de voetballijn.

Zorg ervoor dat je goed advies krijgt over je wandelschoen door iemand met bergervaring. Het is belangrijk om te beseffen dat je veel van je voeten gaat vragen. Een wandelschoen moet ruimte hebben maar niet teveel. Daarnaast is de maat belangrijk. Bij het dalen schuift je voet wat naar voren. Als de schoen niet goed aansluit, bots je met je tenen tegen de voorkant van de schoen. Niets zo vervelend als pijnlijke voeten tijdens je tocht.

De betere regenjassen zijn tegenwoordig ook ademend. Dit is zeker voor de regenjas het overwegen waard omdat je bovenlichaam snel warm wordt en je zweet bij een ‘benauwde jas’ blijft hangen.

Review regenjas

Voldoende water
Tijdens het wandelen, en vooral tijdens het lopen van een pad dat flink omhoog gaat, verlies je veel vocht. Daarom is het belangrijk om voldoende water op huttentocht mee te nemen.

Je hoeft niet 10 liter water mee te nemen voor 3 dagen; onderweg kom je regelmatig beekjes tegen en ook in de hutten kun je water bijvullen

Regenkleding
De meesten onder ons hopen op mooi weer tijdens hun huttentocht met het gezin. Jammer genoeg hebben we dit niet in de hand. Regen hoeft niet erg te zijn. Onze eerste huttentocht was een grote waterval en toch hebben we zoveel genoten van de tocht dat we elk jaar (soms meerdere keren) terugkeren om de bergen in te trekken.

Wees jezelf ervan bewust dat het weer kan omslaan. Door met natte kleding in de wind te lopen koel je al snel veel af. Goede regenkleding is waterdicht, lichtgewicht. De betere regenjassen zijn tegenwoordig ook ademend. Dit is zeker voor de regenjas een aanrader omdat je daar snel warm wordt en dus meer vocht gaat verliezen als je gaat zweten.

Een goede regenjas is best een investering maar, ook voor in Nederland, een must have item voor jaren!

Natuurlijke producten
We genieten van de natuur. Zorg dat je er zuinig mee om gaat.
Voordat je op reis gaat kun je alle ademende kleding (zoals een soft shell jas) nog een keer voorzien van een natuurlijk impregnatiemiddel. Zo weet je zeker dat je materiaal in top kwaliteit is.

Daarom maken wij gebruik van een milieuvriendelijk schoonmaak en impregnatieproducten van HEY sport. Deze producten zijn 100% biologisch afbreekbaar en bij ons te verkrijgen.

1 tube heeft meerdere functies.
Je maakt hiermee namelijk je textiel, servies, huid en haar zacht en grondig schoon (zelfs met zout water).

De producten zijn verpakt in een praktisch 100 ml reisformaat – geschikt voor je handbagage.

Wandelkleding en tas
En, last but not least, is wandelkleding natuurlijk essentieel, zoals een broek, shirt en wandelsokken. Het voordeel van wandelkleding is dat het vaak van materiaal gemaakt is dat snel droogt en vieze geurtjes tegen gaat. Vooral voor een t-shirt is dat fijn. Daarnaast is een afritsbroek ideaal! In de ochtend is het vaak kouder dan in de middag. Je hoeft dan alleen nog maar de onderstukken los te ritsen. De broek droogt snel en is lichtgewicht.

Wij werken graag met 3 lagen systeem van lichtgewicht en ademend materiaal. Zo heb je altijd voldoende kleding bij je voor elk weertype en neem je niet teveel mee. Tussentijds kun je het natuurlijk even wassen in een stroompje met HEY sport schoonmaakmiddel.

Net zo belangrijk is een wandeltas. Deze dient stevig, duurzaam en ergonomisch te zijn voor jouw lichaam en avontuur. Wij maken om die reden gebruik van Deuter en laten je graag, met verschillende gewichten, het verschil ervaren van de tassen en stellen de rugzak graag voor je af.

Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met de duur van de tocht en de benodigde bepakking.