COLUMN 12: BEGINNEN MET HARDLOPEN

Nu de natuur weer uitnodigend lonkt met al het groen en de temperatuur iets aangenamer is,  krijgen veel mensen kriebels om te beginnen met hardlopen.  Overal zie je hardlopende mensen en dat is aanleiding om het zelf ook eens te proberen. Dit beeld wordt nog versterkt door de laatste editie van de Enschede Marathon waar bijna 9500 deelnemers zijn geteld op de verschillende afstanden.
De Atletiekunie brengt hun landelijk verspreide Start To Run cursussen reeds in maart. De deelname hieraan neemt de laatste jaren niet toe, waarschijnlijk omdat de weersomstandigheden in maart steeds erg fris waren.  Het trainingsschema dat de  Atletiekunie hanteert voor Start To Run gaat mijns inziens voor de meeste beginners iets te hard van stapel. Ook bij de zeer favoriete te downloaden loopprogramma’s van Evy of Renate Wennemars geven wij (Running Center Enschede) het advies om elke les 2 keer te lopen, omdat dit een geleidelijker opbouw geeft.

Als je een paar regels in acht neemt,  kun je zo zelf beginnen met hardlopen! Valkuil 1: Je conditie mag niet het uitgangspunt zijn! Veel enthousiaste beginners maken deze denkfout. Met de conditie die je bijvoorbeeld hebt opgedaan in vorige sporten zit het meestal wel goed. Hiermee ben je misschien best in staat zo’n 2 á 3 kilometer achtereen hard te lopen. En dit rondje breidt je dan iedere keer uit met  1 of 2 kilometer. Doorgaans begint dan plotseling na 6 á 8 weken je lichaam te protesteren. Je pezen en gewrichten kunnen de schokbelastingen door het hardlopen niet meer aan.
Na een paar dagen rust begint men weer met het programma waar men voor de blessure mee was geëindigd. Al snel komt de blessure opnieuw opzetten of nog erger…  Er komt nog wat bij: pijn in de scheenbenen. In dit stadium wordt dan meestal  een deskundige geraadpleegd. Dit is vaak ook het (te late) moment dat de beginner naar de hardloopspeciaalzaak strompelt voor informatie.

Wij geven dan uitleg over de impact van het hardlopen voor je lichaam en adviseren na enkele dagen rust , opnieuw te beginnen, maar nu met ons beginners schema:  1 minuutje lopen en 2 minuutjes wandelen, en dit 6 x herhalen. Dat is zo’n beetje de eerste hardlooples. En dat valt tegen, al helemaal omdat beginners ook niet hebben geleerd met een zo rustig mogelijk tempo te lopen. Eerst moet het lichaam kunnen wennen aan de schokbelasting.  Daarna kan het duurvermogen geleidelijk volgens schema worden opgevoerd tot je 40 á 60 minuten achtereen kan lopen. Dan pas komt het volgende hoofdstuk  Intervaltraining aan bod. De basis leg je voor je lichaam in de eerste drie maanden van je hardloop carrière.
Geef je lichaam de tijd om aan de loopeffecten te wennen en gebruik een goed schema. Wij geven ze dagelijks mee in onze winkel aan geïnteresseerden, uiteraard met uitleg erbij.  En vaak zetten we onder week 6 een streep. Tot week 6  kun je zelf testen of je hardlopen leuk vindt. Je hoeft nog geen hardloopschoenen aan te laten meten..  Ervaar eerst maar eens of  het hardlopen iets voor jou is .

Tip: Loop de eerste 6 weken op een zachte ondergrond zoals op (park)gras of een zandweggetje. Voel je je aangesproken: kom langs voor een gratis schema en uitleg en begin morgen. Het beginners schema is te vinden op onze website www.RUNenschede.nl

@Looppatroon (twitter)     Huub van Langen