COLUMN 13: Hiellanding, middenvoetslanding en voorvoetlanding

De hardloopbladen staan er vol van, de discussies laaien steeds weer op in de diverse forums over hardlopen. Ik meen dat het is ontstaan doordat de schoenenmerken een aantal jaren geleden met Natural Running schoenen op de markt kwamen. De heeldrop stond ter discussie en plotseling deden we alles verkeerd. Als trainer en schoenen verkoper volgde ik deze nieuwe inzichten met meer dan gemiddelde belangstelling. Ik ging ervoor op cursus bij de firma Currex en de firma Newton. Deze laatstgenoemde is mijn inziens nogal subjectief omdat ze ook natural running schoenen fabriceren!

Twee Nederlanders kwamen al rond 1998 met argumenten om toch vooral reactief te lopen en hierbij werd de middenvoetslanding als enige juiste methode gebracht.  Deze heren Bosch en Klomp beweerden dat lopers ten alle tijden op die middenvoeten moesten landen om op die manier minder energie te gebruiken en daardoor effectiever en sneller te lopen. De schoenenmerken volgden deze berichten en kwamen allen met natural runningschoenen op de markt om op die middenvoeten te landen. Ook deze noviteiten heb ik uiteraard met meer dan gemiddelde belangstelling bekeken aangezien het mijn vak is.

Hierna zie ik de volgende categorie langs rennen, de serieuze recreatieve lopers die bij wegwedstrijden vooraan lopen en deze groep landt duidelijk meer op de middenvoeten. Deze categorie behelst ongeveer 5% van alle lopers.
En daarna volgt de groep van recreatieve lopers die steevast nog steeds op de hielen landt!!  In deze lopers indeling zie ik ook duidelijk een verschil in snelheid. En dat is mijns inziens ook de enige verklaring van de verschillende landingstypes: Dat is heel simpel:  snelheidsafhankelijk dus een natuurlijk proces, niet meer en niet minder. Het grappige is dat hierin helemaal niets is veranderd de afgelopen jaren.

We zijn nu weer enkele jaren verder en ik ben steeds kritischer gaan kijken bij wedstrijden waar ik zelf niet aan meedeed.  Observeren bij welke wedstrijddeelnemers ik een ontwikkeling kon waarnemen zoals volgens bovenstaande tekst werd verwacht:  Ja, baanatleten landen meer op de voorvoet naarmate de snelheid toeneemt en dit is ongeveer 1% van alle huidige lopers.

Dit wordt ook bevestigd door de foto’s in het hardlooptijdschrift Runnersworld, bv. nr. 10 van 2013. Een overzicht:   blz. 6: de oudere loper landt op de hiel/ blz. 7: in een Garmin advertentie landt de man op de hiel/ blz. 9: Bryton advertentie, de loper landt op de hiel/  blz. 21:  loper landt op de hiel/  blz. 22: de vrouw landt op de hiel/  blz. 25: de man landt op de voorvoet/  blz. 30: de loopster landt op de middenvoet/ blz. 32: de vrouw landt op de middenvoet/ blz. 38: advertentie Zevenheuvelenloop waarin de loopster op de hiel landt en de man waarschijnlijk op de voorvoet/  blz.40-41: de heren landen op de voorvoeten/ blz. 44: de heren landen op de middenvoeten, waarschijnlijk omdat de afstand langer is dan op blz. 41-42/  blz. 62: deze persoon landt op de hiel /  blz. 81: deze man landt op de hiel/  blz. 91: in de Herzog advertentie landt de loper op de hiel/ blz. 96: een advertentie van de Vredesloop: de man landt op de hiel en de vrouw op de middenvoet…

In de Runnersworld die hiervoor verscheen, nr. 9 van 2013, komen veel hardloopmerken aan het woord over de toekomst van Natural Running: de meeste merken zien het als een voorbijgaande trend, maar er zal altijd een kleine categorie lopers blijven die de schoenen gebruiken voor bijvoorbeeld één van de trainingen per week. Schoenen bedoeld om te gebruiken naast de normale trainingsschoenen, dus. Een grappige opmerking van één van de merken: kun je ook niet-natuurlijk lopen??

Deze column sluit ik af met een opmerkelijke uitleg door een vertegenwoordiger van een schoenenmerk tijdens onze inkoopsessie voor ‘t voorjaar/zomer 2014: “Kijk,  deze Natural Running schoen hebben we aan de hiel aangepast,  om voor een betere landing te zorgen………”   ?!
@Looppatroon (twitter)   Huub van Langen