COLUMN 14: JAARWISSELING IN SCHOENENMODELLEN

Het is bijna januari en in onze winkel worden we nu elke week opnieuw verrast door de nieuwe uitvoeringen van de modellen in de schoenencollectie. Tijdens de inkoop die steeds een halfjaar voor het betreffende seizoen plaatsvindt, beslissen we met welke modellen we willen blijven doorgaan én welke modellen moeten worden vervangen. Bij veel winkelketens wordt de schoenenkeuze door een hoofdkantoor bepaald. Gelukkig kunnen wij zelf kiezen omdat de organisatie Running Center ons deze vrijheid geeft.

Ongeveer een half jaar na de inkoop komen de nieuwe modellen/vervangers binnen en dan is het weer een verrassing welke veranderingen er zijn doorgevoerd en … óf die veranderingen datgene brengen wat de sportmerken hebben bedoeld. Het gaat overigens niet altijd om een vervanger maar soms ook alleen maar om een opvolgmodel met een nieuwe kleur.

Die ‘color updates’ zijn ook leuk voor onze eigen afwisseling want het is best wel weer leuk om voor de variatie een ándere kleur Asics Nimbus te kunnen verkopen.

In december/januari zijn wij als verkoopteam ook heel geconcentreerd bezig met de kleine/grote specifieke aanpassingen van de veranderde schoenmodellen die we verkopen. Bij de inkoopgesprekken bespreekt elke vertegenwoordiger van de sportmerken de veranderingen die ‘weer een verbetering zijn’ ten opzichte van het vorige model. Wij denken dan net als u: ’Ooohh… dus het vorige model was toch nog niet helemaal goed gevonden in de ogen van de ontwerpers?’

Als de schoenen daarna in productie zijn gegaan en dan in grote “omdozen” een half jaar later bij ons binnenkomen gaan we dus heel veel testen met de schoenmodellen met die nieuwe eigenschappen. We testen ze zelf even aan de voet ten aanzien van een veranderde pasvorm maar ook de eigenschappen zoals demping en stabiliteit wordt bekeken. Daarnaast gaan we met ons verkoopteam gewoon aan de slag met die nieuwe modellen:

Zijn ze verbeterd? Hebben ze een goede en/of veranderde pasvorm?
Is het een goede aanvulling die perfect past in onze totale schoenencollectie en voldoen ze aan onze kwaliteitsnormen? Zaken waar we dus enkele weken zoet mee zijn. Bij deze biecht ik hierbij op dat we ze soms ook bewust testen op personen waarvoor zo’n model eigenlijk niet geschikt is. Alleen door alles te controleren met die nieuwe schoenmodellen kunnen we een goed beeld krijgen en wordt u door ons soms ook even als ‘proefkonijn’ gebruikt.

Niet elke verandering is een verbetering! Dat het niet altijd lukt om schoenen NOG beter te maken zoals de fabrikanten  ons beloven is duidelijk. Soms komt er een opvolger van een schoenen type dat niet voldoet aan de eisen die wij stellen. Dan testen en vergelijken we dit ook zeer nauwgezet bij diverse klanten en ja, soms gebeurt het dat we een aanpassing/verandering afkeuren. Dan vragen wij de fabrikant deze serie van het afgekeurde model weer terug te nemen. Ik noem hier als voorbeeld Saucony, maar dit is bij ieder sportmerk wel eens gebeurd. In november 2013 werd schoentype Saucony Stabil CS2 opgevolgd door de nieuwe veranderde CS3. Na enkele weken nauwgezet testen hebben wij besloten de Stabil CS3 schoenen te laten ophalen door Saucony. Deze schoen voldeed niet aan onze eisen qua stabiliteit, een eigenschap waaraan de voorganger CS2 voortreffelijk voldeed. Dat betekent dat we onze collectie nu op sterkte moeten brengen met een ander model van Saucony of van een ander sportmerk.

Momenteel is de productie van die Stabil CS3 stilgelegd om eerst uit te zoeken waar het ontstane probleem vandaan komt. Spijtig voor Saucony want de CS2 was een belangrijke en zeer goede hardloopschoen in onze collectie. Wordt vervolgt… Saucony zal zeker proberen weer een kwalitatief goede opvolger op de markt te brengen.

Bent u nieuwsgierig of uw favoriete loopschoenen worden gewijzigd neem dan via facebook contact met ons op zodat we u specifiek over dat schoenmodel kunnen informeren. Wilt u na de aanschaf van het vernieuwde model iets melden over uw schoenen gebruik dan ook deze Facebook pagina zodat anderen hier hun voordeel mee  kunnen doen.

@ Looppatroon (twitter)     Huub van Langen