COLUMN 15: MENTAL COACHING

April, de lente is aangebroken! En hoewel de afgelopen winter er eentje was om niet snel te vergeten: een idealere loopwinter om te trainen voor een voorjaars- halve of hele- marathon bestaat gewoonweg niet. Bijna geen vorst en weinig neerslag, hoe aangenaam was het toch tijdens al die trainingen voor dat ultieme doel.
Nu is het april: de maand van de wedstrijden. Het ultieme doel. Zal voor jou deze editie die halve of hele marathon eindigen met een goede tijd of zelfs een PR? Na de vele trainingen die waarschijnlijk onderdeel waren van een trainingsschema (speciaal gericht op jouw niveau en afstand) is nu de tijd aangebroken voor de grote wedstrijd. Wanneer de trainingen goed zijn gelopen en de testwedstrijden met goede uitslagen zijn afgewerkt kan het niet anders dan dat je met veel zelfvertrouwen aan de wedstrijd gaat beginnen.

Maar het is nog belangrijker om dat zelfvertrouwen (het goede gevoel) ook tijdens de wedstrijd zo lang mogelijk vast te houden. Om je daarmee te helpen: je kunt van te voren  voor jezelf een soort van strijdplan maken voor deze wedstrijd. Uitgangspunten hiervoor moeten zijn: hoe gingen mijn trainingen, kon ik ze allemaal doen, waren mijn test wedstrijden zoals van te voren gepland en hoe is mijn fysieke gesteldheid na deze lange periode van trainen.

Al deze zaken doen er toe, om eventueel samen met je trainer, een plan te maken voor die belangrijke piekwedstrijd. Welke eindtijd is reëel en wat betekent dat voor de doorkomst op de 5, 10 en 15 km punten. Dat is heel erg belangrijk om al je goede trainingsarbeid af te sluiten met een prachtig resultaat. Wees reëel (zelfkennis!!) en schat in wat je goed aankunt en leg de lat niet (te) hoog.

En dan… De wedstrijd is begonnen en nu komt ook het mentale aspect van hardlopen aan bod. Als je te hoog inzet en bij de 10 of 21 km al ziet (en waarschijnlijk ook voelt) dat die goede tijd er niet inzit, zal die laatste 11 of 21 km zwaarder worden dan je ooit gedacht had. Want naast de lichamelijke vermoeidheid gaat nu ook de mentale weerbaarheid een grote rol spelen en zo beland je in een neerwaartse spiraal waar je niet meer uitkomt. Iedere kilometeraanduiding word je geconfronteerd met het feit dat die goede tijd er niet meer in zit… en dit zal je eindtijd zeker niet ten goede komen.

Maar als je de eindtijd realistisch hebt ingeschat en je komt op bovenstaande afstanden door in een tijd die was gepland en je lichaam voelt nog top, dan kom je in een zogenaamde FLOW!  Het lijkt werkelijk alsof het lopen vanzelf gaat en wat nog mooier is:  je kunt ervan genieten! Dat dit gevoel van grote waarde en van invloed is op je eindtijd, dat laat zich gemakkelijk raden. De enige externe factor die hierbij een negatieve rol kan spelen zijn de voor dat moment geldende weersomstandigheden zoals de warmte en harde wind. Deze factoren kun je echter zelf niet beïnvloeden en ze zijn dus niet van invloed op die flow.

Het is dus zaak om de komende weken waarin de trainingen worden afgebouwd, de te verwachten reële eindtijd voor je piekwedstrijd vast te stellen. Doe dit samen met je trainer of diegene die voor jou het trainingsschema heeft gemaakt.  Wanneer je traint op het schema van onze website neem dan contact met ons op om samen je reële eindtijd vast te stellen en een plan van doorkomst te maken. Wij helpen je hier graag mee.

Veel succes met je geplande piekwedstrijd.

@Looppatroon (twitter)
Huub van Langen