COLUMN 16: SNELLER WORDEN? TRAIN LANGZAMER!

De meeste lopers waar ik mee te maken krijg, trainen té hard. En vaak denken ze ook nog eens dat het nóg niet hard genoeg is. En hopen in mij een trainer te vinden die ze daarin aanspoort en flink opjut, zodat ze ook die allerlaatste druppel uit de trainingsspons kunnen knijpen.

Men reageert verbaasd wanneer ik meteen de hakken in het zand zet en de snelheid in de trainingen flink naar beneden haal. Want voor lange afstandlopers is het helemaal niet slim om harder te trainen.
Niet slim om tijdens intervaltraining in-het-rood te gaan lopen, waardoor het melkzuur zich ophoopt en de motor van de kilometervreter als het ware aanvreet.
En dan de lange duurloop….  De intensiteit die ik daarvoor aangeef zorgt voor veel verwarring en soms zelfs ongeloof. De reacties zijn zonder uitzondering: dát is veel te langzaam! Zó langzaam kán ik niet eens lopen!   En…  dat ziet er niet uit !!
Klopt, zeg ik dan. Het is inderdaad zo dat je met een hartslag van 50-60 slagen onder je maximum nauwelijks vooruit komt. Als een slak met tegenwind. En….  als je het niet doet, zul je het ook nooit leren!

Zeker lopers die de halve en hele marathon hoog op hun wedstrijdmenu hebben staan, doen er goed aan zeer langzaam te leren lopen. Je wilt tenslotte niet slechts op de eerste 30 km sneller worden. Je moet de trainingen ook afstemmen op verbetering van die laatste 12 km.

In trainingen met een net tè hoge snelheid worden vooral  koolhydraten aangesproken als brandstof. Het belangrijkst is echter de vetverbranding! Een goeie marathon is afhankelijk van een goed getraind vetverbrandingssysteem.

En hoe train je dat systeem optimaal? Inderdaad: door de lange duurlopen af te leggen met een hartslag welke 65-70% van de maximale waarde bedraagt.

Dat is heel érg langzaam.

Maar durf het en hou het eens een week of zes consequent vol. Je zult ervaren dat je na enige tijd met dergelijke lage hartslagen heel behoorlijke snelheden kunt ontwikkelen. En niet onbelangrijk: ook de snelheid bij de hogere hartslagzones neemt toe!

Een mooie column geschreven door Rob Veer,  wiens verhaal (2011)  ik zo waardevol vind dat ik het nogmaals plaats. Veel lopers en loopsters hebben hun wedstrijdtijden al spectaculair verbeterd door de duurlopen zo onaangenaam langzaam te lopen!!

@Looppatroon (twitter)   Huub van Langen