COLUMN 20: Twentse Vrouwenloop

Op 6 september staat de Vrouwenloop op het programma.  Daar kan ik al weken naar uit kijken! Vanmorgen op de fiets op weg naar Enschede zat ik  te bedenken hoe dat komt. Misschien is de Vrouwenloop wel het voorbeeld van de Beleving wat HET HARDLOPEN anno 2015 is geworden. En natuurlijk zijn er ook wel bedenkingen: Stel dat bijvoorbeeld de Hoge Lage Torenloop nu  alleen voor mannen zou worden georganiseerd…….! Dat zouden veel vrouwen echt niet waarderen, toch?

In de vorige eeuw, zo rond 1980 werd het hardlopen in Europa populairder. Niet de atletiek want dat was wel geaccepteerd, maar het fenomeen “hardlopen op straat” werd ontdekt door Jan en alleman. Ik kan me nog een situatie herinneren in 1971 waarbij een dorpsgenoot door onze straat kwam rennen op zondagmorgen en mijn vader uit zijn stoel sprong om hem na te kijken en zich afvroeg: “wat doet die man??” In de tachtiger jaren werd Marti ten Kate bekend: van de steeple naar de lange afstanden, en hoe! Geweldig, wat hij presteerde. Maar wie kent hem en zijn prestaties nog van de generatie lopers nu?

In die tijd ging ik ook hardlopen. Al snel kwam ik met lopers in contact die me aanraadden bij een vereniging te gaan trainen.  Daar liepen we dan zo’n 5 á 6 keer per week om goed te presteren voor een  5 of 10 km wedstrijd of een halve marathon. En eenmaal per jaar een marathon en daarvoor schroefden we de trainingsfrequentie op naar 8x per week. In die tijd riepen niet-lopers: A.  “Ze hebben hem al; B. Hardlopers zijn doodlopers;  en C. kom hier maar méthelp’n, dan woj ok wa meu !!”

Hoe anders is het lopen nu. Soms wordt 2 tot 3x keer per week in een groep gelopen. Ook veel individuele lopers en trainingen. Uit iedere straat komen lo(o)p(st)ers rennen die elkaar met een groet passeren om weer in hun uppie verder te trainen. Vaak met een koptelefoon op,  anderen weer gezellig kletsend met vriend of vriendin of buurman of buurvrouw. Hardlopen is meer beleving geworden en daar is niets mis mee. Het lopen maakt het hoofd lekker leeg en houd je fit en gezond (en op gewicht). Anno 2015 horen hardlopers gewoon bij het straatbeeld.

Het is vooral deze beleving die de Vrouwenloop tot een succes maakt. Hier komen de loopsters bij elkaar om samen die 5 of 10 km te lopen zonder zich ook maar enigszins druk te maken over een eindtijd, want dat is totaal niet relevant. Daarom dus hier alleen vrouwen omdat mannen toch anders redeneren, toch weer ietsje sneller willen…. Nee, niet hier. Hier speelt snelheid geen rol. Met vrouwen onder elkaar, zonder mannen erbij.
Nee mannen, dit jaar gaan we allemaal mee. Als supporter van onze vrouwen. Om ze dat loopfestijn te gunnen. We gaan ze eerst aanmoedigen tijdens de moeder en kindloop.  Daarna supporteren tijdens de 5 of 10 km over het prachtige UT terrein. Tussendoor kunnen wij mannen best een drankje nuttigen op een van de gezellige terrassen. Na de loop kan je partner lekker uitblazen in een van de tenten van de werkgevers of op het terras van het Lifestyle dorp. Nog even een koopje hier en een leuke aanbieding scoren daar en ‘s avonds kan ze terugzien op een geslaagde sportieve dag.

De wedstrijdloopsters wil ik uitnodigen ook mee te doen aan deze gezellige loop. Zet deze loopbeleving over 5 of 10 km in je schema voor de komende periode en schrijf je in voor dit gezellige loopfestijn op de UT. Beschouw het als een trainingsloopje.

Nu schiet me ook te binnen waarom ik me al maanden verheug op deze Vrouwenloop! De afgelopen weken in de winkel kreeg ik met regelmaat het verzoek van vrouwelijke klanten om vooral dit of dat shirtje of die kekke schoenen mee te nemen naar de Vrouwenloop en daar als koopjes aan te bieden… Heerlijk vind ik dat: een beetje heen en weer zeuren over aanbiedingen.. Vrouwen en koopjes, onafscheidelijk en dat moet maar zo blijven J J Maar ik vind dat ze wel  eerst die 5 of 10 km moeten lopen op 6 september op het  UT-terrein. Dan pas mogen ze er om vragen…  En of  Running Center Enschede mooie aanbiedingen heeft J J !
Veel loopplezier en tot ziens bij onze stand in het Lifestyle dorp bij de Twentse Vrouwenloop.

Huub van Langen @Looppatroon