COLUMN 46: BEWEGEN !

Column 46 BEWEGEN !

Enige tijd geleden las ik dat een van mijn FB vrienden al een jaar gestopt was met roken. Wow, jij??? dacht ik. Deze persoon woont in onze buurt en hij staat op mijn netvlies altijd met een sigaret tussen zijn vingers. De vele opmerkingen onder dat FB bericht bevestigden dat beeld gezien alle reacties: ‘Knap gestopt en gefeliciteerd dat je dat hebt volgehouden!’ Uiteraard heb ik onder zijn bericht ook een positieve opmerking geschreven. En een paar dagen later heb ik een beginners hardloopschema in zijn brievenbus gestopt, voorzien van mijn mobiele nummer.

Waarom ik dat deed? Omdat ik het geweldig mooi vind mensen te helpen met Bewegen door mijn jarenlange ervaring in de hardloop- en wandelsport. Daarnaast ben ik fietsliefhebber. Ik fiets al bijna 40 jaar vrijwel dagelijks van Oldenzaal naar ‘het werk’ in Enschede en terug. En tijdens onze vakanties ontspannen we door wandeltochten of op de fiets mooie tochten te maken door het schitterende Europa.

In onze loopspeciaalzaak vormt dat ‘helpen met Bewegen’ steeds vaker een speerpunt. Wanneer mensen hierom vragen en ervoor open staan kunnen wij helpen met een opbouwend schema, tips en onze eigen ervaringen. Bewegen behoort bij je eigen verantwoordelijkheid voor je lichaam én jouw omgeving. Veel lichamelijke klachten kunnen door regelmatig te Bewegen worden voorkomen, maar je moet het wel zelf (willen) doen!

Toch zien we vele fouten en valkuilen bij Bewegen: geen geduld hebben in een verantwoorde opbouw, niet het juiste materiaal, of gewoon nog niet denken aan Bewegen omdat het niet in het dagelijkse patroon zit. Eet- en drinkgewoonten die niet stroken met een gezond leefpatroon. Dagelijkse (werk-)schoenen die op uiterlijk worden gekocht maar onvoldoende ondersteuning bieden en klachten opleveren: hielspoor en stressfracturen in voeten komen steeds vaker voor. Of mensen die een mooie fiets hebben aangeschaft en steevast in de zwaarste versnelling rond trappen zonder terug te schakelen; ze trappen hun knieën helemaal kapot.

NU is het een goed moment om de knop ‘Bewegen’ om te zetten naar Leefgewoonten!

Wat kun jij gemakkelijk inpassen in je leefpatroon? Pak je fiets voor alle ritten binnen de 5 km in plaats van de auto/scooter. Kies een fijne en soepel rijdende fiets met praktische fietstassen. En 3x per week een uurtje wandelen (perfect voor vetverbranding!) is heerlijk met de juiste schoenen, die voldoende stabiel zijn en niet te zwaar. Ook hardlopen kan iedereen leren. Begin hiermee wanneer je niet meer dan 10 kg overgewicht hebt. Met het juiste beginnersschema en stabiele schoenen kan iedereen na een tijdje 60 minuten aan één stuk hardlopen.

Nu is het een heel goed moment (na de vakantieperiode) om de knop ‘Bewegen’ om te zetten naar Leefgewoonten. Je krijgt er zoveel voor terug: een fit lichaam en hierdoor ook een fittere geest en meer weerstand omdat je meer buiten bent. Meer trek in gezondere voeding. En door je gezondere leefstijl draag je bij aan: minder gezondheidszorg kosten. Maak gebruik van onze expertise en ontdek dat Bewegen gemakkelijk past in je dagelijkse bezigheden.

En de FB vriend die het hardloopschema in zijn brievenbus vond? Hij belde me enkele dagen later met de vraag of ik hem wilde helpen met het beginnershardloopschema 😉

@Looppatroon Huub van Langen