COLUMN 52: Pandemie Corona

Column 52. Pandemie Corona.

RUNenschede volgt de RIVM-richtlijnen en is normaal geopend.

Bizarre toestand afgelopen weken door alles wat er in maatregelen op ons afkomt door het heersende Coronavirus. Het is begrijpelijk dat veel wedstrijden niet doorgaan want de risico’s zijn groot. We moeten nu zonder paniek met z’n allen door deze moeilijke tijden zien te komen. En wanneer het virus is afgenomen, liefst zo snel mogelijk weer naar de normale gang van zaken.

Maar wat nu, en hoe verder, 5 weken voor je belangrijkste piekmoment in dit voorjaar? Eerst de teleurstelling verwerken en de situatie accepteren. Ben je in de vorm van je leven… tja, realiseer je dan maar dat er ook sporters zijn die dit seizoen voor een Olympisch hoogtepunt wilden gaan. Dat is nog zuurder. Maar er komen ongetwijfeld weer betere tijden waarbij je lekker kunt pieken op welke afstand dan ook.

Hierbij enkele tips om de komende weken door te komen, zonder teveel in te leveren op je nivo.

 • Na 1 à 2 weken rust/herstel kun je het hardlopen in april individueel oppakken.
 • Richt je vanaf nu op het onderhoud van je duurvermogen, de snelheid doet er even niet toe want ik verwacht in april en mei 2020 nog geen wedstrijden.
 • Ga niet intensief trainen want je hebt al je weerstand nodig om gezond te blijven.
 • Op een schema trainen zorgt voor extra druk om alles correct uit te voeren; vanaf nu loop je deze periode zonder druk, dus geniet op een andere manier van het hardlopen.
 • Veel van je vaste rondes ken je nu wel. Probeer de komende weken eens een andere route; loop je rondje omgekeerd of kies een onbekend pad. De meeste sporthorloges met GPS brengen je wel terug bij het startpunt.

‘enkele tips om deze periode door te komen, zonder teveel in te leveren op je nivo’

 • Er komt een moment dat alle strakke maatregelen die nu van kracht zijn, weer worden opgeheven. Vanaf dan kun je weer aan je snelheid gaan werken. Enkele weken hierna zullen de eerste wedstrijd(en) wel weer doorgang vinden. Wanneer? Dat weten we nu niet.
 • Deze periode kun je ook benutten om je techniek te verbeteren: een kleinere paslengte, een hogere pasfrequentie of bijvoorbeeld je armzwaai optimaliseren.
 • Ben je nieuwsgierig om op hartslag te gaan trainen? Dit is een goed moment, zonder de druk van een schema lekker met je hartslag bezig.
  Wil je hierover meer informatie?
  Mail ons. We vertellen je er graag meer over, op gepaste afstand.

Het is bewezen dat vitale mensen beter bestand zijn tegen virussen. Als je (nog) niet aan sport deed of in groepsverband sportte dan is dit een mooi moment om met ons beginners-hardloop- schema individueel te beginnen. Ons schema hanterend, zorg je ervoor dat je in de toekomst weerbaarder bent tegen virussen. Laat je op afstand door ons begeleiden op internet door je aan te sluiten bij onze Online trainingsgroep RUNenschede.
Nieuwsgierig over dit laatste?
Stuur een mail naar info@RUNenschede.nl en we kunnen je helpen met het beginnersschema.

@Looppatroon Huub van Langen.